PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Malo koje vino uz crveno meso s roštilja paše kao argentinski malbec, imamo 3 dobre preporuke

 Istock
Novo lice malbeca: svježije i intenzivnije arome, niži alkoholi i još veća popularnost

U Argentini, koja je proslavila ovu francusku sortu, potražili su nove pozicije za vinograde na većim nadmorskim visinama i uspjeli postići balans koji je nedostajao često prejakim vinima. Sad su neki njihovi malbeci prava, živa terroirska vina

Malo koje vino toliko paše uz crveno meso s roštilja kao argentinski malbec. Uz nogomet i tango neizostavni simboli Argentine su govedina, točnije goveđi steakovi, i malbec. Malo koja nacija jede toliko crvenog mesa kao Argentinci, pa nije čudno da im je nacionalno vino tome idealno prilagođeno. Ljeto je doba roštilja, a kad su na roštilju ramstek, biftek ili drugi odresci od crvenog mesa, malbec se nudi kao savršen par. Malbec je sorta koja potječe iz Francuske, međutim Argentina je zaslužna za njenu današnju svjetsku slavu.

Pojavio se značajnije na tržištima širom svijeta u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, da bi u devedesetima i dvijetisućitima doživio konačnu ekspanziju. Malbec tog vremena je karakteriziralo puno tijelo, zrelo i prezrelo šljivasto voće, dosta dima kad je dolazio iz višeg cjenovnog razreda, te džemasti retrookus i mekani tanini. Bilo je to vino koje će ugoditi ukusu većine, pristupačne cijene, a tijelom i koncentracijom daleko bogatije od većine europskih crnjaka tog vremena.

image
Mythja

Međutim, s razvojem vinogradarstva i enologije alkoholi i koncentracija su nastavili rasti i malbeci su odjednom postali preteški, pretopli, previše zasitni, pa se tržište okrenulo nazad Europi i potražilo originalno izdanje malbeca u njegovoj domovini, Francuskoj, gdje je ta sorta u jednom trenutku bila čak i ugrožena, pred nestajanjem. U regiji jugozapadna Francuska se sačuvalo najviše malbeca, a apelacija koja mu se najviše posvetila se zove Cahors prema istoimenom gradu u toj pokrajini. Puno ime vinske regije je Sud Ouest i ona graniči s Bordeauxom, a osim po Cahorsu je poznata još i po apelacijama Bergerac koja nudi ponajbolji omjer cijene i kvalitete kad su klasični Bordeaux blendovi u pitanju, zatim Madiran koja je utočište još jedne odmetnute sorte – tannat, pa Jurançon, apelaciji slavnoj po desertnim vinima, i tako dalje. Argentinci su ubrzo shvatili da svijet zanima ravnoteža i umjerenost više od puke snage i koncentracije i vodeći su vinari kao i neka sasvim nova lica odlučili potražiti nove pozicije za vinograde, na većim nadmorskim visinama od preko 1000, a čak i do 1600 metara visoko u Andama gdje su postigli balans za kojim su tragali.

Arome su postale svježije i intenzivnije, alkoholi niži, džemastost je nestala, a u rječnik je kao standard ušla riječ terroir. Dakle različiti vinogradi malbeca su na različitim pozicijama davali različite rezultate i oni ponajbolji primjerci su se počeli zasebno puniti s oznakom single vineyard s istaknutim nazivom vinograda ili pozicije na etiketi. Što znači da današnji ponajbolji malbeci nemaju stereotipni “novosvjetovni” karakter, džemast, zadimljen i mekan, nego su vina s osjećajem za porijeklo puno sličnija europskom tipu vina, a opet sa svojim specifičnostima.

