OVO MORATE PROBATI

Teško da ste kušali bolji ajvar od ovog koji radi Bratovž, a tek paštete (dostupno i u Hrvatskoj)

Janez i proizvodi
 Jb Official Facebook Page
Poznati chef Janez Bratovž pokrenuo je liniju proizvoda za kućno kuhanje i uživanje

Janez Bratovž je sinonim visoke slovenske kuhinje, a odmah po proglašenju lockdowna u Sloveniji, sa svojim timom odlučio je napraviti liniju proizvoda za kućno kuhanje i uživanje koje će vam sigurno izmamiti osmjeh na lici pri samom otvaranju staklenih teglica. Sami rade paštete, marmelade, ajvar i umake.

image
Janez Bratovž
Privatna Arhiva
image
Janez Bratovž
Privatna Arhiva

Mi smo probali cijelu liniju proizvoda i odmah na početku imamo veliku zamjerku. Kad otvorite proizvode, primjerice taj pesto, gotovo trenutačno će vam zamirisati cijela kuhinja, a sukladno tome provjereno ćete ga prebrzo potrošiti. Pesto ima moćan i konkretan okus kojim dominira parmezan. To ne čudi, jer kad bacite pogled na sastav vidjet ćete da koriste onaj koji je dozrijevao 36 mjeseci. Osim toga tu su pinjoli, maslinovo ulje Sancin iz Doline kod Trsta i dragoljub iz Matjaževa vrta. Cijena ove aromatične teglice od 100 ml je 8 eura, a dobra vijest je da dostavljaju i u Hrvatsku i sve možete naručiti preko njihove web stranice.

Ovo je naravno tek početak i dobra ideja za brzi ručak. Čekajte samo da otvorite njihovu jetrenu paštetu s pistacijama. Mi smo je isprobali uz kruh koji smo ispekli kod kuće. Rade tri vrste, ali zanimljivo je samo porijeklo recepture i priprema. Janez sve paštete radi polako, baš kao da se protivi vremenu u kojem živi i uzima si vrijeme od tri dana. Paštetu prvi dan marinira, drugi dan rezerviran je za samu izradu dok treći dan odmara nakon čega se tek može govoriti o završetku.

image
proizvodi janeza bratovža
Privatna Arhiva

"Pašteta je proizvod kojeg radim povremeno već dugi niz godina. Prije 35 godina radio sam u Austriji, a sin vlasnika restorana bio je na praksi u Francuskoj kod slavnog chefa Emilea Junga. Bazično je to njegova receptura koju sam ja u nekim dijelovima prilagodio i nadogradio." otkrio nam je Janez.

Iskreno, ne znamo kad smo zadnji put kušali toliko ukusnu paštetu svilenkaste teksture toliko snažnog okusa od kojeg vam se pomalo zavrti u glavi. Osim pašteta rade i domaću tjesteninu, mlince, dvije vrste marmelada i ajvar. Ljubitelji ajvara svakako bi trebali probati ajvar Janeza Bratovža za koji sam kaže kako boljeg nije jeo osim možda svojedobno u Novom Sadu. U recepturi koristi isključivo paprike i također ga radi polako. Svi koji su se nekoliko puta uhvatili u koštac s njegovom pripremom znaju da je to posao za strpljive. Janezov ajvar je gotovo džemaste teksture, toliko ukusan da u jednom trenu potpuno odbacujete kruh i jedete ga žlicom (i u noćnim satima iskradajući se iz kreveta po još samo jednu žlicu ovog divnog čuda).

image
Proizvodi Janeza Bratovža
Jb Official Facebook Page

Cijene svih proizvoda kreću se između 5 i 10 eura i predstavljaju gastroluksuz kojim se želite razmaziti. Njegovi umaci za meso također podrazumijevaju trodnevnu pripremu, a iz 100 litara na kraju se dobije tek šest litara umaka. Možete li si predočiti to bogatstvo okusa?

image
Janez Bratovž
Mateja J.potocnik/Janez Bratovž Official Facebook Page

O Janezu i njegovoj karijeri i filozofiji mogli bi se ispisati tomovi knjiga i vrlo teško je ukalupiti cijelu njegovu priču u nekoliko rečenica. Ali vrijedno je znati ovo: poštovanje namirnice uvijek mu je bilo u fokusu i doista živi to što radi. Koncem 2018. godine objavio je impozantnu knjigu jednostavnog naziva "Janez Bratovž - JB Restavracija". Svatko tko ovu knjigu uzme u ruke ima priliku uroniti u Bratovžev svijet u ovom slučaju primarno fokusiran na proizvođače. Dostupna je po cijeni od 54 eura preko sustava galarna.si . Njegova kuharica "Zemlja-morje: okusi iz Slovenije" 2008. godine u Parizu proglašena je najljepšom u regiji. Da ga baka nije nagovorila na ugostiteljstvo, vjerojatno bi bio zidar. Sve što možemo reći umjesto zaključka je sreća zbog činjenice da se ipak prihvatio gastronomije jer bi sad bili lišeni prelijepog iskustva. Dok pretražujete što naručiti, u međuvremenu možete pripremiti pečeno pile po njegovom receptu. Restorani možda jesu zatvoreni, ali zbog ovakvih virtuoza, barem dok ne ispraznite teglice, na čas ćete zaboraviti na sve i provjereno nećete skidati osmjeh s lica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:46