Pastrva okupana u potoku i marinadi

Bistra voda potoka Bregana i Park prirode Žumberak već na prvu zvuče kao dobitna kombinacija za uzgajalište pastrva. Još prije petnaestak godina to je prepoznala i Jadranka Marenić, a na njezino uzgajalište Biserna mladica stigli smo u potrazi za nečim sasvim jedinstvenim na tržištu – dimljenom pastrvom obogaćenom marinadom samoniklog bilja. Cilj Jadranke Marenić bio je napraviti proizvod jednostavan za pripremu, bez aditiva i konzervansa te oplemenjen začinskim biljem. Nakon što smo obišli Bisernu mladicu i probali njezinu dimljenu i mariniranu pastrvu, serviranu tek uz rajčicu začinjenu vlascem i poneku šnitu kruha, možemo mirno i sa sigurnošću zaključiti da je u tome uspjela. No, do uspjeha, naravno, nije stigla preko noći.

Više mjeseci trajalo je istraživanje odnosa bilja spram pastrve, da bi na kraju odgovore pronašla u vlastitom okruženju. Divlji luk (poznat i kao medvjeđi luk ili srijemuš) i majčina dušica te ostalo začinsko – ljekovito bilje, izraslo na obroncima Samoborskog gorja, tajna su marinade. Riba potom ide na lagano dimljenje prirodnim dimom autohtone bukve, čime dobiva svoj specifičan, ali nipošto prežestok i predimljen okus.

I tu nije kraj prednostima ove ribe. Nakon mariniranja i dimljenja, pastrva ide na brzo smrzavanje. Budući da je riječ o polugotovom proizvodu, brza je i priprema jela. Osim toga, pastrva je već ručno očišćena i spremna za termičku obradu, pa je posao olakšan i “lijenčinama” koji ribu izbjegavaju zbog čišćenja kostiju. Potrebno ju je samo izvaditi iz omota, nauljiti i peći dvadesetak minuta na tavi, u pećnici ili na roštilju. Osim dimljene, može se kupiti i pastrva koja je samo marinirana.

Uz pastrvu Jadranka je zapakirala i nekoliko recepata, pa za one manje kreativne, dovoljno je slijediti jednostavne upute za rižoto od dimljene pastrve i bućinih koštica ili paštetu. Pastrve s Biserne mladice mogu se kupiti u većim Dionama, ali svakako vam savjetujemo da odvojite nešto vremena i sami posjetite uzgajalište (od Zagreba udaljeno 40-ak km). Tamo se kilogram dimljene pastrve (4-5 riba) prodaje po 122 kune, a marinirane po 65 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:39