KOMENTAR CHEFA

Naš poznati mladi chef komentirao novi kulinarski show: "Promiče negativnu sliku kuharskog posla"

"Emisija ne samo da potiče negativnu dinamiku u kuhinjama, nego i svjedoči o tome da Hrvatska još uvijek zaostaje za svjetskim trendovima u kulinarstvu", zaključio je Jagić

Matija Jagić, domaćoj gastro publici najpoznatiji kao nekadašnji vrlo uspješan chef zagrebačkog restorana Brokenships, na društvenim se mrežama osvrnuo na početak emitiranja nove kulinarske emisije Hell‘s Kitchen.

Kako je napisao u svojoj objavi, smatra da takav tip emisije promiče negativnu sliku kuharskog posla i navodi mlade zainteresirane za kuharstvo na sasvim drugačiji put od onoga za što sam Matija smatra da je ispravno. Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

"U ovom modernom dobu vidim promjenu pristupa u upravljanju restoranima. Tradicionalne metode, inspirirane agresivnim stilom poput one koju povezujemo s Gordon Ramsayjem ili Marcom Pierreom Whiteom više ne odražavaju suvremene vrijednosti. Kroz vlastito iskustvo prepoznajem da te metode, koje su se smatrale jedinim načinom učenja, dugoročno donose više štete nego koristi.

Vjerujem da vođenje restorana treba poticati kreativnost, raznolikost i razmjenu ideja među kuharima, umjesto agresivnosti koja je nekada bila tolerirana.Vjerujem u pristup koji gradi timsku atmosferu, omogućavajući svakom članu tima da razvija svoje vještine i doprinosi inovacijama. Takvi restorani ne samo da privlače talente i razvijaju pozitivan ugled, već i pozitivno doprinose evoluciji kulinarske industrije.

Emisija promiče negativnu sliku kuharskog posla, sugerirajući mladima da ih očekuju isključivo uzbuđenje, adrenalin i stres, bez naglaska na pozitivnim aspektima karijere. Pogotovo je privlačna onima koji vole dozu agresivnosti. Takav pristup definitivno doprinosi razvoju njihovih kulinarskih vještina sve do trenutka dok ne dožive ‘burn out‘. Emisija ne samo da potiče negativnu dinamiku u kuhinjama, nego i svjedoči o tome da Hrvatska još uvijek zaostaje za svjetskim trendovima u kulinarstvu", napisao je Jagić.

Matija Jagić ozbiljniju kuharsku karijeru započeo je radom u kuhinji šibenskog Pelegrinija, stažirao je u Hiši Franko te u restoranu Maaemo u Oslu, radio je u Bluesun hotelu Kaj, a potom je preuzeo kuhinju nekadašnjeg Brokenshipsa, gdje je učio od chefa Tvrtka Šakote. Danas radi kao freelance chef i konzultant, a povremeno i na kao chef na jahtama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:25