Vrijedi isprobati

Poznata chefica ima odličan trik kako djeci približiti hranu koju baš i ne vole: ‘Meni uspijeva‘

 Tomislav Kristo/Cropix
Nešto se fino kuhalo na Zagrebačkom Velesajmu, bili smo tamo i saznali genijalan kulinarski savjet

Čim smo ušli u prostore Enzita Kitchen Studija na Zagrebačkom Velesajmu, "zapljusnuli" su nas različiti primamljivi mirisi. Vesela ekipa sastavljena od poznatih chefova, učenika osnovnih i srednjih škola, nastavnika i roditelja užurbano je sjeckala, miješala, rezala i pripremala mnoštvo primamljivih jela koje smo jedva čekali probati. Što je morao biti razlog zbog kojeg se skupilo toliko različitih generacija na jednom mjestu te su svi imali veliki osmijeh na licu?

Riječ je o velikom kulinarskom finalu u sklopu edukativne inicijative Inkubator Motivator kojoj je cilj educirati te pomoći djeci i roditeljima pri usvajanju zdravih navika poput uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe. Naime, Inkubator Motivator zapravo je suradnja projekata "Vrtim Zdravi Film" i javnozdravstvenog programa "PETICA - igrom do zdravlja". To je svojevrsni nastavak prošlogodišnje edukativne kampanje "Usvoji zdrave navike u 21 dan". Ta kampanja je usmjerena na proces usvajanja zdravih navika koje počinju psihološkim obrascem "petlja navike".

Zdrava hrana jest ukusna

Iako su svi sudionici ove radionice bili fokusirani samo na kuhanje i na licima im se vidjelo da uživaju u onome što rade, nismo mogli odoljeti da ih ne pitamo za dojmove i što nam to točno pripremaju. Za prvom kuhinjskom jedinicom pripremao se zdravi doručak - puding od chia sjemenki s kokosovim mlijekom, prženim lješnjacima i mangom te klasični desert od voćnog biskvita s pirovim brašnom, šljivama, jabukama i cimetom.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Dok se desert već pekao u pećnici, Valentina i Tia, učenice srednje strukovne škole u Velikoj Gorici, marljivo su pripremale sve sastojke za doručak. Djelovale su nam kao da im je iznimno zabavno, što su i potvrdile kad smo ih pitali o dojmovima. Otkrile su nam da se i inače zdravo hrane, no tu i tamo si daju oduška pa pojedu nešto iz junk food kategorije. Baš kao i svi mi.

image

Mirna Trumbetaš, Valentina i Tia

Tomislav Kristo/Cropix

U pripremi jela pomagala im je profesorica Mirna Trumbetaš te naglasila kako su ovakvi projekti iznimno potrebni u današnje vrijeme, kada se djeca sve lošije hrane. Statistike pokazuju da je u Hrvatskoj 35 posto pretile djece, što je vrlo zabrinjavajuć podatak.

"Razloga je mnogo: od neinformiranosti da zdrava hrana može biti ukusna, preko utjecaja vršnjaka i društvenih mreža pa sve do navika roditelja. Sve zapravo počinje od kuće, gdje roditelji često zbog žurbe i pretrpanosti obvezama ne kuhaju ili kuhaju vrlo malo, zaboravljaju ili nemaju vremena pripremiti nešto nutritivno bogato za svoju djecu pa njihova prehrana lako prijeđe na brzu hranu i grickalice. Iako to djeca možda tako ne doživljavaju, s vremenom im to prijeđe u naviku", istaknula je Mirna.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Jednostavno je najbolje

Za drugom kuhinjskom jedinicom glavnu riječ je vodio poznati chef Mario Mihelj koji je uz revnu pomoć dječjih ruku pripremao mesni ručak od piletine, riže i brokule s kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna te vege večeru - popečke od tikvica i krumpira pržene na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom. Uz svoj angažman u jednom poznatom zagrebačkom restoranu, Mario već nekoliko godina vodi kulinarske radionice s djecom kako bi ih educirao o namirnicama i dao im novu perspektivu o hrani.

image
Tomislav Kristo/Cropix

"Mišljenje o hrani djeca danas najčešće stječu na temelju onoga što nađu u supermarketima jer mnogo njih nema doticaja s kvalitetnim, čistim namirnicama, kao onima koje smo mogli pronaći kod naših baka na selu. Važno ih je educirati kako bi znali razliku između kvalitetnog i nekvalitetnog obroka. Zato sam za ovu radionicu izabrao prvenstveno što jednostavnije obroke, a opet nutritivno vrijedne, s drugačijim, ukusnim umacima koje će voljeti cijela obitelj. I naposljetku, takva hrana nam za razliku od ‘brze‘ daje puno više energije, što često objašnjavam i svojoj djeci", rekao je Mario.

