VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 4

Naučite kako jednostavno napraviti maki, jedan od mnogima omiljenih tipova sushija

 Nera Šimić/Cropix
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte novi nastavak

U prvim smo nastavcima video škole izrade sushija naučili kako ispravno skuhati rižu za sushi, zatim i kako pravilno narezati ribu i povrće, a napravili smo i prvi, najtradicionalniji japanski sushij - nigiri. Danas radimo maki ili hosomaki, sushi u kojem je alga s vanjske strane.

Sushi majstor Robert Horvat, koji iza sebe ima 15 godišnju karijeru posvećenu sushiju, samo za čitatelje Dobre hrane pokazuje kako napraviti kappa maki, odnosno sushi s krastavcem, zatim sushi s bijelom ribom i mladim lukom i svima dobro poznati tekka maki ili maki s tunom.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Ono što je iznimno važno kod pripreme ovog tipa sushija je ne pogriješiti na koju ćemo stranu na makisu, odnosno podložak od bambusa, okrenuti algu! Druga bitna stavka je količina riže, koja se razlikuje od količine koja nam je potrebna za izradu nigirija. A treći, i nikako ne manje važan, je savjet da ne gnječimo rižu i sastojke kojima punimo sushi.

Kako algu obložiti rižom, puniti i u četiri koraka zarolati, možete pogledati u videu.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Naš učitelj Robert Horvat majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio je u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o njegovim radionicama možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:30