MEĐU NAJBOLJIMA

Ova skromna maslinarska obitelj zaslužna je što se za malo istarsko mjesto pročulo i u svijetu

 Goran Sebelic/Cropix
Obitelj Ipša još uvijek slavi velikih 99 bodova na Flos Olei-u, a najavili su i neke novosti

Kako smo pisali ovih dana, maslinovo ulje obitelji Ipša ove je godine u svjetskom vodiču maslinovih ulja Floss Olei nagrađeno s visokih 99 bodova. Time su se približili samom vrhu liste najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz cijelog svijeta. Vijest je to koja je posebno razveselila obitelj koja je život posvetila maslinarstvu, a kada su uspjeh komentirali, otkrili su i kako ovih dana planiraju otvoriti uređenu uljaru. Otvorenje je planirano upravo za danas, 30. rujna.

"Ovo ne da je iznenađenje, ovo je zbilja radosna vijest. Nemam iskreno riječi kojima bih opisao naše veselje što smo postigli toliko bodova. To je trud čitave obitelji, a u proizvodnji nam se priključio sin Ivan, što vjerujem da je isto zaslužno za ove bodove. Jer mlade generacije uvijek donose nešto novo. Tu su i velika ulaganja koja smo napravili na imanju u zadnjih nekoliko godina, a sigurno najznačajnije je uređenje vlastite uljare koju otvaramo 30. rujna. Tada i krećemo s ovogodišnjom berbom", rekao nam je poznati istarski maslinar Klaudio Ipša u kratkom razgovoru.

image
Goran Sebelic/Cropix

Inače, uljara Ipša nalazi se u selu Ipši, podno Oprtlja u Istri i upravo je ona zaslužna što je ovo malo mjesto poznato ne samo lokalcima, već i izvan granica zemlje. Naime, zadnja prerada ulja tamo se odvila 1966. godine, a zahvaljujući Ipši i njihovoj modernoj uljari, maslinovo ulje nedavno je ponovno poteklo i ovdje. Cijelu priču o obitelji Ipša možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35