FINE STVARI

Ljubitelji žestokih pića došli su na svoje, Zagreb je dobio dućan s ozbiljno dobrom ponudom

 Marko Miscevic/Cropix
Zagrebački dnevni boravak svih ljubitelja vrhunskih žestokih pića otvorio je Zlatko Ivkić

Početkom srpnja u Cankarevoj ulici nedaleko od zagrebačkog Črnomerca, na kućnom broju pet, potiho su otvorena vrata dućana Fine stvari, nove oaze ljubitelja žestokih alkoholnih pića. Uoči službenog otvorenja održanog u petak, ali i prvih radionica i vođenih degustacija pića koje tek slijede, Zlatko Ivkić, direktor Finih stvari i stručnjak za destilate, osvrnuo se na brojne planove i bogatu ponudu.

"Fine stvari osnovane su još 2008. godine u formatu restorana, da bismo 2015. krenuli s veleprodajom i distribucijom alkoholnih pića hotelima, restoranima i barovima. Kad smo otvorili veleprodaju, pojavila se potreba i za webshopom, a taj smo dio poslovanja pogotovo u vrijeme korone pojačali", objašnjava Ivkić, koji je u ugostiteljstvu, veleprodaji i naposljetku na barskoj sceni još od devedesetih.

image
Marko Miscevic/Cropix

OSOBNI PRISTUP

Štoviše, svojim radom pomogao ju je i stvoriti. Iako je pravi poznavatelj tržišta, napominje da je online prodaja došla s nekim pozitivnim iznenađenjima, čak i za njega.

"Veći dio naših krajnjih kupaca u principu dolazi iz Zagreba pa bi me posebno veselilo kad bi netko naručio neku posebnu bocu viskija iz drugih mjesta u Hrvatskoj jer to pokazuje da vrsnih poznavatelja viskija ima svugdje. To su ljudi koji ne kupuju zato što je lijepa boca u pitanju, nego zato što znaju o čemu se radi!"

image
Marko Miscevic/Cropix

Ivkić ističe da im je nedostajao neposredni kontakt s kupcima jer svojoj publici ipak nude manje poznate, a kvalitetne brendove čiju priču vrijedi uživo ispričati. Upravo su zato nekoliko godina zaredom organizirali Whisky Leaks, festival viskija na kojem su posjetitelji mogli degustirati pića iz brojnih zemalja, od Japana i Tajvana preko neizostavne Škotske pa sve do Amerike.

Ove godine su zbog posla oko otvorenja fizičkog dućana festival stavili na pauzu, no jedva čekaju nastaviti s predstavljanjem malih destilerija iz različitih krajeva svijeta domaćoj publici.

"U našem novom prostoru planiramo vođene radionice za sve koji žele istraživati svijet viskija i drugih pića. Sigurno ćemo najmanje jednom mjesečno imati radionice koje će biti uvod u viskije, ali planiramo pokrivati i druge teme, primjerice, organizirati radionice posvećene rumu, džinu i mezcalu", nabraja Ivkić.

U asortimanu imaju uglavnom škotske viskije, među kojima su zastupljene male butikne destilerije u kojima se rade zadimljeni viskiji ili pak blended maltovi namijenjeni novim generacijama kupaca.

image
Marko Miscevic/Cropix

NEOPHODNO ZNANJE

Na njihovim policama možete naći etikete proizvođača iz Azije čija pića osvajaju nagrade, vrhunske džinove, rumove s Jamajke i Haitija te veliki izbor drugih pića složenih okusa. Cijene proizvoda u dućanu kreću se od stotinjak kuna pa do par tisuća, a naglasak je pritom na kvaliteti i pomnoj selekciji proizvoda i proizvođača.

