JELA KOJA PAMTIMO

Na stol vraćamo zaboravljeno jelo iz djetinjstva, trebat će vam samo luk, krumpir i tjestenina

 Fomaa/
Grenadir marš jelo je iz djetinjstva kojem se i danas često vratimo, evo kako ga pripremamo

Domaća tjestenina s kuhanim krumpirom, crvenom paprikom i pirjanim lukom od koje istog časa zamiriši cijela kuhinja znači samo jedno – današnji ručak je granadir, grenadir ili granatir marš. Nevjerojatno jednostavno za pripremu, ovo jelo obožavali smo u djetinjstvu, a mame i bake posluživale bi ga kao zasitan prilog uz meso, i to posebice ponedjeljkom uz ostatke pečenja od nedjelje, ili pak kao skromno zasebno jelo od sastojaka koji su se uvijek mogli naći u kuhinji.

Kod pripreme grenadir marša, dobro je znati kako će jelo imati još bolji okus ako luk pržite na masti umjesto na ulju. Također, osim navedenih sastojaka, grenadir maršu može se dodati i na kockice nasjeckana pa zapržena slanina, kolutići kobasice ili drugi mesni dodatak po želji. No, važno je spomenuti, najbolji je upravo u svom najjednostavnijem izdanju, napravljen od tek nekoliko sastojaka i baš onakav kakav podsjeća na najtoplije uspomene iz djetinjstva.

JESTE LI ZNALI?

Ovo jelo priprema se i u Mađarskoj gdje nosi naziv krumplis teszta, dok Talijani pripremaju pasta e patate, jelo na žlicu u kojem spajaju krumpir i tjesteninu.

Trebat će vam:

1 glavica luka

2 krumpira

400 g sitnije tjestenine

Mast ili ulje

2 žličice crvene paprike

Lovorov list (po želji)

Sol i papar

Slanina i kobasice (po želji)

Priprema:

Na masti ili ulju najprije pirjajte na kockice nasjeckani luk. Kada postane staklast i dobije zlatnu boju, dodajte kockice očišćenog krumpira. Kratko pirjajte, dodajte crvenu mljevenu papriku, a ubaciti možete i lovorov list. Prelijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije krumpir i krčkajte dok se krumpir ne skuha. Po potrebi dodajte još tekućine. Začinite soli i paprom. Tjesteninu skuhajte zasebno pa je pred kraj kuhanja pomiješajte s krumpirom. Želite li pojačati jelo, prije nego što na masnoću stavite luk, kratko pirjajte komadiće slanine, a u jelo možete dodati i na kolutiće narezanu kobasicu. Jelo na kraju možete posipati svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:25