Sve počinje kod kuće

Svaki od obroka za ovu kulinarsku radionicu nutritivno je uravnotežen prema stručnim preporukama Koraljke Novine Brkić, nutricionistice tvrtke Nestlé za Adriatic regiju. Brkić se pobrinula da svako jelo ima dovoljan omjer proteina, zdravih masti, cjelovitih ugljikohidrata i mikronutrijenata. Inkubator Motivator, istaknula je Novina Brkić, jedinstvena je platforma gdje cijela obitelj može pronaći inspirativno-edukativne materijale koji će im pokazati kako uklopiti zdrave navike u svoje užurbane, dnevne rutine.

image

Nastasja Chiara Petrić, Laurentiu Florin Dimitriu, Slavica de Jong, Mario Mihelj, Neli Angelova, Koraljka Novina Brkić

Tomislav Kristo/Cropix

"Sada kada sve dojmove imam na jednom mjestu, mogu reći da smo jako zadovoljni cijelim projektom i odazivom roditelja na ovu inicijativu. Kroz Inkubator Motivator smo prije svega željeli potaknuti roditelje da odgajaju djecu po zdravim životnim navikama putem praktičnih savjeta. Kroz pet video materijala, dostupnih na stranici PETICA - igrom do zdravlja, educiramo o važnosti pravilne prehrane, svakodnevne tjelesne aktivnosti, važnosti sna i odmora te kako roditelji promjenom ponašanja mogu utjecati pozitivno na djecu", kazala je Koraljka Novina Brkić.

Da je ova radionica idealan način za povezivanje roditelja i djece smatra Laurentiu Florin Dimitriu, generalni direktor Nestléa za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

"Kada pogledam po prostoriji i vidim koliko djeca i roditelji zajedno uživaju u pripremi hrane, osjećam nevjerojatan ponos na naš projekt. Nema boljeg načina za povezivanje različitih generacija nego putem zabavnih zajedničkih aktivnosti kakvo je kuhanje. A kad je u to uključena i zdrava komponenta, rezultat je još bolji. Ako djecu naučimo da je zdrava hrana ukusna i da ju je lagano i zabavno pripremiti, ona će to prenijeti na buduće generacije", poručio je Laurentiu Florin Dimitriu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Zdrava hrana, ali i misli

A koje su to promjene pomoću kojih roditelj može biti primjer svojoj djeci otkrio nam je sociolog Bruno Šimleša i ambasador kampanje Inkubator Motivator. Bruno već drugu godinu surađuje s Nestléom na ovom projektu, a na radionici je djeci pomagao u pripremanju još jedne vege večere - kremaste palente sa šalšom i slanutkom.

"Djeca nas rijetko slušaju, ali nas vrlo često imitiraju. Ako mi primjerom ne pokažemo da uživamo u nečemu, teško ćemo njima to ostaviti kao poželjni model ponašanja. Znači, promjena se može dogoditi samo primjerom. Primjerice, ne možemo očekivati da naše dijete ne ogovara druge iza leđa, a onda puštati da sluša kako mi ogovaramo druge", poručio je Bruno.

image

Bruno Šimleša

Tomislav Kristo/Cropix

Kada je riječ o zdravim navikama u njegovoj obitelji, Bruno ističe da on i njegova supruga Maja nipošto nisu "militantni“ što se tiče prehrane njihove kćeri Anabele.

"Ne mora svaki obrok sadržavati sve zdrave namirnice, ali se trudimo da ih bude što više i što češće. Preko vikenda zajedno jedemo i pripremamo cjelovite obroke, a preko tjedna se isto trudimo, ali dinamika najčešće ovisi o obavezama. Ako joj se nešto baš ne jede, svejedno pojede. Važno je naglasiti da joj primjerom ukazujemo da nije važno samo zdravo jesti, nego i zdravo misliti, osjećati i živjeti", naglasio je Bruno.

Dobre lekcije

Za ostalim kuhinjskim jedinicama pripremalo se još mnogo ukusnih obroka, a mlade snage podupirale su i chefica Nastasja Chiara Petrić te blogerica Slavica de Jong. Obje na društvenim mrežama svakodnevno dijele savjete o kuhanju, zdravom životu i odgoju djece. Nastasja nam je otkrila da za zdrav obrok nije potrebno imati prepun hladnjak različitih stvari, već je dovoljno nekoliko u stalnoj postavi.

"Apsolutno uvijek moram imati neki oblik svježeg povrća jer mi obrok bez njega izgleda nedovršeno. Osim toga, začini su must have, kao i maslac. Kad imate to troje, možete napraviti odličan obrok koje će prihvatiti i izbirljivo dijete. Upravo začini su trik kojim možete „zamaskirati“ neku namirnicu koja im nije po volji", nadodala je Nastasja koja, baš kao i Bruno, nije dežurni policajac što se tiče zdrave prehrane.

image

Nastasja Chiara Petrić

Tomislav Kristo/Cropix

Sve odluke o tome što će se i kad jesti u njezinoj obitelji određuje Nastasja, a njezine dvije kćeri, Gaia i Reia, najčešće slušaju mamine savjete i više-manje jedu sve, otkrila je chefica. Ipak, kao i svaka mama, dopusti im da uživaju u grickalicama i slatkišima, a ako pretjeraju, imaju dobru lekciju zašto to ne bi trebale ponoviti.