"Sve kuće s kojima radimo i s kojima preferiramo raditi na neki se način odmiču od industrije. Težimo prema što manjoj intervenciji u pića, da budu što prirodnija i autentičnija. Na našim etiketama sve piše, imate puno informacija o procesu proizvodnje, podneblju iz kojeg dolazi proizvod i slično. Nastojimo raditi s čim manjim kućama jer one podrazumijevaju da je riječ o obiteljskom poslu ili čak nose ime samog osnivača pa su rijetki kompromisi nauštrb kvalitete", kaže Ivkić

image
Marko Miscevic/Cropix

DESTILATI OD AGAVE

Iako im je fokus već dugo na viskijima, rumovima i džinovima, dio ponude u Finim stvarima zauzima i mezcal. Destilat od agave predstavlja povratak izvornoj proizvodnji, s majstorima mezcalerima koji, na vrlo tradicionalan način, u vlastitim dvorištima praktički pare i karameliziraju pine, središnje dijelove mesnatih listova kaktusa. Sok se iz njih potom iscijedi i pušta da prirodno fermentira te se zatim destilira, a rezultat je mezcal, stariji brat poznatije tekile. Kompleksnijeg je i bogatog okusa, s aromama dima te je odličan za polagano uživanje, preporučuje Ivkić, a planira u svom dućanu do kraja godine održati i degustacije tog pića, koje se na svjetsko tržište vratilo na velika vrata.

A zahvaljujući Finim stvarima, ni mi za tim trendom ne zaostajemo.

"U Meksiku se destilat od agave tradicionalno zvao mezcal. Sredinom 20. stoljeća proizvođači mezcala u osam meksičkih regija smatrali su da imaju bolje destilate od drugih pa su svoje mezcale zaštitili kao tekile. Tekila nakon toga doživljava svjetski uspjeh uvelike zahvaljujući popularnosti koktela Margarita i u tom trenutku mezcal pada u drugi plan; on postaje lokalno piće zanemareno na svjetskoj sceni. Ono što se sad događa jest veliki povratak mezcala na svjetsku scenu i to u svojoj autentičnoj verziji, kroz njegov originalan štih dobiven starinskim načinom proizvodnje a koji se s vremenom u tekili izgubio", objasnio je Ivkić.

image
Marko Miscevic/Cropix

Osvrnuo se pritom i na domaću barsku scenu: “Surađujemo s brojnim barmenima i ako postoji potreba za nekim specifičnim ili rijetkim pićem, oduvijek im izlazimo u susret. Naša se barska scena mijenja i stalno razvija i u tome su jako važni mladi i izuzetno talentirani barmeni. Trenutno je kod nas prisutan trend koji prati sve najnovije trendove u svijetu a koji se temelji na dobrim sastojcima u baru, preciznosti, novim tehnikama koje se naslanjaju na one kuharske… Mi to podržavamo, samo sve to treba održati. Tu su bitni i entuzijazam mladih barmena, ali i stavovi vlasnika barova i restorana. U svakom slučaju, danas možemo piti bolje koktele nego ikada", zaključio je Ivkić.

KOKTELI U FOTELJI

Što sve trebate imati u svom kućnom baru?

Bilo da volite nakon radnog dana sjesti s čašom kvalitetnog pića ili pak počastiti prijatelje efektnim koktelom u udobnosti svoga doma, vrijedi uložiti trud u stvaranje malog kućnog bara. Ono što su nekada predstavljali bifei ili pak kolica puna šarenih boca koje zveckaju, u modernim domovima su možda posebna polica u dnevnom boravku ili čak ormarić posvećen uživanju. Zlatko Ivkić predlaže kako postaviti kućni bar tako da s lakoćom možete stvoriti cijeli niz odličnih miješanih pića.

"Već je od sedam do deset boca različitih pića dovoljno da možete raditi cijelu listu koktela. Pritom su žestoka pića u načelu stabilna i mogu duže stajati. Možda bi samo vermute trebalo brže popiti jer su na bazi vina", savjetuje Ivkić.

OSNOVNI ELEMENTI BARA:

● boca prozirnog alkohola - vodka i/ili džin

● 1-2 dobra vermuta (npr. crveni i suhi)

● 1-2 single malt viskija

● 1 bijeli rum za koktele

● 1 odležali rum

● 1 dobar biter

● barska čaša

● barska žlica

● cjedilo

● bar dvije vrste čaša za serviranje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:12