TOTALNO DRUGAČIJA

Talijan prvi put u životu isprobao američku deep dish pizzu pa iznenadio reakcijom

 Chas53/Getty Images/istockphoto
Vjeruje se da je izmišljena u Chicagu, a posebna je zbog visokih rubova i obrnutog redosljeda slaganja sastojaka

Svakome tko je isprobao pizzu napoletanu ili romanu, a zatim i američku pizzu iz dostave ili nekog od lanaca brze hrane poput Domino‘s, jasno je kako se pojam pizze u te dvije kulture prilično razlikuje. Amerikanci svoje pizze, baš kao i većinu drugih jela, vole u nešto masnijoj, zasitnijoj formi i koriste više namirnica, za razliku od Talijana, koji u većini slučajeva najviše vole klasičnu margheritu s malo umaka od rajčice i dobrom mozzarellom.

Budući da sebe naziva stereotipnim prosječnim Talijanom, Gianvito Fanelli, koji obožava napoletanu i romanu, dao si je zadatak da napokon isproba američku deep dish pizzu, potpunu suprotnost onome što inače poznaje pod pojmom pizze. Kako je napisao u tekstu za Vice, posjetio je Hamerica u Milanu, lanac restorana američke hrane poznat u Italiji i krenuo s testiranjem.

"Znam da moji prijatelji iz Napulja neće htjeti pričati sa mnom nakon što pročitaju ovaj članak, ali netko je morao ovo učiniti, zar ne?", napisao je.

Objasnio je potom kako je naziv "deep dish" ova pizza dobila upravo zbog duboke tave u kojoj se peče te kako su glavne karakteristike visina kore te sastojci kojima se tijesto nadijeva obrnutim redoslijedom. Na dno se, naime, stavlja mozzarella kako nešto duljim pečenjem ne bi zagorjela, zatim povrće ili mesni dodaci po želji, a na kraju umak od rajčice. Fanelli na kraju zaključuje kako ovo jelo pizzom zapravo čine samo sastojci, a kada se konzumira, ostavlja dojam pite s hrskavom koricom nalik prhkom tijestu.

Kada je u Hamericasu napokon naručio svoju pizzu, priznao je da je najprije bio prilično skeptičan i vjerovao da će se kući vratiti frustriran ili čak užasnut, no umjesto toga bio je - zadivljen.

Pizza koju je kušao bila je oko 10 centimetara visoka i 15 centimetara široka, što je, rekao je, manje od onog što možemo vidjeti na internetu. Bila je bogato punjena rajčicom i kobasicom, na dnu je bila mozzarella, a pizzu su mu u restoranu poslužili uz krumpiriće.

"Okusom nije bila loša, tijesto je bilo hrskavo na pravim mjestima, iznutra je bila sočna, s puno sira, kobasica je bila sočna, a umak od rajčice sladak s blagim okusom origana. Nije mi se svidjela jedino kobasica koja nije bila dovoljno ljuta. No, bez obzira na to jeste li Talijan ili ne, preporučujem vam da ovo isprobate. Ako ste purist koji se užasava američke pizze, samo se sjetite da su je upravo talijanski Amerikanci učinili popularnom. Oni su izmislili i carbonaru", objasnio je Gianvito Fanelli.

Na kraju je ipak dodao kako ovu pizzu ne bi jeo ponovno, ponajviše zato što porcija košta 15,90 eura, a za pola manju cijenu može dobiti preukusnu margheritu. I to u Milanu.

"Žao mi je, ali margherita je jednostavno ukusnija", zaključio je. Cijeli tekst možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:16