VJERNA KOPIJA

Priča o gljivi iz zagrebačkog Yezija koja to nije, osvaja i izgledom i moćnim nadjevom

Chef Werner Seebach u novootvorenom panazijskom restoranu u centru Zagreba proizvodi čuda od kineskog parenog peciva

Nedavno otvoreni art’otel Zagreb by Park Plaza u samom središtu grada, o kojemu smo pisali, ima se čime pohvaliti. Ovdje, naravno, ne govorimo o lijepom uređenju, umjetninama Borisa Bučana na zidovima, već o novom panazijskom restoranu Yezi na čelu s chefom Wernerom Seebachom. Naime, na nedavno održanoj prezentacijskoj večeri chef, inače 46-godišnjak rođen u Bloemfonteinu u Južnoj Africi, koji se u London preselio u ranim dvadesetima i od tada radi u vrhunskim azijskim restoranima, svojim je jelima pokazao svestranost azijske kuhinje kakva se u Zagrebu dosad rijetko mogla vidjeti. A impresionirao nas je jednim posebnim jelom, za koje na prvi pogled nikad ne biste pogodili da nije riječ o gljivi. A nije. Riječ je o bao pecivu ili kineskom pecivu kuhanom na pari s moćnim nadjevom.

image
Vedran Peteh/Cropix

”Pokušali smo biti kreativni s idejom pretvaranja bao peciva u nešto što izgleda kao prava shiitake gljiva. Vizualno izgleda kao gljiva, ali kada je zagrizete, osjetite slast peciva kuhanog na pari s punjenjem od gljiva, tartufa i yuzua. Tamni dio na vrhu je kakao prah, a kada se kvasac digne, stvaraju se pukotine koje ga čine da izgleda kao prava gljiva”, otkriva nam executive chef za sve azijske koncepte Park Plaza Hotels Europe grupe.

image

Chef Werner Seebach

Vedran Peteh/Cropix

Inače, chef Seebach je poznato ime na stranoj sceni. Karijeru je započeo praksom u Hyattu u Johannesburgu dok je studirao hotelski menadžment, a potom se pridružio Hyatt grupi kad se preselio u London, gdje je upoznao chefa Nicolasa Watta, kojemu se, nekoliko godina kasnije, pridružio i otvorio japanski restoran Roka.

Iako je radio u poznatim londonskim restoranima, gostovao u poznatim svjetskim restoranima i radi s legendom dim suma, Tianom Hau Lowom iz Malezije, skromno kaže: “Nikada neću usavršiti tehnike u azijskoj kuhinji. Svaki dan naučim nešto novo od svojih azijskih kolega iz cijelog svijeta.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:05