NIKAD LAKŠA PRIPREMA

Pomoću ovih savjeta chefova povrće i riba u tempuri baš svaki put ispast će savršeno

 Bhofack2
Komadići ribe ili povrća u hrskavom omotaču sve su o čemu ovih dana razmišljamo

Odavno nije tajna da obožavamo baš sve umočeno u hrskave krušne mrvice i prženo u ulju, no zbog previše uprljanog suđa i dugotrajne pripreme, pohanje kakvo poznajemo najbolje u obzir dolazi tek u rijetkim situacijama. S tempurom je pak situacija posve drugačija i kada se zaželimo slasnih, hrskavih zalogaja, najčešće se okrećemo upravo ovom japanskom načinu pripreme hrane.

"Tempura je jedan od najjednostavnijih načina koji će vam pomoći da bilo koji sastojak, bez obzira je li riječ o morskim plodovima ili povrću, učinite još boljim", rekao je za Epicurious chef Atsushi Yakota, a potom i objasnio kako doći do savršene tempure.

KOZICE U TEMPURI

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Što je sve potrebno za pripremu tempure?

Osim dobrog ulja koje trpi visoke temperature, trebat će vam i brašno te jaje. Koristiti možete klasično bijelo brašno koje ste prethodno prosijali.

Kako biste dobili savršenu smjesu za tempuru, najprije je važno dobro promiješati litru hladne vode na jedno jaje, a zatim postepeno dodati oko pola kile prosijanog brašna. Sve sastojke važno je dobro povezati, no ostane li vam ponegdje koja grudica, ne brinite. Pri umakanju komadića ribe ili povrća, te će grudice s namirnice skliznuti same od sebe. Ako vam se smjesa učini previše rijetkom, naravno, dodati možete još brašna, a chef Atsushi Yakota savjetuje i da sve radite po osjećaju i upravo onako kako i sami volite. Smjesa za tempuru trebala bi biti nešto rjeđa od one za palačinke.

IZNUTRICE U TEMPURI

image
Berislava Picek/Cropix/

Jedan od savjeta chefa Yakote jest i taj da je zdjelu u kojoj miješate smjesu za tempuru dobro uroniti u zdjelu s ledom kako biste neprestano održavali željenu, nisku temperaturu.

Kada u tempuru umočite komadiće ribe ili mesa, pripazite da u lonac s uljem ne ubacite previše komada. Natrpate li tavu pri prženju, ulje bi se naglo moglo ohladiti, a jelo ispasti premasno. Na kraju, kada komadi koje pržite isplivaju bliže površini, jelo je gotovo, a zatim ga možete odložiti na papirnati ručnik kako bi se riješili viška masnoće.

image
Kazoka30

Gušća ili rijetka tempura?

Objasnio je Yakota i kako će gušće pripremljena tempura biti hrskavija i upiti više umaka uz koji se poslužuje, dok se u fine diningu često koristi ona rjeđa i delikatnija te se na taj način naglasak stavlja na ono što se nalazi ispod hrskavog prekrivača.

image
Marta Ortiz

U kakvom posuđu se priprema tempura?

Chefovi savjetuju kako je za pripremu tempure najbolje koristiti posuđe namjenjeno isključivo pripremi ovog specijaliteta no u nedostatku istog, odlična ideja bit će i klasično posuđe od gusa ili duboke, teške i izdržljive tave od nehrđajućeg čelika. Chef Yakota savjetuje i kako je za okretanje prženih zalogaja najbolje koristiti dugačke štapiće. Na taj se način omotač oko povrća ili ribe neće oštetiti, a ujedno su i prilično jednostavni za korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:24