VINSKE MUŠICE

Pronađite svog favorita među najljepšim jantarnim vinima iz konvencionalnih vinarija

 Goran Sebelic/Cropix
Često ih zovu oranžima, ali boja nije bitna: to su vina specifičnih okusa i mirisa

Četvrta boja vina, jantarna, postala je standardni dio ponude u velikom broju vinarija. Ponikla je prije desetljeće ili dva u pokretu prirodnih vina, ali je pobudila interes i ostalih vinara i danas je praktično redovna pojava. Jantarna vina su zrcalna suprotnost ružičastih vina. Ružičasta vina nastaju tako što se crno grožđe vinificira metodom bijelog vina, dakle sasvim bez ili s izrazito kratkom maceracijom, a jantarna vina nastaju tako što se bijelo grožđe (ili crveno poput pinota sivog i traminca) vinificira metodom crnog vina, dakle s kraćom, dužom ili ekstremno dugačkom, ali obaveznom maceracijom. Zbog toga jantarna vina imaju dramatično drugačiji okus i miris u usporedbi s bijelim ili ružičastim vinima. Dok standardna bijela i ružičasta vina teže svježini i primarnim aromama, koja su često voćne ili herbalne provenijencije kad su dozrijevana u rostfrajnim tankovima, a zatim i zrelim voćnim i začinskim aromama kad su dozrijevana u drvenim bačvama ili betonu, jantarna vina nude sasvim drugačije arome - najčešće tercijarne.

Jantarna vina su zasebna kategorija više zbog specifičnog okusa i mirisa nego zbog jantarne boje. Boje se u jantarnim vinima mogu kretati od uobičajene svijetlo zlatne, preko svijetlo jantarne, pa zatim ružičaste ukoliko je od crvenog grožđa od kojeg se inače dobiva bijelo vino, pa jantarne s bakrenim i narančastim tonovima, i konačno do sasvim tamne jantarno smeđe. Ključ razlike nije u boji nego u aromama na koje je dramatično utjecao kontakt s kisikom i bitno više temperature vrenja. Tu su se rodile arome koje nemaju sličnosti niti s crnim, niti bijelim niti ružičastim vinom i zbog toga jantarna vina trebaju zasebnu kategoriju. Jantarna vina zahvalno rješavaju probleme pri sparivanju vina kad vam je hrana preintenzivna za bijelo ili ružičasto vino ili ako imate više tipova jela za jednim stolom, a želite otvoriti samo jednu bocu, a osobito su korisna kad se odmaknete prema egzotičnijim, orijentalnim ili dalekoistočnim kuhinjama s intenzivnim aromama. Četiri vina koja slijede izvanredni su primjerci jantarnih vina, ovom prilikom rođenih u konvencionalnim vinarijama.

Korak, Rajnski rizling - u traganju za zaboravljenim vremenom 2016
Cijena: 220 kn Kvaliteta: 93/100

Slavna plešivička vinarija inače radi vina s zaista minimalnim doziranjem sulfita, riskirajući stabilnost vina, ali zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi u pravilu uspješno. Međutim s novom linijom vina otišli su korak dalje i napravili vino sasvim bez sumpora u ijednoj njegovoj fazi. Ono je zbog toga kao i zbog šestomjesečne maceracije duboke, tamnije jantarne boje s refleksom bakrene i smeđe, a kako nije filtrirano je ujedno i mutno. Mirisa koji odiše zrelošću, s neobičnim aromama poput marmelade od kumkvata, vanilije i fermentirane jabuke s tračkom hrasta u pozadini. Živog i bogatog okusa, sa svježinom gorke naranče, ugodnim stezanjem tanina i puno slasti na finišu. Idealno za trošiti od 2020. do 2026. 13% alk.

Uz hranu: Slani i tvrdi kravlji sirevi, odojak, perad pečena s kožom, dugo pečeno carsko meso.



