Sve zbog graševine

Slavonija, Baranja i Srijem domaćini su svjetskim vinskim znalcima, novinarima, sommelierima i vinarima

 Borna Subota PRESS
Svi oni dolaze zbog projekta kojemu je cilj afirmacija ove vinske sorte

Još samo nekoliko dana dijeli nas od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem u Osijeku. Naime, od 14. do 17. lipnja 2023. godine Slavonija, Baranja i Srijem domaćini su svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine koji dolaze na GROW du Monde. Inače, projekt je to afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu "putuje" po ključnim zemljama proizvođačima graševine.

Čast da organizira ovogodišnju manifestaciju pripala je Hrvatskoj, a upravo je istok Hrvatske, odnosno prostor pet slavonskih županija idealno mjesto za promociju graševine kao i vinarstva i vinogradarstva Hrvatske. Naime, vinske regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, najveći su proizvođači vina u Hrvatskoj. Stoga se Konferencija GO Graševina Osijek koju su i prošle godine HAPIH i TZ OBŽ organizirali u Osijeku, izvrsno uklopila u međunarodni projekt GROW du Monde, čineći jednu vinsku cjelinu koja ima za cilj promociju graševine pod zajedničkim nazivom GO GROW.

Potencijal graševine prepoznaje šira regija

Hrvatska ima dugu tradiciju vinogradarstva, a danas je svaki četvrti trs upravo graševina. Ova sorta čini čak 43% vina koje se stavlja na hrvatsko tržište i ima ozbiljan izvozni potencijal. Potencijale graševine prepoznaje i šira regija, posebno srednja i istočna Europa gdje zbog klimatskih uvjeta ova sorta daje vrhunska vina. Prema podacima EUROSTAT-a na području Europske unije površine pod graševinom čine gotovo 20 tisuća hektara. Da kvalitetu graševine sve više prepoznaju na inozemnim tržištima govori i veliki odaziv svjetski priznatih stručnjaka iz područja vinarstva i vinogradarstva koji će tijekom GO GROW manifestacije boraviti na istoku Hrvatske.

image
Darko Tomas/Cropix

Graševina spaja županije i gradove na istoku Hrvatske

U partnerstvu Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko srijemske županije i njihovih turističkih zajednica, Gradova Kutjeva, Orahovice, Osijeka i Iloka s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Graševinom Croaticom, Udrugama vinogradara Baranje Zmajevac i Kutjevački vinari te Vinartom - u pripremi je bogat program predstavljanja vinske ponude istoka Hrvatske tijekom svih dana trajanja manifestacije.

Uz ocjenjivanje u Kutjevu 14. lipnja i obilazak najvažnijih vinogorja, međunarodni i hrvatski stručnjaci sudjelovat će na GO GROW radionicama 16. lipnja u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će biti upriličeno i svečano proglašenje pobjednika natjecanja GROW du Monde uz dodjelu nagrada i diploma te promenadno kušanje najbolje ocijenjenih vina otvoreno za posjetitelje.

GO GROW će time zasigurno dati dodatni impuls u brandiranju vinskog turizma istoka Hrvatske na svjetskoj razini, što graševina kao sorta svakako i zaslužuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:23