Statistika ne laže

Koliko piva popiju Hrvati? Moglo bi vas iznenaditi, kao i podatak tko su prvaci u ispijanju piva u regiji

 Unsplash
Ako ste mislili da više piva od Hrvata popiju Slovenci ili Bosanci, razmislite opet

Instagram profil Geografski kutak podijelio je zanimljivu objavu, a tiče se podataka o tome koliko koja zemlja na prostoru bivše države ispija jedno od najpopularnijih pića - pivo.

Na geografskoj karti nekadašnje Jugoslavije vidljivi su podaci iskazani u popijenim litrama pive po glavi stanovnika koji bi neke, posebno one koji ne vole ovo piće, mogli iznenaditi.

image
Unsplash

"Pošto će se u narednim danima vjerojatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu", naveli su uz objavu.

Na karti je, naime, vidljivo kako je na prvom mjestu u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije - Hrvatska, gdje se godišnje popije 72,1 litara piva po glavi stanovnika. Drugo mjesto zauzela je Slovenija u kojoj prosječno popiju 69,7 litara godišnje po glavi stanovnika, a na trećem je mjestu Crna Gora sa 67,4 litara.

image
Unsplash

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu sa 63,7 litara po glavi stanovnika, dok je Srbija iza nje sa 62,2 litra po stanovniku. Prema navedenim podacima, kojima je vjerojatno izvor banjalučka pivara, najmanje piva u regiji popiju Makedonci, čiji je godišnji prosjek 33,5 litara po glavi stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:26