Salata s patlidžanom i narom

Salata je orijentalna jer nije jedinstvena za određenu zemlju. Odavno ju poznajem u turskoj verziji, iz malog turskog restorana na uglu. Nedavno sam ju upoznala i u libanonskoj verziji uz dodatak sjemenki nara, pomiješanu na malo drugačiji način.

No osnova je ista: pečeni patliđan kojem je dodano određeno povrće. U turskom restorančiću je patliđan pomiješan kao na slici sa svim sastojcima. U Dubaju (u kojem vlada libanonska kuhinja) te u jednom libanonskom restorančiću u Beču je patliđan bio povrh svog povrća a po njemu posut peršin i nar. Ali neponovljiv okus je moguće stvoriti ako imate priliku patliđan peći na otvorenom plamenu ili roštilju. Pomalo dimni okus patliđana u ovoj salati ili u namazu Baba Ganoush je upravo fantastičan. U nedostatku vatre će biti dovoljna i pećnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 22:48