Diži jedro, pali motore

Nautičari najbolje znaju: Obožavaju ova dva restorana na Lošinju skrivena u predivnoj uvali Čikat

Ako netko dobro poznaje našu obalu, otoke, skrivene plaže i mjesta gdje se dobro jede, tada su to nautičari, a na ova dva mjesta na Kvarneru redovito svraćaju na riblje i mesne specijalitete kakvih nema miljama daleko

Krenete li iz Istre brodom preko Cresa put Dalmacije ili, pak, iz smjera Dalmacije, preko Silbe, Oliba i Premude put Krka ili Istre - nezaobilazna postaja neka vam bude miomirisni otok Kvarnera - Lošinj i njegova čarobna, poviješću "obojana" uvala Čikat u kojoj su još u doba Austro-Ugarske plemenitaši izgradili svoje velebne vile mahom u secesijskom stilu.

Kada brodom ulazite u uvalu Čikat s desne će vam strane biti i Lošinjanima srcu draga Annunziata, zavjetna crkvica lošinjskih pomoraca uz koju se također veže dirljiva priča koja vuče korijene u daleku prošlost. Stoga, volite li istraživati, tada vam ovdje sasvim sigurno neće biti dosadno, ali ćete, također sasvim sigurno, ogladnjeti. A kad se to dogodi, trebate znati kako ne morate dalje od ove uvale tirkiznih boja okružene Parkom šumom.

Već s mora vidjet ćete pristanište za brodove i jahte na lijevoj strani uvale, točno ispod poznate Konobe Cigale. Jedu li vam se riba, rakovi, školjke, jastog ili možda brudet, na pravom ste mjestu. U hladovini borove šume, uz zvuk zrikavaca i ljuljuškanje mora, na prekrasnoj terasi tik uz more, ponudit će vam u ovom ribljem restoranu svježu jadransku ribu, rakove i školjke. Iako bismo mogli nabrojati puno toga s menija što bi moglo oduševiti vaše nepce, svakako bismo vam skrenuli pažnju na njihov tartar od tune, jastog na buzaru s domaćom tjesteninom, plemenitu ribu s roštilja ili pripremljenu u soli te njihov nadaleko poznat brudet Cigale.

image

Jedu li vam se riblja ili jela od rakova i školjki, posjetite konobu Cigale na Čikatu

Lošinj Hotels & Villas

Ovdje uz prvoklasnu jadransku ribu i otočke delicije toče samo vrhunska hrvatska vina, a spravljaju i slasne deserte kao što je, primjerice, semifredo od badema s karamelom. Lijepo je ovdje ručati ured ljetnog dana, a poseban je doživljaj večerati u ugodnom društvu uz "kišu" zvijezda ljetnog neba i čašu dobrog vina, pa si taj trenutak nikako nemojte uskratiti.

Ima li, pak, među vašom ekipom na brodu ljubitelja mesa, koji ne priznaju ništa drugo osim dobro pripremljenog komada bifteka ili steaka, tada se uputite samo desetak metara šetnicom od Konobe Cigale do Vile Diane. Vila Diana, smještena na samoj obali mora u uvali Čikat, ima četiri zvjezdice te nudi smještaj u 9 komfornih dvokrevetnih soba s dnevnim boravkom. U sklopu vile pronaći ćete i Steakhouse Diana s ljupkom cvjetnom terasom tik uz more, gdje ćete uživati u vrhunskim mesnim delicijama. Iako poznat po meniju na koji će vam već na prvi pogled krenuti rasti zazubice, ovaj Steakhouse primjer je mjesta dobre atmosfere. Naime, ne pretjerujemo kad kažemo da ćete se ovdje osjećati kao kod najboljeg prijatelja u gostima. A ponuda?! To je priča za sebe.

image

Restoran Ville Diana profilirao se na Lošinju kao mjesto za odlične steakove

Lošinj Hotels & Villas

Na prostranoj terasi restorana Diana, u tom čarobnom okruženju uvale Čikat koja vam je zasigurno ostala u pamćenju kroz svepristune fotografije najljepšeg balkona sa stubištem u more na Jadranu, u ponudi su najbolji odresci iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Tamo ćete pronaći ribeye i t-bone steakove, striploin, ali i biftek. Premium odresci, koji su u ponudi, odležani su metodom suhog zrenja u komori za odležavanje, što mesu daje specifične okuse i predivnu teksturu prije same pripreme na originalnom argentinskom Asado roštilju. A i njihova vinska karta je za pohvalu. Za razliku od drugih, pa čak i razvikanijih restorana u Hrvatskoj, a pogotovo na obali, sastoji se mahom od etiketa malih obiteljskih vinarija te autohtonih hrvatskih sorti, od kojih su neka prava otkrića.

image

Terasa restorana Diana

Lošinj Hotels & Villas

Sjajna je vijest i što svoje mjesto u ovim restoranima već sada možete rezervirati online - za Konobu Cigale ovdje, a za Steakhouse Diana ovdje.

Osim što je dobro zaklonjena od vjetrova, uvala Čikat zbog navedenih je restorana prepoznata od strane nautičara i po sjajnoj gastronomskoj ponudi, pa neka se ovog ljeta otok Lošinj nađe i na vašoj nautičkoj karti.

image
.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lošinj Hotels&Villas (LH&V).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:45