TOP POSLASTICA

Tradicionalna prosta makovnjača jedna je od boljih slastica koje smo jeli, evo gdje je probati i kako je napraviti

Ako ovog vikenda planirate napraviti jedan kolač, razmislite o tome da to bude upravo prosta trnovečka makovnjača ili, jednostavnije, trnovečki makači. U slučaju da ipak niste od razvlačenja tijesta, otkrivamo i adresu gdje je možete kupiti

Trnovečki makači ili trnovečka prosta makovnjača nazivi su za savijaču koja se, umjesto uobičajenim jabukama ili sirom, puni makom. I bez da previše govorimo, sigurni smo, ljubiteljima maka odmah će biti jasno da je ovo jedan od najboljih kolača koji uopće mogu zamisliti, posebice kada ga rade dugogodišnje majstorice i iskusne slastičarke. Sočnog, mekog i tako bogatog punjenja upakiranog između tanke, ručno vučene kore, makači su poslastica koja može biti i prilično varljiva - zasitna je, ali je u isto vrijeme zbilja teško pojesti samo jedan komad.

image
Berislava Picek/Cropix//

GDJE JE MOŽETE PROBATI U ZAGREBU?

Fantastične makače nedavno smo kupili, a potom i isprobali u zagrebačkom Salu na Opatovini, gdje ih radi naša najbolja slastičarka Petra Jelenić. Konkretan komad slasnog kolača tamo će vas koštati 4 eura, ali ga vrlo lako možete podijeliti između dvoje ljudi jer je prilično zasitan. Najbolje se slaže uz šalicu tople kave ili čaja, koje također možete popiti u Salu, a dobra je opcija i za usputnu poslasticu u kojoj ćete uživati u hodu, dok obilazite štandove na obližnjoj tržnici Dolac, jer je komad koji dobijete kompaktan i ne raspada se. Svakako je dobro dodati i da se tijesto za makače razvlači ručno, baš kao i za štrukle, koje također možete isprobati na istoj adresi.

image
Privatna Arhiva/

A KAKO IH NAPRAVITI KOD KUĆE?

Kada smo svojevremeno posjetili Udrugu žena Trnovečko srce, Branka Makšan, Verica Špoljarić, Božica Vincek i Danica Skupnjak, inače iskusne kućne kuharice i domaćice, otkrile su nam recept za svoju, kako je nazivaju jer u nju ne ide kvasac, trnovečku prostu makovnjaču.

image
Berislava Picek/Cropix//

Svoju makovnjaču, drugačiju od drugih, trnovečke žene peku već dva stoljeća i danas, nakon svih tih godina, još uvijek tvrde kako je u pitanju jedna od njihovih omiljenih poslastica. Tijesto razvlači čak osam ruku i svaki sloj u prostoj makovnjači savršeno se ocrtava, unatoč bogatom i sočnom nadjevu od maka. Za pripremu, osim baznih sastojaka za tijesto, koriste i mljeveni mak, kiselo vrhnje, maslac i šećer, pa kolač peku u keramičkom protvanu.

image
Berislava Picek/Cropix//

"Stalo nam je da makovnjača ostane dio naše tradicije, pa često odlazimo u škole i vrtiće i s djecom pripremamo makovnjaču za obrok. Kolač je dio sadržaja zavičajnog priručnika za učenike", rekla nam je tada Branka Makšan i dodala kako je prosta trnovečka makovnjača zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvod Varaždinske županije, a pripremaju se i za više razine zaštite. Njihov recept potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix//

Za tijesto će vam trebati:

600 g glatkog brašna

5 žlica ulja

prstohvat soli

mlake vode po potrebi

Za nadjev:

500 g mljevenog maka

250 g šećera

400 ml mlijeka

400 ml kiselog vrhnja

150 g maslaca

Za posipanje:

50 ml vrhnja

šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite glatko tijesto pa ga stavite na toplo da se odmara jedan sat. Skuhajte mlijeko i poparite mljeveni mak pomiješan sa šećerom. Kad se ohladi, dodajte vrhnje. Veliki stol prekrijte stolnjakom i tijesto razvlačite da bude što tanje. Premažite ga rastopljenim maslacem te nadjevom od maka. Razvučeno tijesto zamotajte u savijaču i razrežite na dužinu lima za pečenje koji ste prethodno dobro premazali maslacem. Premažite savijače sa 50 ml vrhnja. Pecite na 180 do 200 °C 45 minuta, a kad se zažari i ispeče, posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:48