Dobar trik

Ovim ledenim bombicama punim arome i okusa možete podići svoje omiljene napitke i jela

Kalupe za led, osim za zaleđivanje vode, možete koristiti i za spremanje raznih namirnica. Donosimo nekoliko savjeta

Kalupe za led uglavnom koristimo za zaleđivanje vode kako bismo ohladili omiljene napitke. No, možemo ih koristiti i za puno više od toga. Ovaj praktični kuhinjski dodatak može poslužiti i za zamrzavanje različitih sastojaka koji će kasnije poslužiti u raznim jelima i napitcima. Malenim ledenim bombicama punim okusa možemo podići okus, teksturu i svježinu jela koja pripremamo, pa vam donosimo nekoliko savjeta kako ih napraviti.

image
A_namenko/Getty Images/istockphoto

Primjerice, kada pripremamo jela s kokosovim mlijekom najčešće nećemo iskoristiti cijelu limenku, pa nam se tjednima povlači po hladnjaku i na kraju vjerojatno završi u otpadu. No, ako ostatak mlijeka ulijemo u kalupe i spremimo u zamrzivač možemo ga smrznutog dodavati u umake s curryjem ili u razne smoothieje. Slično je i s bazama koktela. Umjesto klasičnog leda pripremite bazu zaleđivanjem sastojaka kao što su voćni sokovi ili komadići svježeg voća poput ananasa, jagoda, kivija ili manga. Eksperimentirajte i s jestivim cvjetovima, poput ruža ili ljubičica, pa i komadića bobičastog voća u vodi ili soku od bazge. Tako pripremljeni led, osim što će ukrasiti svaki napitak dat će mu miris i aromu.

image
Manuta/Getty Images/istockphoto

Slična stvar je i s agrumima, u kalupiće iscijedite sok limuna, naranče ili grejpa, zamrznite i nekoliko sati kasnije imat ćete aromatizirane kockice leda koje možete dodavati sokovima, vodi i koktelima. Slično je i s čajevima. Svoje omiljene čajeve najprije ohladite i tek onda zaledite kako biste ih imali spremne za brzu ledenu pripremu. Na isti način možete se poigrati i s ohlađenom crnom kavom, pa će tamne ledene bombice svojom aromom dodatno podići okus i miris u kremastim hladnim napicima od kave.

image
Qwart/Getty Images/istockphoto

Svježe začinsko bilje s balkona također možete ovako pohraniti za zimu. Primjerice, svježi bosiljak, origano ili peršin možete usitniti u sjeckalici, dodati maslinovo ulje i zalediti, te ga kasnije koristiti u raznim umacima za tjesteninu. Ovaj trik možete koristiti i zaleđivanjem komadića đumbira, komorača ili čak ljutih papričica, a slično je i s pestom. Kada ga pripremate, prije nego li dodate parmezan, dio prelijte u kalupiće i zamrznite. Zimi ćete ga moći koristiti na pizzi i u raznim tjesteninama. Svježu mentu možete također usitniti, ubaciti u malo vode i limunovog soka, a takve ledene bombice dat će svježinu vašem omiljenom napitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:33