PREPORUKA IZ SUPERMARKETA

Njihove pite hvale svi koji su ih probali, nisu skupe, a odlična su ideja za brzi ručak usred tjedna

Naš favorit od samog početka, kada smo prije godinu dana prvi put isprobali Pepas pite, je savijača od slanog sira

Kada smo prije godinu dana kontaktirali Mateu Briški i njezinog supruga Petra Baronića, o čijim smo pitama već tada čuli samo lijepe riječi, nije nam niti na kraj pameti bilo da će nam upravo njihov proizvod postati jedan od omiljenih iz supermarketa. Njihove Pepas pite, naime, nekoliko mjeseci nakon našeg razgovora postale su totalni hit, lako dostupne i uglavnom svi koji su ih isprobali nastavili su im se vraćati.

image
Tomislav Kristo/Cropix

A kako i ne bi kada Matea Briški svaku pitu, uvjerili smo se u to i sami, razvlači ručno, a zatim puni pomno odabranim sastojcima. Njezine pite su slasne, sočne i više nego dobra alternativa domaćima, kada za razvlačenje tijesta jednostavno nemate vremena niti volje.

"Imam miješalicu za tijesto koju iz šale zovem Đurđa, a koristim je samo kada je stvarno velika gužva. Radije mijesim na ruke jer tako imam bolji osjećaj za tijesto i zadovoljnija sam rezultatom", rekla je Matea tada našoj novinarki Nedi Batinić.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Kako je Matea rekla tada, sve voće i povrće koje koristi za nadjeve nabavlja od domaćih OPG-ova, a već tada ostvarila je suradnju i s nekoliko zagrebačkih restorana koji njene pite, uglavnom slatke varijante, stavljaju na jelovnik.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pepas pite (ili savijače, kako vam draže) danas dolaze u nekoliko varijanti, s punjenjem od slanog sira, zatim povrća i šampinjona, jabuka i cimeta te svježeg sira i višanja. Cijena svih pita je 6,99 eura za 600 grama, što nam se čini dovoljnom porcijom za ručak za dvoje ljudi, i mogu se kupiti u Spar i Interspar supermarketima. Dobro je dodati i da savijača s povrćem i šampinjonima ne sadrži baš nikakve sastojke životinjskog podrijetla pa je pogodna za vegane.

image
/Privatna Arhiva

Mateine pite moguće je kupiti sirove i smrznute, mogu stajati 24 sata u hladnjaku, a ako ih kupujete za neko posebno druženje koje će se dogoditi za, primjerice, tjedan ili mjesec dana, najbolje ih je čuvati u zamrzivaču. Peku se na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva oko 35 minuta, a želite li da budu posebno hrskave, možete ih, naravno, peći i dulje.

Sami ih najviše volimo poslužiti upravo takve, svježe pečene i još vruće, uz čašu jogurta i zdjelu salate ili kuglicu sladoleda, ovisno o tome je li u pitanju slatka ili slana varijanta. Favorit nam je savijača od sira, koja nam se svidjela na prvu i kada nam se ne kuha (jer i to je u redu) jedan je od prvih izbora za brzi ručak. Topla preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 03:17