Dvije vinarije koje su danas predmet recenzije, Kaiken i Altos Las Hormigas, već su se dokazale po tom pitanju i proizvele neka od najboljih terroirskih vina svijeta. Kaiken ima vino naziva Mai, a Altos las Hormigas ima vino naziva Altamira, i oba su u svom razredu proglašavana kao uzorna te osvajala neke od najviših ocjena kod vodećih svjetskih kritičara. Međutim, veliki novitet je da sada i u zoni pristupačne cijene se također nude terroirska vina najviše kvalitete. Revolucionaran je po tom pitanju Kaiken, čiji Malbec Indomito košta protuvrijednost od samo 10 eura, a radi se o single vineyard klasi vina s jednog od najboljih položaja u Argentini – Altamiri. Altos Las Hormigas je pak pouzdan u svakoj od svoje četiri kvalitativne linije malbeca i svugdje isporučuje fer omjer cijene i kvalitete.

Francuska vinarija Lionel Osmin pak s druge strane nudi vina koja su klasični predstavnici apelacija iz kojih potječu i bili bi idealan materijal za masterclass o regiji Sud Ouest jer u svojem portfelju osim Cahorsa imaju i sve druge vodeće apelacije i regije.

Kaiken, Malbec Indomito 2019

Cijena: 75 kn (Roto svijet pića)
Kvaliteta: 93/100


Brutalno dobar malbec za više nego pristupačnu cijenu kad su vina takve klase u pitanju. Njegova je kvaliteta prepoznata i od strane najvećeg natjecanja na svijetu, Decanter World Wine Awards, koji mu je dodijelio zlatnu medalju i čak 96/100 bodova. Dolazi s položaja Altamira koji je posljednjih godina uz pozicije Gualtallary i La Consulta stekao reputaciju ponajboljeg izvora za malbec novije generacije, u kojima nema džemastosti, a ima više intenziteta i elegancije. Vino posjeduje fantastičan balans između bogatstva i živosti. Punog je okusa i intenzivnog mirisa. Nosom vladaju zrelije voćne arome šljive i šumskog voća pomiješane s notama zadimljenosti i osvježavajućim tonovima eukaliptusa. Slojevito je i vrlo atraktivno. Okus je dugačak, jako bogat i na retrookusu ostavlja ugodan slatkast dojam pomiješan sa završnom svježinom. Alk. 14,5% vol.

image
Kaiken - Malbec


Altos Las Hormigas, Malbec Terroir 2016

Cijena: 140 kn (Enozoik)
Kvaliteta: 90/100


Još elegantniji primjerak argentinskog malbeca, donekle razvijenog, s dosta suhog lišća i nešto duhana na nosu, bez voćnosti, s ugodno svježom herbalnosti i tragovima cvjetnih nota. Okus obilježavaju mineralnost, srednje tijelo i živi i blago višnjasti retrookus. Sasvim je suh i prilično živ i elegantan. Dugačkog je trajanja i vidljivih, ali ukroćenih tanina. Stilom i aromatskim profilom pomalo podsjeća na talijanske crnjake tipa chianti classico Alk. 13,5% vol.

image
Altos - Malbec


Lionel Osmin, Cahors Malbec 2016

Cijena: 113 kn (Vrutak)
Kvaliteta: 89/100


Francuski malbec najčešće dolazi iz apelacije Cahors, čije ime smije biti istaknuto na etiketi samo ukoliko ga u finalnom blendu ima najmanje 70%. Ovo je pak čisti malbec koji se karakteristikama uobičajeno, a i ovom prilikom, znatno razlikuje od argentinskih primjeraka iste sorte. Stilom podsjeća na klasične bordoške blendove bazirane na cabernet francu i merlotu i ima naglašeni starosvjetovni karakter. Dakle elegantan je, bez voćnosti, s notama kože i suhog lišća, s dosta atraktivne svježine na finišu, sasvim je suh i s ugodno naglašenim kiselinama. Ovo vino nije namijenjeno crvenom mesu s roštilja, već pečenkama pečenim u vlastitom soku iz pećnice, bilo od patke, svinjetine ili crvenog mesa. Alk. 13% vol.

image
Cahors - Malbec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:18