TUŽNA VIJEST

Preminuo je Fedor Džamonja, priznati fotograf te veliki gurman i zaljubljenik u kuhanje

 Marko Miščević/Cropix
Osim što smo se divili njegovim umjetničkim djelima, od njega smo naučili i jako puno o kuhanju i azijskoj kuhinji

U 69. godini života preminuo je Fedor Džamonja. Bio je sin jednog od naših najvećih kipara, Dušana Džamonje, ali i priznati hrvatski fotograf čija je glavna tema bio pejzaž. Smatrali su ga slikarom koji se izražava kroz medij fotografije, a neke od svojih najboljih djela snimio je u Vrsaru, u koji se 2020. godine preselio za stalno, u kuću koju je sagradio njegov otac. Upravo tamo je Fedor Džamonja, koji je uz sve pobrojano bio i veliki gurman, u nekoliko navrata ugostio i našeg suradnika Zorana Šimunića.

image
Marko Miščević/Cropix

Družili su se, kuhali i uživali u jelima za koja je recepte Džamonja često dijelio i kroz naš medij, magazin Dobre hrane. Za one koji možda ne znaju, Fedor je bio veliki zaljubljenik u azijsku kuhinju i jedan od najvećih znalaca na tom području na našim prostorima.

image
Marko Miščević/Cropix

Kroz snimanja za Dobru hranu naučio nas je tako sve o omiljenim specijalitetima azijske kuhinje, od toga kako napraviti kineski temeljac, ukusne juhe i slasna mesna i povrtna jela s malim zaokretom, pa sve do toga kako napraviti yakitori i što to uopće je. Više o svemu možete pročitati ovdje i na ovom linku, a mi ćemo danas, u čast ovog velikog čovjeka, umjetnika i gurmana, iz kuhinjskog ormarića zasigurno izvaditi lonac i još jednom isprobati neki od njegovih recepata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:19