Promišljen potez

Nakon dugih 70 godina u ovoj zemlji otvorena je prva trgovina s alkoholnim pićima

 Unsplash
Saudijski prijestolonasljednik odlučio je liberalizirati strogi zakon donesen 1951., ali samo za diplomate u toj zemlji

Prva trgovina alkoholnim pićima otvorena u Saudijskoj Arabiji u više od 70 godina pozvala je nemuslimanske diplomate da po prvi put kupe alkohol, liberalizirajući tako barem malo ovu ultrakonzervativnu zemlju, koja je jedna od tek nekolicine u svijetu koja građanima brani kupnju alkohola, prenosi Forbes.

Smještena u diplomatskoj četvrti glavnog grada Rijada, nova trgovina odražava napore prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da Kraljevinu Saudijsku Arabiju učini popularnijom destinacijom za poslovanje i turizam, izvijestio je Associated press. Međutim, da ne bude zabune, trgovina je otvorena samo za nemuslimanske diplomate koji moraju predočiti diplomatsku iskaznicu ako požele kupiti alkoholna pića, pivo i vino.

Trgovina, dakle, nije otvorena za osobe koje nemaju diplomatski status i ne poništava zabranu alkohola koja se odnosi na građane Saudijske Arabije i na snazi je još od 1950-ih.

image
Unsplash

Saudijska Arabija, naime, nije jedina nacija koja zabranjuje prodaju alkohola: Kuvajt je zabranio prodaju i kupnju svih alkoholnih pića unutar svojih granica 1965. godine. Zanimljivo je, a možda ne znate, da je taj potez u to vrijeme izazvao smrt ili hospitalizaciju stotina građana dok su umjesto alkohola pili parfeme i mazali se alkohol, izvijestio je Time. Međutim, ti zakoni i dalje vrijede.

U nizu zemalja vlada zabranjuje muslimanima konzumiranje alkohola iz vjerskih razloga, ali isti se zakoni ne odnose na nemuslimane: u Pakistanu, Omanu i Kataru alkohol se legalno poslužuje nemuslimanima koji dobiju dozvolu u licenciranim restoranima i hotelima, a u nekim slučajevima te osobe mogu i kupovati alkohol u rijetkim trgovinama alkoholnim pićima.

U Somaliji i Bruneju, primjerice, konzumacija alkohola na javnom mjestu zabranjena je za sve, iako nemuslimani i strani gosti tehnički u alkoholu mogu uživati u četiri zida. Svakako treba napomenuti i kako je Somalija prije tri godine utrostručila kazne za prekršaje povezane s alkoholom.

U nekim drugim zemljama, poput Libije, Bangladeša i Irana, alkohol je protuzakonit, no navodno su crno tržište, krijumčarenje i domaća proizvodnja alkohola uobičajeni.

Sudan je imao potpunu zabranu alkohola do 2020., kada je ublažio svoje zakone kako bi nemuslimanima dopustio piće, ali ne u društvu onih islamske vjere.

image

Saudijski princ Mohammed bin Salman

President Of Russia Office \ Apaimages/Imago Stock&people/Profimedia

Otvaranje trgovine alkoholnim pićima 24. siječnja 2024. najnoviji je potez saudijskih dužnosnika za moderniziranje imidža zemlje, s obzirom na to da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ima namjeru povećati turističke dolaske u zemlje, kao i prihode od turizma, a naravno da računa i na jačanje gospodarstva i sklopljenih suradnji u sklopu njegove Vision 2030 inicijative .

Utemeljitelj Saudijske Arabije, kralj Abdulaziz, proveo je zabranu alkohola u zemlji 1951. nakon što je njegov sin pijan upucao i ubio britanskog državljanina i vicekonzula Cyrila Ousmana na jednoj zabavi. Princ Mishari osuđen je tada za ubojstvo i umro je 2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:19