HURMAŠICE BABE MILKE

"Mama ih je radila kao studentici kad sam se zaželjela slatkog i poslala ih busom za Zagreb!"

 Tomislav Kristo/Cropix
Posjetili smo poznatu slastičarku Ivanu Čuljak u hercegovačkom domu gdje nam je s majkom pripremila hurmašice

Hurmašice su tradicionalno jelo Bliskog Istoka, a rade se u različitim varijantama. U tijesto možete dodati kokos ili orahe, po želji. Ivana je s mamom napravila hurmašice po receptu babe Milke. “Ma, to je za čas gotovo! Kad sam bila u Meksiku, vlasnik restorana tražio me da napravim nešto naše i ja sam pripremila hurmašice.

Mama ih je uvijek radila kad smo se braća i ja zaželjeli slatkog u studentskim danima pa bi ih poslala busom za Zagreb!” otkrila nam je Ivana pa smo se skupa uputile vidjeti kako peka napreduje.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Za tijesto:

  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
  • 140 g šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za punjenje:

  • mljeveni orasi
  • malo mlijeka
  • malo šećera

Za preljev:

  • 5 dl vode
  • 250 g šećera
  • 2 limuna

Jaja izmiksajte sa šećerom i maslacem. Brašno prosijte s praš- kom za pecivo, dodajte u jaja i zamijesite mekano tijesto. Za punjenje pomiješajte sve sastojke (količina po želji, ovisi koliko bogato želite napuniti hurmašice). Za preljev u vodi na laganoj vatri rastopite šećer i limune narezane na ploške. Od tijesta formirajte valjke, napravite udubinu u sredini, stavite punjenje od oraha te ih pritisnite o najsitniju stranu ribeža kako bi hurmašice dobile lijep uzorak na vrhu. Poredajte ih na protvan. Pecite 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Kad su hurmašice pečene, prelijte ih preljevom i pričekajte da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 00:30