NEDJELJNI RUČAK

Ove nedjelje na Fuliranju majstori iz Skradina satima će kuhati skradinski rižot, evo detalja

 Ustupljena Fotografija/
U slučaju da vam se ove nedjelje baš i ne kuha, na ručak svratite na Fuliranje na Strossmayerovom trgu

Iako su pozornost privukli drugačijom sarmom, kombinacijom kiselog kupusa, junetine i kreme od krumpira o kojoj se ovih dana ne prestaje pričati, ekipa iz kućice Picnic ove je nedjelje odlučila otići još jedan korak dalje pa su tako najavili kuhanje i prodaju skradinskog rižota. Kako su nam ispričali organizatori, s kuhanjem na Strossmayerovom trgu kreću već u zoru, a posluživat će ga od 13.30 sati.

Rižoto će kuhati Dalibor Anić, kako su ga predstavili, jedan od četvorice momaka iz Skradina koji su odlučili preuzeti ovaj posao. Anić nije profesionalni kuhar, ali je odrastao u kuharskoj obitelj te kuha od rane mladosti. Porcija rižota koštat će 95 kuna.

ŠTO JE SKRADINSKI RIŽOT?

Skradinski rižot radi se od teletine i uvijek ćete ga pronaći na svim menijima svadbenih svetkovina u Dalmaciji ili popularnim marendašnicama. Ali u izvedenici Skradinjana taj teleći rižot je potpuno drugačiji i naziva se skradinski rižot, a za samu pripremu mesne baze treba se dobro pomučiti i kuhati ga polako, ovisno o količini, gotovo dvanaest sati.

S obzirom na dugotrajnu pripremu, ne može se raditi ad hoc kao neki brzinski rižoto, i priprema se samo u svečanim prilikama i prigodama, kada su fešte, vjenčanja ili neki drugi važniji događaji.

Nije zapravo poznato kako je nastao i u kojoj prilici, ali tradicija pripreme seže u sredinu 19. stoljeća. Izvorni recept nalaže da se rižot radi od teleće ruže, domaće kapule i moćnog temeljca, a okus se završava ribanim ovčjim sirom i neizostavnim začinom skradinskih jela - muškatnim oraščićem.

Recept možete pronaći ovdje.

image
Ante Cizmic/cropix/

Iz Picnica su naglasili i kako će se rižoto kuhati, ali i posluživati u natkrivenom dijelu pa se posjetitelji ne trebaju bojati kiše. Osim toga, u ponudi imaju i nekoliko inovativnih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka kojima se zainteresirani mogu ugrijati dok čekaju svoju porciju skradinskog rižota. Više informacija ovih dana možete pronaći na njihovom Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:13