Meka okusa, boja i mirisa-Bokeria

Želja tima koji je otvorio splitsku Bokeriju se ispunila: to je postalo mjesto gdje uživaju sva osjetila...

piše: Vana Babić

snima: Vojko Bašić

Željeli smo pronaći mjesto gdje se uvijek može popiti čaša odličnog vina, ali istovremeno ništa pretenciozno. Želimo da prostor pršti životom. Istovremeno da sve miriši na friško ispečenu focacciu, a da glazba bude smijeh zadovoljnih ljudi koje je spojila ljubav prema guštanju u životu i dobroj hrani. Uz takve misli na pamet nam je pala glavna tržnica u Barceloni koja je vjerojatno najsavršeniji spoj sveg navedenog – La Boqueria.

Barca u Splitu

E sad, super bi bilo da ne moramo potegnuti do Barce kad se zaželimo sveg navedenog… Na svu sreću, jedno je razmišljao i tim novootvorene Bokerije u Splitu. “Glavni krivac” za splitsku meku okusa, boja i mirisa je Luka Bokavšek koji si je postavio za cilj da se takvo mjesto ne može ograničiti samo na kategoriju wine bara. Ovdje se radi o mjestu koje uz vrhunsku vinsku kartu nudi i domaću dalmatinsku spizu.

Odlična vinska karta

Odavdje i najzahtjevniji ljubitelji vinske kapljice odlaze zadovoljni s obzirom na to da služe više od 70 vrsta isključivo hrvatskih vina, a u planu imaju i nadogradnju vinske karte. Za one koji vole konkretnije stvari, bez brige – nećete ostati gladni!

Po namirnice ispred restorana

Namirnice se nabavljaju samo nekoliko metara od restorana pa je stoga svježina neupitna. Recepture su obiteljsko blago pa se balancane ovdje spremaju po domaćem receptu, a u Bokeriji smatraju da trebate kušati i njihove domaće pljukance s pestom koji također sami rade. Postoje i gurmani koji ne priznaju obrok bez mesa stoga predlažemo biftek sa 40 dalmatinskih začina. Za kraj bilo bi najbolje da ostavite malo mjesta i za slatko, s obzirom na to da nude divan cheesecake s lavandom.

Budući da nam je rujan pokucao na vrata, u Bokeriji punom parom rade na jesenskom meniju i uključivanju novih divota u svoju ponudu poput krostate od dunja ili šurlica s bučom. Ako vam zbog ovih opisa rastu zazubice, predlažemo da ih posjetite u staroj splitskoj jezgri, točnije u Domaldovoj 8. Vjerujemo kako ćete ih s lakoćom naći uz mirise domaće spize i žamora koje se prolamaju niz ulicu. Teško da možemo zamisliti mjesto koje bi vas moglo bolje skriti od jesenskih kiša i pritom vam izmamiti osmijeh svojim kulinarskim čudesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:46