Svi žele žele

Ovakve deserte niste vidjeli još od kuharica iz 80-ih, a sad se vraćaju u velikom stilu

 Solid Wiggles/Instagram
Mala slastičarnica u Brooklynu tijekom pandemije je počela proizvoditi slastice od želea, a danas ih prodaju u brojnim restoranima

Deserti koji plešu na rubu između luksuza i kiča, a koje radi njujorški Solid Wiggles, već nekoliko godina privlače pozornost javnost i gastro medija diljem svijeta, a mi smo poželjeli da su barem malo bliže ako bismo probali iznimno dekorativno pripremljene kocke slatkog želea. Brend su u jesen 2020. godine pokrenuli slastičarka Jena Derman i barmen i miksolog Jack Schramm, a obuhvaća alkoholne i bezalkoholne žele-zalogaje, kao i desertne žele-torte.



Kocke s alkoholom nastale su po uzoru na barske klasike kao što je, primjerice, popularni Cosmopolitan, a puno su više, kažu osnivači brenda, od improviziranih želiranih shootera koji su jedno vrijeme uživali posebnu popularnost među studentskom party populacijom. Solid Wiggles svoje proizvode rade od visokokvalitetnih sastojaka, a osim što ih rade po narudžbi, spremaju ih i za brojne restorane u New Yorku koji ih imaju u ponudi deserata ili pak na koktel-karti.


Slastičarka Jena Derman je svoje vještine brusila na poznatim lokacijama kao što je to, primjerice, Milk Bar, a tijekom pandemije odlučila je svojim sugrađanima ponuditi zabavne šarene deserte koji sadrže jestivo cvijeće i geometrijske uzorke kako bi im barem malo uljepšala svakodnevicu. Derman kao bazu za svoje deserte koristi želatinu u listićima i organske voćne piree, a što se tiče raznovrsnih oblika koji "plutaju" unutar njenih slastica, ubrizgava ih pomoću štrcaljke koja sadrži smjesu od želiranog kondenziranog mlijeka.


Kada sadrže alkohol, Solid Wiggles želei ga u sebi imaju tek pet posto, a do sada su na tržište izbacili kombinacije kao što su, primjerice, plavi "Showstopper" želei s pjenušcem, džinom, limunom i apsintom, jarko narančasti "Centerpiece" s viskijem, narančom, brusnicom i mliječnim želeom od smeđeg šećera ili pak zeleni "Stunner" sa želeom od limete, sokom od grejpa, želeom od tekile i crvenim i bijelim cvjetovima od želiranog mlijeka.

Dok vas put ne nanese u New York, isprobajte desert sa želeom od ribizla naše suradnice Slavice Šagolj!

DESERT SA ŽELEOM OD RIBIZLA

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:02