Slatki promašaji

Najveći kiksevi čitatelja u kuhinji: ‘Gledao sam kako se razlijeva, nisam znao bih li se smijao ili plakao‘

 Shutterstock
Kolač vam nije uspio i mislite da vam pripremanje slastica jednostavno ne ide? Priče čitatelja Dobre hrane dobro će vas nasmijati, ali i uvjeriti da ne trebate odustati

Tijesto se ne želi dići, stavljanje soli umjesto šećera, prerijetka smjesa za biskvit - ovo su neke od najčešćih greški pri izradi slastica kod kuće ako je suditi po iskustvima na najpopularnijim društvenim platformama. Kako smo vizualna bića, izgled slastica je ono što nas prvo privuče k nekoj torti, kolaču ili piti.

No, čak i onda kada slastica naizgled nije privlačna, a kamoli savršena, ne znači da nije ukusna. Jer greške se događaju svima i zapravo su ih njih možemo puno naučiti. Gdje bi došla poznata britanska slastičarka Mary Berry da je odmah odustala nakon što joj nije uspjela čokoladna torta?

Da neuspjeli kolači nisu „kraj svijeta“ pokazali ste u vašim kreativnim odgovorima u sklopu nagradnog natječaja Dobre Hrane i Dolcele. Paket vrijednih Dolcela proizvoda za pripremanje slastica osvojili su Marija Bilić, Paula Rajh, Matija Hranić, Ivica Žalac i Ivana Bilić koji su s nama podijelili svoje "slatke neuspjehe".

Sreća u nesreći

Život na selu piše najljepše i najuzbudljivije priče, uvjerena je Marija Bilić (55) iz Drniša. Marija obožava peći kolače, a najčešće radi tradicionalne poput štrudle od jabuka, čupavaca, raznih pita i slično. Od jutra do mraka je na nogama, kaže Marija, jer se uz kuhanje i kućanske poslove brine i o domaćim životinjama. Kada su one u pitanju, otkriva naša sugovornica, iznenađenja su svakodnevica. Stoga ne čudi da je jedna posebna koza glavna zvijezda Marijinog slatkog neuspjeha.

- Bilo je to prošle godine na Veliki petak. Taj dan za svaku kućanicu najnaporniji jer ima posla oko čišćenja ribe, a uz to se peku i pogače za blagoslov. Te godine mi se moja koza odlučila umiješati u planove. Očistila sam ribu, zamijesila pogače i stavila ih da se tijesto diže. U tom trenutku me pozvao sin i rekao da se nešto čudno događa s kozom. Otišla u štalu i imala što vidjeti - koza se pripremala ojariti! Rekla sam sinu da pazi na nju dok se ne vratim jer sam morala premijesiti pogače i staviti ih peći. Vratila sam se u štalu i za par minuta svjedočila rođenju malih jarića. Svi smo bili presretni i od silnog uzbuđenja sam posve zaboravila na kuhanje. Kad sam se vratila u kuću, odmah sam osjetila miris zagorjelog tijesta. Jao! Pogače su izgorjele jer su se pekle sat vremena umjesto pola sata - prisjetila se Marija.

image

Marija Bilić

Ustupljene fotografije

Iako je bila prilično razočarana zagorjelim pogačama, Marija se nije dala smesti jer je ipak novi život bio važniji.

- Poseban je to osjećaj kad nam na svijet dođu novi stanovnici naše male farme. Ručak je malo kasnio taj dan, a pogače sam dala kokošima da ih pojedu, njima su bile fine. Zamijesila sam druge te sam na njih pazila kao na oko u glavi. Na kraju dana sam bila zadovoljna i ponosna na sebe - dobila sam jariće i pogače koje nisu zagorjele. Pa što ćeš bolje! - zaključuje Marija.

Sve je kriva Bora

Naši kućni ljubimci nerijetko nam znaju pomrsiti planove u kuhinji, primjerice, srušiti zdjelu s brašnom, omastiti brkove na komadu mesa ili se pak zaletjeti u nas točno kada mutimo kremu mikserom. To nas može jako izbaciti iz takta, ali ih odmah oprostimo jer tko bi se ljutio na te slatke njuškice.

