Ugostitelji reketari

Poznato ljetovalište na lošem glasu! Stol možeš dobiti ako potrošiš 5 tisuća eura, a napojnice su priča za sebe

Gradonačelnica Saint-Tropeza je zgrožena i najavljuje oštre mjere koje uključuju oduzimanje dozvola, jer su ove optužbe "nažalost istinite", ustvrdila je

Mještani i turisti na francuskoj rivijeri proteklih su se mjeseci požalili na šokantnu praksu koju primjenjuju neki tamošnji restorani, tražeći od gostiju da plate i po 1500 eura po glavi za stol, pa je gradonačelnica Saint-Tropeza, popularne francuske turističke destinacije, objavila upozorenje svim takvim lokalima. Naime, vlasti Saint-Tropeza, nekadašnjeg ribarskog sela, a danas mondenog ljetovališta, upozorile su vlasnike restorana koji potajno provjeravaju bogatstvo potencijalnih gostiju da neće prihvatiti “reketarenje”! Da, dobro ste pročitali. Obraćajući se lokalnim medijima još u kolovozu, Sylvie Siri, gradonačelnica ovog francuskog turističkog grada rekla je: “Ove optužbe su za mene krajnje šokantne, jer su nažalost istinite” i zabrinula mještane, goste Saint-Tropeza, medije, ali i ugostitelje koji su "igrali" pošteno. Također je naglasila, prenio je Coventry Telegraph, da ovakva praksa "ruši imidž grada".

Francuski mediji, očekivano, nisu stali samo na ovoj informaciji već su nastavili "kopati" i od neimenovanog izvora doznali kako su pojedini restorani provjeravali imena gostiju u svojoj bazi podataka. Ako se pritom pokazalo, rekao im je izvor, da prilikom prethodnih posjeta ti isti gosti nisu napravili veliki račun, tada bi restorani odbijali njihovu rezervaciju.

image

Zbog informacije koja se pročula u svijetu terase u Saint-Tropezu bi iduće sezone mogle biti prazne

Shutterstock

Za novinare je anonimno progovorilo i nekoliko radnika u restoranima koji su došli na zao glas. Jedan je tako otkrio kakva se praksa primjenjivala ovog ljeta u mnogima omiljenom francuskom ljetovalištu koje već desetljećima slovi za luksuznu destinaciju za odmor.

"Sve je vrlo jednostavno. Ili ćete izvaditi keš, ili ste sitna zvjerka. Ako je ovo drugo posrijedi, jednostavno će vam reći da nema slobodnih stolova". Drugi je otkrio još brutalniju informaciju koja je, prema njegovim riječima, i češća od prve. "Rekli bi vam da je slobodan stol od 5 tisuća eura i pitali je li to u redu", rekao je.

Novinari su došli i do gosta koji je bio potencijalna žrtva ugostiteljskog reketarenja. On je, naime, otkrio novinarima da su mu u jednom restoranu rekli kako mora potrošiti minimalno 1500 eura po gostu da bi dobio stol.

Pritom, ne zaboravimo i na napojnice. One u ovom slučaju nisu od 5 do 10 eura po osobi, kakve su se ovih dana ustalile u našim restoranima, već se očekuje puno više. "Da budemo točni - očekuju ogromne napojnice", navodi francuski list koji je razotkrio aferu.

image

Gradonačelnica Siri izrazila je bojazan da si mještani više neće moći priuštiti odlazak u retoran

Pexels/

Prema njihovim navodima, nedavno je jednog bogatog Talijana do parkinga pratio ljutiti konobar jer mu je ostavio napojnicu od 500 eura što je bilo oko 10 posto računa koji je platio u restoranu. To se dogodilo unatoč tome što su napojnice u Francuskoj diskrecijske.

Zbog svega što je otkriveno Siri je najavila sastanak s vlasnicima restorana kako bi ih podsjetila na njihovu odgovornost, još jednom naglasivši kako restorani koji su krivi za ovakve radnje, čine "iznudu i organizirano reketarenje" te da im mogu biti oduzete dozvole.

"Ovo je ružna, užasna praksa za naš grad, a samim tim i za našu klijentelu, ali i za lokalno stanovništvo. Već su nas istjerali iz naših stanova, a uskoro će i iz naših restorana", zaključila je. Sastanak se očekuje vrlo skoro, a hoće li restorani koji su primijenjivali ovakvu praksu biti kažnjeni i razotkriveni, tek će se doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01