"‘Izlete‘ u restorane brze hrane radimo na moju inicijativu jer mislim da djeci ne možemo niti im trebamo zabraniti određenu hranu. Kad tad će se s njome susresti, a ako im odmalena usadimo zdrave navike, znat će bolje izabrati između kvalitetnih i nekvalitetnih obroka. Također, najbolji savjet koji imam za majke i očeve, koji im dijelim i preko svojih profila, jest - budite opušteniji. Nemojte slijepo pratiti pravila prehrane niti tjerati dijete da pojede nešto što neće. Ako odbija ručak, pustite ga i pričekajte. Kad mu zakrulji u trbuhu, pojest će barem nešto od onog što ste skuhali", zaključila je Nastasja, dovršavajući slani doručak koji može biti i odličan snack - “Maksutov” humus i tortilja čips iz pećnice.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Inkubator Motivator inicijativa, smatra Slavica de Jong, majka četvero djece, odličan je pomak prema potrebnim promjenama u navikama roditelja i djece. One, kaže, ne dolaze preko noći te je potrebno još mnogo vremena da bi se usvojile i postale dijelom svakodnevnog života mnogih pojedinaca. U njezinoj obitelji, otkrila nam je Slavica, fokus se stavlja na redovitu fizičku aktivnost, kao i na pravilnu prehranu.

"Ne mogu reći da moja djeca jedu baš sve i da nekada nešto ne odbijaju. Ali, začudo, troje od njih obožava jesti kelj, dvoje blitvu, a svi vole ribu! To je vrlo neuobičajeno za osnovnoškolce koji redovito odbijaju sličnu hranu, stoga je ovo odličan prosjek", rekla nam je Slavica koja je u početku, baš kao i mnogo roditelja, koristila mnoge trikove kako bi uklopila hranu u obroke koju djeca ne vole.

image

Slavica de Jong (lijevo) i polaznici radionice

Tomislav Kristo/Cropix

"To mi je bila najveća pogreška koju sam radila kad sam rodila prvo dijete. No, sada za ručkom više ne postoji presing ‘pojedi sve s tanjura‘. Ako im se nešto ne sviđa, u redu je. Samo im dam do znanja da ću to opet skuhati jer mislim da je važno djecu izlagati različitim okusima", kazala je Slavica dok je pomagala u pripremi ribljeg ručka – brze gregade od bakalara s tikvicama.

I na kraju, napokon je došao trenutak degustacije jela koje su djeca uz pomoć svojih mentora marljivo pripremila. Cijelim prostorom Enzite širili su se primamljivi mirisi, a samo jedan pogled na svu tu hranu izazivao nam je zazubice.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Rečenice poput "Ajme kako je ovo fino", "Jedva čekam ovo napraviti kod kuće", čule su se sa svih strana i to s razlogom. Osim što je bila vizualno privlačna i prepuna boja, hrana je bila nevjerojatno ukusna i zbog toga je brzo nestajala s tanjura. Nama se najviše svidio doručak i mesni ručak za koje donosimo recepte u nastavku. Njam!

ZDRAVA HRANA MOŽE BITI UKUSNA

Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima

Sastojci:

- 400 g chia sjemenki

- 2 l kokosovog mlijeka

- 0,1 l agava sirupa

- 5 kom zrelog manga

- 200 g lješnjaka

Priprema:

Suhe chia sjemenke zaliti kokosovim mlijekom i dodati malo agava sirupa. Sjemenke ostaviti da popiju svu tekućinu i postanu mekane. Svako malo potrebno je malo promiješati smjesu. Oguliti mango na kockice i lagano ga prokuhati s malo agavinog sirupa. Pržene lješnjake sitno nasjeckati. U zdjelicu ili čašu puniti prvo gotovi puding, na njega staviti mango i naposljetku lješnjake.

Lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna

Sastojci:

- 1,5 kg pilećih prsa

- 2 kg brokule

- 500 g jasmin riže

- 300 g listova bosiljka

- 300 g indijskih oraha

- 3 g soli

- 3 g papra

- 2 kom limuna

- 20 g timijana

- 0,1 l maslinovog ulja

Priprema:

U toploj vodi namočiti indijske orahe da se napuhnu i omekšaju. Rižu pripremiti tako da se u lonac stavi malo ulja, a riža se kratko pirja. Zaliti rižu s 600 ml vrele slane vode, kuhati poklopljeno na laganoj vatri 11 minuta. Ostaviti sa strane još pet minuta i promiješati. Pileća prsa marinirati u soli, papru, s timijanom i limunovom koricom te peći na grill tavi. Brokulu blanširati u vreloj slanoj vodi, a potom ju je potrebno što prije staviti na hlađenje u ledenu vodu, što pomaže prije zadržavanju zelene boje. U blender staviti indijski orah, list bosiljka, maslinovo ulje, limun, sol i papar te sve blendati dok se ne postigne željena tekstura. Dobar tek!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Nestléa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:01