Karfiol i brokula: prestanite ih zaobilaziti u supermarketu

Karfiol i brokula povrće su koje je moguće jesti sirovo na salatu uz bogati dresing, no i pohano može biti glavni obrok

Što je bolje – cvjetača ili brokula – nepotrebna je, pa čak i “neukusna” dvojba. Zajedno su već izgledom vrlo skladan par. Njihova rodbinska bliskost zamjetna je na prvi pogled. Okusi im se jednako kao i boje lijepo nadopunjavaju. To se partnerstvo najbolje iskazuje u izvornom sirovom izdanju. Osobito zimi, kada se naglo smanji izbor kvalitetnog ukusnog svježeg povrća, uputno je prije svake termičke obrade iskušati sirove varijante pripreme jela. Pri takvoj je odluci posebno važno odabirati što mlađe, dakle manju i što svježije ubranu cvjetaču i brokulu. Usitnjavanje rukom, prateći prirodan oblik ovog povrća bolja je metoda od rezanja nožem.

Hrskave salate

Sirovi nezačinjeni imaju ponešto grub okus koji se brzo i lako ublažava mariniranjem. Sol i sok limuna najjednostavniji su temelji mariniranja u mnogim slučajevima, a osobito u ovakvoj pretpripremi sirovog povrća. Prstohvat šećera spada u one sitne pojedinosti koje se često u konačnom okusu jela uopće ne mogu detektirati kao zaseban okus, nego samo kao doprinos ukupnom skladu jela. Polusatno odležavanje u posoljenom soku limuna dat će zadovoljavajuće rezultate. Time je ujedno priprava salate od cvjetače i brokule skoro gotova. Dovoljno je dodati ulje. Bučino ili maslinovo svakako će više pridonijeti boljem konačnom okusu od uobičajenih kukuruznih ili suncokretovih ulja.

Iako je odlična salata opisanim postupkom već gotova, šteta je propustiti prigodu za maštovitiji, bogatiji salatni preljev. Sitno sjeckani luk i/ili češnjak najbolji su u malim diskretnim količinama. Kako ne bi bili agresivni, dodaje ih se odmah u početnu limunsku marinadu. Njihovu žestinu ublažava i peršinov list. U istoj je funkciji i jogurt ili kefir. Nakon serije ublažavanja na red opet dolaze prirodni pojačivači okusa. Senf i naribani hren mogu

se pojaviti zasebno ili, još bolje, umiješani u majonezu kućne izrade. Od začinskog bilja osim peršinova lista kopar je izvrstan odabir. Vlasac također, osobito ako se odlučite izostaviti luk i češnjak u dresingu.

Kuhanje na pari

Ovako bogat preljev učinit će salatu izdašnim jelom, osobito ako se nadopuni nekom vrstom prepečenog kruha s namazom, odnosno brusketom. U lakšoj varijanti kruh s nekim topivim, naribanim sirom ili mozzarellom, u snažnijoj zimskoj lijepo je kruh prepržiti na rastopljenoj usitnjenoj slanini.

Ako vam se unatoč svemu sirovo povrće čini preradikalnim stilom jela, možete odabrati termičku obradu kojom se izvorni okus najviše očuva. Riječ je, naravno, o kratkom kuhanju na pari. Naglasak je na kratkom postupku, a potom je uputno povrće brzo ohladiti. U ovim hladnijim danima u tom je smislu najjednostavnije vrelo povrće staviti na prozorski okvir s vanjske strane. Potom se cvjetača i brokula mogu dovršiti u bogatu salatu na već opisani način. Pareno je povrće pretpriprema i za neka druga jela. Umočiti ga u tijesto za palačinke i kratko prepržiti u vrućem ulju dobar je put do ukusnog jela. Pohanje u klasičnoj kombinaciji brašna, razmućenog jaja i krušnih mrvica za mnoge je još ukusnija varijanta. Osobito ako se u krušne mrvice umiješa sezam. Tko se izvještio u azijskoj opciji pohanja, tempuri, neće pogriješti ako je primijeni i za pareno povrće.

Povrtni pohanci

Uz bilo koju varijantu pohanja kratko parenog povrća umak je bitno finale. Veliki je broj umaka prikladan za ovako pohano povrće. Od kontinentalnog paradajz-sosa ili mediteranske šalše od poma do najrazličitijih preljeva na bazi kiselog vrhnja. U slučaju dvojbe koji umak odabrati, opet je najbolja solucija poslužiti pohano povrće sa svim umacima koje volite. Treći način finalizacije kratko parenog povrća jednostavniji je i brži od pohanja. U osnovi brokula i cvjetača bace se na vrelu začinjenu masnoću. Od začina su češnjak i peršinov list opet u prvom planu. Umjesto običnog ulja maslinovo ulje i maslac urodit će mnogo privlačnijim okusom. Nepopravljivim ovisnicima o slanini sigurno će i ova prigoda biti neodoljiva.

Mirisno povrće

Umjesto ulja ili maslaca prepržit će usitnjenu slaninu. Čim ova podloga zamiriše, bacit će na nju pareno povrće. U svim ovim opcijama nije naodmet parenu cvjetaču ovlaš pobrašniti prije nego što se preprži. Umaci su i dalje u igri, a u čaše ne mora nužno vino. Dobro tamno pivo fino će iskoristiti ukazanu priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:05