Jagunić, Amber selection Traminac crveni 2017
Cijena: 185 kn Kvaliteta: 90/100

Najekstremnije vino obitelji Jagunić pokazuje da traminac kao macerirano vino često daje prekrasna vina. Po fermentaciji na vlastitim kvascima je vino na svojim kožicama i u drvenoj bačvi provelo punih sedam mjeseci i potom je još dodatnih osamnaest mjeseci odležavalo u drvu nakon odvajanja od bobica. Ružičasto je jantarne boje, duboke i gotovo tamne. Intenzivnog, bogatog i neobičnog mirisa punog slatkih aroma vanilije i ruža, s pozadinom hrasta i suhog cvijeća. Okus je širok, niskih kiselina i bio bi mekan poput zrelog pinota da nema laganog taninskog stiska. Ima svojevrsnu dubinu te lijepi finiš s puno voćne slasti i nešto mineralnosti i dugačkog je trajanja. Jako lijepo, nesvakidašnje i kompleksno vino s ozbiljnim potencijalom za dodatno čuvanje. Idealno za trošiti od 2022. do 2027. 12,5% alk.

Uz hranu: Teletina ispod peke s pečenim povrćem, vješalica, wok s puno povrća i bijelim mesom, azijska kuhinja sa slatko kiselim umacima, pikantnija jela poput fiš paprikaša.



Galić, Macerator 2015
Cijena 175 kn Kvaliteta: 93/100

Pravo malo remek djelo i dobra najava kakve bi kvalitete u nastupajućim godinama mogla početi pristizati vina iz novog podruma vinarije Galić u Kutjevu. Ovo vino iz 2015. je nastalo još u starom podrumu kao želja glavnog enologa Slavena Jeličića da napravi svoje viđenje maceriranog vina. Sada, kada su sa “svemirskim brodom” (taj su izraz promovirali prilikom otvorenja), to jest novom vinarijom granice za eksperimentiranje nestale, ovakvi se uradci mogu očekivati redovno. Macerator je dobiven od sorte rajnski rizling. Zlatno je jantarne boje, ne odveć tamne, kao posljedice maceracije koja je zajedno s fermentacijom provedena u betonskim jajima u trajanju od 19 dana. Potom je vino još dozrijevalo 48 mjeseci u 3300 litrenim hrastovim bačvama, a potom do danas u boci. Miris je slojevit, jako bogat i postojan i svakim prinošenjem čaše nudi nove arome. Prije svega asocira na sušene agrume i breskve, s nekim suhim biljem i tračkom vanilije u pozadini, a stajanjem u čaši ne slabi, već se dodatno razvija i raste. Okus je intenzivan i elegantan istovremneno, fantastičnog balansa, pun slasti, slan, živ i jako dugačak, s jasnom taninskom kičmom, pikantnim finišom i super atraktivnim retrookusom na sušenu koricu naranče. Ovo impresivno vino ima veliki potencijal za čuvanje i kolekcionarsku vrijednost te će mu kvaliteta u godinama što slijede vjerojatno i dalje rasti. Idealno za trošiti od 2023. do 2030.

Uz hranu: Sporo pečena svinjska rebra ili vratina, teleće pečenje, rep grdobine u panceti.



Dobravac, Simfonija 2015
Cijena: 187,50 kn Kvaliteta 91/100

Dobri duh južne Istre, obitelj Dobravac, već godinama rade jednu od najfinijih maceriranih malvazija pod nazivom Simonija, a ova iz 2015. samo je još jedna u seriji izvrsnih. Doduše, ovo po svojstvima toplo godište nije dalo najbolju Simfoniju do sada, ali vino je kvalitetom i dalje u razredu izvrsnih. Simfonija zapravo nije čista malvazija jer je pomiješana s 20% chardonnaya, ali se aromatski i okusom taj dodatak ne prepoznaje. Vjerojatno je chardonnay doprinio nešto strukturi i izdržljivosti vina, no to već spada u sferu nagađanja. Izgledom je atraktivne i žive narančasto jantarne boje. Delikatnog i razvijenog mirisa, s aromama koje podsjećaju na vrlo stari konjak. Dakle, isključivo na kompleksne tercijarne arome s nešto vaniličnih začina u pozadini. Okus je topao, raskošan, širok, bogat i pun neke začinske slasti. Sasvim je čist, niskih je kiselina (nažalost), jasnog taninskog okvira, slankast, pikantan na finišu i dug. Kompleksno vino u svakom pogledu. Idealno za trošiti od 2022 do 2025. 14,5% alk.

Uz hranu: Teško vino za upariti. Idealni par bi bila kubanska cigara za pušače, a pikantni, slani i odležani kravlji sirevi za ostale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:36