Paula Rajh (33) iz Koprivnice, po zanimanju školska knjižničarka, nema puno vremena za pravljenje kolača, ali trudi se gotovo svaki slobodni trenutak provesti u izradi slatkih zalogaja. Zato ju je uhvatila velika panika kada je na svoj rođendan ostala bez omiljene torte zahvaljujući svom ljubimcu.

- Nezgode su sastavni dio kuhanja - tako barem kažu i u to sam se mogla uvjeriti na vlastiti rođendan. Planirala sam napraviti Schwarzwald tortu koju radim barem jednom do dvaput godišnje. Obožavam je! Pripremila sam sve sastojke, među njima i Dolcela proizvode, te sam relativno brzo napravila biskvit. Baš sam bila zadovoljna kako je ispao. Stavila sam ga hladiti na balkon te sam krenula izrađivati kremu i šlag. No, velika greška je bila što nisam zatvorila balkonska vrata. Moja kujica Bora je nanjušila tortu i krenula na balkon. Kada sam shvatila što se dogodilo, biskvit je bio na pola pojeden. Jao kako sam bila ljuta! Gosti su trebali stići za sat vremena, a torta je bila uništena. Ljutito sam otišla u trgovinu, ponovno kupila potrebne sastojke i krenula u novu avanturu. Ovaj put sa zatvorenim balkonskim vratima - ispričala je Paula.

image

Paula Rajh

Ustupljene fotografije

Kada su prijatelji konačno stigli, kaže Paula, ljutnja ju je pustila i svi su se dobro nasmijali njezinoj anegdoti koja je ipak imala sretan kraj - zadovoljstvo svih prisutnih.

Francuski faux pas

Princes krafne ili princezice mnogima su među omiljenim kolačima za posebne prigode i blagdane. Francuzi imaju svoju verziju ovog deserta, a zove se choux kojim je umirovljenik Matija Hranić (62) iz Osijeka jednom prilikom želio osvojiti srca svojih gostiju.

Kako je francuska kuhinja poput tajanstvene bajke, kaže Matija, nikada ne možete biti sigurni da će biti sve po planu. U njegovom slučaju dogodio se, kako Francuzi kažu, veliki faux pas, odnosno greška.

- Moj pokušaj izrade tijesta za princes krafne bio je poput pustolovine u svijetu kulinarske avanture. Tijesto, iako puno obećanja, nije se razvilo kako sam planirao. Dok sam miješao sastojke, činilo se kao da se čarolija kuhanja odvija pred mojim očima. Mirisi vanilije i kuhanog tijesta širili su se kuhinjom. Kad je došlo vrijeme za dizanje u pećnici, tijesto nije naraslo onako kako sam očekivao. Umjesto pahuljaste mekoće ostalo je spljošteno i tvrdo. Kad sam ga stavio peći, nadao sam se čudu. Međutim, nije ga bilo. Moje choux tijesto nije dobilo onu prepoznatljivu hrskavu vanjsku koricu, već se počelo lijepiti za lim. Kao da se nije htjelo transformirati u svoj prepoznatljivi oblik - kazao je Matija.

image

Matija Hranić i sin

Ustupljene fotografije

Iako se nije suočio s potpunim uspjehom, tijesto nije bacio, već ga je odlučio iskoristiti za slatke zalogaje.

- Živim sa sinom i u našoj kući nema bacanja hrane. Tako da smo neuspjeli cheux umakali u kremu od vanilije i odmah ga jeli. Bez obzira na to što nije izgledalo kako sam zamislio, bilo je fino. Možda je mojem tijestu nedostajalo malo više vremena za dizanje u pećnici, temperatura ili pak preciznosti u mjerenju sastojaka. No, bez obzira na rezultat, svaki korak u kuhinji je prilika za učenje i napredovanje - zaključuje Matija.

