LISTALI SMO...

Nova kuharica nagrađivane Anite Šumer sada dostupna i na hrvatskom, kruh sa sjemenkama je hit

 Marko Uzelac/
Jučer je u Miele centru u Buzinu predstavljena nova kuharica Anite Šumer, "Slana i slatka kvasomanija"

Anita Šumer, poznata slovenska sourdough majstorica koja danas iza sebe ima nebrojeno mnogo odrađenih masterclassova, brojne nagrade i tri kuharice, od kojih su čak dvije proglašene najboljima na svijetu u svojim kategorijama, jučer je u Miele centru predstavila svoju novu "Slanu i slatku kvasomaniju“. Ova kuharica svojevrsni je nastavak na popularnu "Kvasomaniju" koja je u hrvatskim knjižarama dostupna već tri godine i odličan je priručnik za one koji se tek upuštaju u pripremu sourdough kruha i peciva. Nova knjiga, kako nam je otkrila u kratkom razgovoru, namijenjena je onima nešto iskusnijima i sadrži više od 70 recepata za slatke i slane zalogaje od kiselog tijesta. Bublice od krumpira, buhtle, perece i pogače, pite, cimet rolice i sočne krušne slastice s džemom.

"U ovoj knjizi imamo sourdough u tisuću varijanti, za slano, za slatko, za kekse, za prhko tijesto, pite, ugušćivanje umaka, ma svašta. U prvoj je fokus bio na kruhu, a ovo je sad sve ostalo. Početnicima bih preporučila svoju prvu knjigu, ‘Kvasomanija‘, dok je druga za one koji su već usavršili pripremu kruha i spremni su za dalje", rekla nam je Anita Šumer.

image
Marko Uzelac/

Kao najdraži recept iz nove knjige izdvaja fantastičan Sjemenko, kruh s raženim brašnom i sjemenkama koji smo i sami isprobali te ga, bez imalo pretjerivanja, po Anitinom receptu i sami jedva čekamo napraviti kod kuće.

"Na knjizi sam radila jednu dobru, dugu godinu i vrlo aktivno. Puno radionica održavam, krenula sam i s online masterclassovima, imam čak i jedan bezglutenski", dodala je, a otkrila nam je i kako je sve više zanima upravo bezglutenski svijet te kako smatra kako bi sve više ljudi takvo što moglo koristiti. Dodala je i kako se na jednom od njezinih masterclassova rade samo veganska jela pa su tako zbilja dobrodošli baš svi.

image
Marko Uzelac/
image
Marko Uzelac/
image
Marko Uzelac/

"Tko zna, možda jednom na red dođe i bezglutenska ili veganska kuharica", rekla je kroz smijeh simpatična Anita o kojoj su svojevremeno pisali i svjetski mediji poput Insidera, Daily Maila te Food and Wine portala.

Osim ove, Anita je izdala i knjigu "Umetnost krašenja kruha" koja je osvojila i "Best od the Best" nagradu na Gourmand Cookbook Awards 2022. godine te je možete pronaći na službenoj stranici Sourdough mania, dok "Slanu i slatku kvasomaniju" možete kupiti u V.B.Z. knjižarama, Hoću knjigu i drugima. Puna cijena kuharice iznosi 270 kuna, a trenutno je na sniženju možete kupiti po cijeni od 215 kuna, pa ako u obitelji ili među prijateljima imate kakvog ljubitelja sourdough specijaliteta, možda bi upravo to mogao biti dobar poklon koji ćete im ostaviti ispod bora. U slučaju da prije kupovine ipak želite testirati pokoji Anitin recept, svakako razmislite o vlastitom starteru i ovom jednostavnom polubijelom kruhu.

Anita Šumer kruh s domaćim kvasom počela je peći iz ljubavi prema suprugu i ubrzo je postala hit na društvenim mrežama. Njezine objave imaju više od 40 milijuna pregleda, radila je na međunarodnom projektu The Quest for Sourdough, a njezin kvas Rudl nalazi se u svjetskoj knjižnici kvasa u Belgiji. U Sloveniji je do sada izašlo četiri izdanja "Kvasomanije", knjiga je prevedena i na druge jezike, a "Slana i slatka kvasomanija" upravo je dugoočekivani nastavak njezine prve, iznimno popularne i nagrađivane knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20