NOVO MJESTO

Mali kiosk u centru mogao bi biti ozbiljan hit, nude omiljeni talijanski street food kakav u Zagrebu još nismo imali

Ovo je prvi lokal u cijeloj Hrvatskoj posvećen samo piadinama, a posebnim ga čini što ih rade sami i pune kvalitetnim talijanskim sastojcima

Kod zagrebačkog Cvjetnog trga, na adresi Preradovićeva 1, nedavno je otvoren mali, pomalo skriven kiosk iz kojeg se ujutro širi miris svježe pečenog tijesta, dok poslijepodne prolaznike nerijetko mami miris slasnih sendviča s porchettom, roast beefom, mortadelom i pršutom. Nosi naziv Fiorito i u pitanju je prva piadenerija u Hrvatskoj.

image
Vedran Peteh/Cropix

Iza projekta stoji simpatična Andrea Štimac, koja je sa svojim partnerom Domagojem Mandićem prije mjesec dana i službeno odlučila zakoračiti u ugostiteljske vode i, kako nam je rekla, to je za njih bila više nego dobra odluka. Pronašli su tako način da široj publici ponude jela u čiju kvalitetu i sami vjeruju i to je, smatra, itekako dobar početak jedne nove, drugačije gastronomske priče kakva je Zagrebu baš trebala.

"Ovo je u biti ljubavna priča posvećena talijanskoj kuhinji. Koristimo originalne talijanske sastojke kod dobavljamo baš iz Italije, to su prava, mirisna mortadela, mozzarella, stracchino sir, pršut, ‘nduja, lardo... Naša ideja zapravo je ponuditi street food koji je u Italiji jako popularan i ovdje ga ne nudi nitko osim nas, a jako je praktičan i u njemu se može uživati s nogu, na nekoj od obližnjih terasa ili za gablec na poslu", objasnila nam je Andrea kada smo je ovih dana posjetili u Fioritu.

ŠTO JE TO PIADINA?

Piadina, piada ili piadina romagnola je pecivo nalik na tortilju ili neki drugi flatbread, potječe iz Italije, točnije iz regije Emilia-Romagna i jedno je od najpoznatijih tamošnjih street food jela.

Tradicionalno se radi od bijelog brašna, masnoće, soli i vode, a nadjeva se dodacima kao što su pršut, različiti sirevi i povrće.

Piadine su specifične i razlikuju se od natrpanih talijanskih sendviča po tome što je tijesto zapravo prilično tanko pa ne dominira nad nadjevom, kojeg bi u piadini trebalo biti podosta.

Kada smo prije dvije godine posjetili Bolognu, upravo smo tamo svratili na jedan od kioska s piadinama i pojeli vrlo dobru, iako ne tako bogatu kao što je zagrebačka varijanta, piadinu s kuhanom šunkom.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ono što je nas na prvu privuklo piadinama koje radi u malom, skrivenom, ali zapravo prilično uočljivom kiosku, sendviči su koji, na naše čuđenje, sadrže više nadjeva nego kruha, što još nigdje u Zagrebu nismo doživjeli.

"To i jest naša poanta, dugo smo istraživali, ispitivali i talijansko i naše tržište i nismo htjeli ići na sendviče s focacciom ili slično, jer to je zapravo puno kruha kojeg se previše najedeš, dok je kod piadina najvažnije dobro tijesto, koje je tanko, i punjenja koja moraju biti kvalitetna", dodala je.

"Piadine su naš potpis, godinu dana smo obilazili Italiju, gledali kako se tamo rade i danas ih ovdje proizvodimo sami i pečemo svakog jutra svježe. Sastojci su jednostavni i ne koristimo nikakve nepotrebne dodatke. S obzirom na kvalitetne dodatke, to bi stvarno bila šteta"

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Svakako je pohvalno što, primjerice, u sendvič s porchettom stavljaju čak 120 grama mesa, a onda su tu još i drugi dodaci, poput sira i salate, što se, jednom kada smo njihove piadine isprobali, zaista pokazalo zasitnim i slasnim ručkom koji iza sebe ne ostavlja osjećaj težine. S druge strane, porcije su zbilja velike i jednu piadinu može podijeliti i dvoje srednje gladnih.

"Ljudi kod nas još uvijek nisu previše upoznati s piadinama, pa ih sve skupa malo zbunjuje, posebice naša punjenja o kojima također možda ne znaju puno, ali veseli nas kada se vrate po još. To je dokaz da radimo nešto dobro i jako smo zadovoljni."

"Ovaj projekt smo osmislili obiteljski, jer osim mog dečka i mene, tu je i moja svekrva. Kad malo bolje razmislim, baš kao Talijani. A sada razmišljamo i da, baš kao oni, počnemo raditi dvokratno"

image
Vedran Peteh/Cropix

Andrea dodaje i kako su za sada daleko najpopularnije piadine s pršutom, mortadelom i roast beefom, koje se prodaju po cijenama od 6 do 9 eura, dok oni iskusniji često biraju piadinu s ‘ndujom, talijanskom mekom i ljutom kobasicom, vole i porchettu kojoj dodaju gorgonzolu, salatu i acetto kremu te salsicciju, svježu kobasicu s grilla, s taleggio sirom i grilanim tikvicama. Cijene tih piadina kreću se oko 7 eura.

"Nakon što smo posljednjih mjesec dana osluškivali tržište, shvatili smo da nas sve više ljudi pita imamo li piadine s piletinom pa smo na kraju uveli i to. Iako to nije nešto što ćete pronaći u Italiji, dodali smo jer razumijemo da smo jednostavno narod koji voli takve kombinacije. Osim piletine, dodali smo i vege opciju s povrćem s grilla i stracchino sirom", pojasnila nam je Andrea.

ŠTO JOŠ NUDE?

Osim 10-ak vrsta piadina, u Fioritu možete naručiti i dvije vrste arancina, pohanih okruglica riže s raguom i mozzarellom ili s kuhanim pršutom i mozzarellom. Također, nude i panirane mini mozzarelle te tri veste salate, s pršutom, piletinom i vegetarijansku s povrćem i mozzarellom.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Dodala je i kako su, unatoč pokojoj birokratskoj prepreci, prilično zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, podržavaju ih uglavnom svi kolege koji rade u okolnim lokalima i firmama, kod njih često svrate i oni koji se navečer gladni vraćaju kući nakon popijenog piva ili dva, a često im se javljaju i zadovoljni kupci putem društvenih mreža.

"Već smo dobili i upit za franšiziranjem. Postoji interes da se ovako nešto otvori i na moru, da bude drugačije od klasičnog grilla i sendviča kakvi se obično nude. Jer ovo nije fast food, ovo je premium proizvod. Ono što bismo mi svakako htjeli je da ova naša mala, obiteljska priča zaživi i proširi se izvan Zagreba", rekla nam je uvijek nasmijana Andrea na kraju.

"Iza cijele ove priče stoji velika ljubav, strast i entuzijazam. Zato nam za sada nije previše teško, iako nas birokracija još uspije iznenaditi"

Fiorito se, dakle, nalazi na adresi Preradovićeva 1, i otvoren je svakog dana od 11 do 22 sata, petkom i subotom od 11 do 2 sata iza ponoći, a nedjeljom od 12 do 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 09:08