E OVO JE TOP BURGER!

Mate Janković otvorio novi lokal kraj Trešnjevačkog placa, smash burgeri su brutalno dobri

Poznati chef Mate Janković otvorio je novi lokal Institut za burgere by Mate Janković u partnerstvu s Ivanom Badžekom.

Institut za burgere by Mate Janković nalazi se na adresi Ozaljska 12 pa kad smo danas prolazili kraj Trešnjevačkog placa vidjeli smo nevelik simpatičan prostor koji prije nismo uočili. Kao što i samo ime sugerira, nude samo burgere. Budući da smo se morali vratiti u redakciju, odlučili smo razveseliti kolege burgerima i tako odraditi današnji ručak.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Prostor nije velik, vrlo je svijetao, zidovi su iscrtani likovima kakve viđate u stripovima, a ispred vas je staklena vitrina u kojoj drže ukiseljene mrkve, luk i drugo razno povrće te par teglica s kojekakvim džemovima. Svi burgeri su ispod 60 kuna, imaju pet vrsti prženih krumpirića, par vrsta craft piva i poznate brendove bezalkoholnih pića.

Uzeli smo četiri različita burgera: Original, Pepper, Onion cheese (smash burger) i Bacon Cheese (smash burger) i porciju prženih krumpirića s parmesan mayo i špekom.

Nećemo dužiti s uvodom jer zapravo sve što želimo je reći - ajme kakvi burgeri! Na posljednjem Zagreb Burger Festu nisu nam bili među najboljima koje smo probali, nisu nam osobito ostali u sjećanju ni godinu ranije (bez ikakve negativne konotacije, naprosto nam nisu bili pamtljivi) - sve do sada!

image
Privatna Arhiva/

Bacon Cheese smash burger je brutalno dobar. U brioche bunu su dvije tanke, pljeskavice od junećeg mesa iz lokalnog uzgoja (tako je navedeno na cjeniku, ali sigurno je točan podatak jer samo stvarno kvalitetno meso može imati ovako dobar okus). Meso nije prepečeno, dapače, u sredini je "živo" kakvo i treba biti pa svi oni koji priznaju samo skurene pljeske s okusom džona cipele, neka traže jače pečeno meso i nastave dalje živjeti s tim da su upravo uništili presočan komad mesa.

image
Privatna Arhiva/

Ekspanzijom novih mjesta koji nude tisuću vrsta burgera, najčešće želite pojesti samo jedan dobar burger koji je bogat sirom, slasnim mesom na kojem se ne štedi, nekim zakiseljenim kickom i umakom koji curi niz dlanove. Ovo je taj burger! Kad ga zagrizete imate isti osjećaj kao kad vam na radiju krene vaša najdraža pjesma, a vi se, recimo, vozite u koloni, pljušti kiša i do tog trena niste osobito voljeli svoj život, a onda je odjednom opet sve nekako dobro. Košta 59 kuna, podebljan je još s malo ljubičastog luka, rajčicom i rolanim špekom.

U toj kategoriji burgera koji vas iskreno usrećuju je i onion cheese - smash burger. Slasne asimetrične pljeske koje imaju sve gušte kombiniraju s džemom od luka i pancete, prženim lukom i namazom od topljenog sira i Jalapeño papričica s honey mustardom. Cijena je 59 kuna i također zaslužuje svaku preporuku.

image
Privatna Arhiva/

Od klasičnih burgera uzeli smo Pepper i Original. Original je korektan, ali ne odveć poseban. Naša preporuka je da uzmete Pepper - kombinaciju rikole, relishom od paprike, ukiseljenim koromače, tostiranim bučinim sjemenkama, cheddar sirom i spicy mayo. Košta 57 kuna. Meso je također jako, jako dobro.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na krumpirićima bi trebali poraditi, jako brzo postanu beživotni i spužvasti i umak nije neka osobita sreća, ali treba probati i druge vrste. Mi smo uzeli Parmesan creme fries (26 kuna) pa je nepravedno suditi samo prema tome. Imaju još i batat friese, varijantu s i bez umaka i vege fries (mrkva, celer, tostirane sjemenke i sweat chilli sauce). Institut za burgere dostupan je i na Woltu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:21