Bloody Mary

Neuspjela torta slatki je promašaj i Ivice Žalca (37) iz Osijeka. Ivica najviše voli izrađivati kremaste kolače pa su na njegovom repertoaru najčešće torte s dodatkom voća. Ovaj građevinar po struci prije nekoliko godina je odlučio zasukati rukave i napraviti tortu od višanja za svoj rođendan. Mislio je, kako nam je otkrio, da će izrada biti "mačji kašalj", ali se grdno prevario.

- Dok sam pažljivo slagao slojeve tijesta, sočnih višanja i kreme, svaki potez ruku bio je poput čarobnog dodira. No, kad je došlo vrijeme za izvlačenje torte iz kalupa, dogodilo se nešto što nisam očekivao. Kao da su se sile prirode okomile na moje remek-djelo - torta se iz kalupa izlila kao rijeka slobodnog toka te se proširila po cijelom pladnju. Umjesto elegantne, čvrste strukture, pretvorila se u sliku apstraktne umjetnosti i ostavila trag slatkog kaosa na svom putu. Osjećao sam se kao u telenovelama - nekontrolirano, neobuzdano i nevjerojatno dramatično. Gledao sam kako se razlijeva i nisam znao bi li se smijao ili plakao - opisao je Ivica taj razočaravajuć trenutak.

image

Ivica Žalac

Ustupljene fotografije

Nije baš ništa mogao napraviti da popravi stvar, kaže Ivica. Torta je bila vizualno uništena, ali na njegovo iznenađenje, okus je bio odličan.

- Bio je to pravi spektakl, vlastiti maleni Broadway show u mojem kuhinjskom studiju. Možda si ti, moja draga torto od višanja zapravo bila zvijezda večeri, samo na način koji nisam mogao predvidjeti. Možda će sljedeći put biti savršena ili ću otkriti da je čarolija bila upravo u tom slatkom kaosu. Na kraju smo je ipak smazali, doduše u čašama. S obzirom na cijelu situaciju nazvao sam je prigodno - Bloody Mary - ispričao nam je Ivica.

Za protekle uskršnje blagdane, kaže, išao je na sigurno pa je napravio tortu od mrkve koja mu je uspjela od prve. Za to su zaslužni, otkriva, veći fokus, mirna ruka i Dolcela prašak za pecivo i vanilin šećer.

Slatki otisci

Liječnica Ivana Bilić (27) iz Drniša voli eksperimentirati sa zdravim kolačima od pirovog i zobenog brašna te kokosovog šećera. Ipak, za blagdane se drži tradicionalnih deserata koje najčešće izrađuje s majkom. To su, primjerice, pinca, lambada, čupavci, trostruki užitak i stari klasik - šape. Oblik ovih keksića podsjeća upravo na šape, a Ivana nije ni slutjela da će njezin ljubimac opravdati njihovo simpatično ime.

- Najdraža pustolovina koja mi se dogodila u kuhinji je bila na Badnjak, a glavni lik ove priče je moj mačak Branko. Pomagala sam mami raditi kolače. Ona je napravila smjesu za šape i razvaljala ju. Otišle smo u susjednu sobu potražiti kalupe za šape, a kad smo se vratile, imale smo što za vidjeti. Branko je već napravio najbolje oblike za kekse - taj oblik mačjih šapa se ne može kupiti nigdje! Gazio je po tijestu i mastio brkove. Mama i ja smo se slatko nasmijale na njegovu nepodopštinu i zaključile da su se šape vjerojatno tako radile u prošlosti. Ne trebaju nama kalupi, imamo mi svog Branka! - ispričala je Ivana.

image

Ivana Bilić

Ustupljene fotografije

Kolače, kaže Ivana, nisu htjele baciti jer se ionako peku na visokoj temperaturi, a toga puta imale su zanimljiv dodatak u obliku mačjih šapica. Tko zna čime će ih Branko sljedeći put iznenaditi!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Podravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 09:53