LIJEPE VIJESTI ZA HRVATSKU

KRUNA DUGOGODIŠNJEG RADA: Maslinovo ulje “Istra” zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije!

 

Hrvatski i slovenski proizvođači u Bruxellesu su predstavili maslinovo ulje “Istra” koje je, nedavnom odlukom Europske komisije, zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije.

„Istra“ je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijelova hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.

Primosten, 031116.
Prerada maslina u uljari Poljoprivredne zadruge Primosten Burnji, u sezoni maslina uljare u Dalmaciji preradjuju masline cijeli dan i noc.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Na degustaciji mogla su se kušati ulja istarskih maslinara Lene Puhar i Velimira Jurić iz Vodnjana te Ivana Ipše iz Livada. Posjetiteljima su ponuđena i maslinova ulja Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kao i maslinovo ulje Zadruge slovenskih proizvođača.

Vodnjan, 171017.  
Mnogi maslinari ovih dana krenuli su u berbu maslina. Urod je ove godine izuzetno kvalitetan ali kolicinski je nesto manji nego prosle godine koja je bila rekordna. Na fotografiji: berba u masliniku Oleum - Maris u kojem je 15 000 stabala na 60 hektara.  Vlasnici planiraju ubrati oko 100 tona maslina od cega ce se dobiti oko 14 000 litara ulja. Berba traje mjesec dana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Vodnjan, 171017.  
Mnogi maslinari ovih dana krenuli su u berbu maslina. Urod je ove godine izuzetno kvalitetan ali kolicinski je nesto manji nego prosle godine koja je bila rekordna. Na fotografiji: berba u masliniku Oleum - Maris u kojem je 15 000 stabala na 60 hektara.  Vlasnici planiraju ubrati oko 100 tona maslina od cega ce se dobiti oko 14 000 litara ulja. Berba traje mjesec dana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Domaćin degustacije, zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), istaknuo je da je

zaštićena oznaka izvornosti za maslinovo ulje “Istra” kruna dvadesetpetogodišnjeg rada istarskih maslinara i svih onih koji su podržavali razvoj maslinarstva.

“Prije više od dva desetljeća imao sam hrabrosti reći da će, prema kvaliteti maslinovog ulja, Istra biti najbolja regija na svijetu. S ponosom danas mogu reći da već četiri godine za redom Istra nosi takvu titulu”, kazao je zastupnik IDS-a.

“To je veliko priznanje, na prvom mjestu, vrijednim istarskim maslinarima koji su napravili izuzetno cijenjen proizvod, maslinovo ulje, koje se poslužuje na dvorovima i u najboljim svjetskim restoranima. To je zajednički uspjeh svih onih koji su vjerovali u tu prelijepu istarsku priču”, dodao je Jakovčić.

Smatra kako maslinarstvo u Istri ima sjajnu perspektivu ako “Ministarstvo poljoprivrede bude brzo rješavalo problem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Procedure predugo traju. Nadam se da će maslinari moći brže dolaziti do površina koje su im potrebne za sadnju novih maslina i za gradnju uljara. Ispune li se ti uvjeti tada će Istra kroz dulje razdoblje moći zadržati poziciju vodeće svjetske regije po kvaliteti maslinovog ulja”, zaključuje Jakovčić.

Nakon 'Istarskog pršuta', koji je registriran 2015. godine, ovo je drugi put da Hrvatska i Slovenija dijele zajedničku oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla nekog proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:50