Besramna sabotaža

Izgubili 2,5 milijuna eura jer im je netko namjerno prolio 60 tisuća litara vrhunskog vina

 Instagram @cepa21bodegas
Maskirani razbojnik napravio je veliku štetu u poznatoj i jednoj od najdugovječnijih španjolskih vinarija

Maskirani uljez namjerno je u nedjelju prolio oko 60.000 litara vrhunskog vina uskladištenog u poznatoj španjolskoj vinariji, a vrijednost prolivenog (i uništenog) vina procijenjena je na oko 2,5 milijuna eura, prenosi N1.

Kako su izvjestili, sabotaža se dogodila u mjestu Castrillo de Duero, oko 150 kilometara sjeverno od Madrida. Vijest su u ponedjeljak objavili novinska agencija Europa Press i ostali španjolski mediji, pozivajući se na informacije dobivene od predsjednika tvrtke Bodegas Cepa 21, Joséa Mora.

"Oko 3:30 ujutro po mjesnom vremenu maskirana osoba ušla je u skladište vinarije i za manje od minute otvorila slavine pet spremnika u kojima se nalazilo vrhunsko vino Malabrigo i Horcajo", rekao je Moro za medije te istaknuo da sigurnosne video snimke pokazuju uljeza koji je, čini se, znao kako ući u skladište vinarije. No, dodao je i kako nakon provale iz skladišta nije ništa odneseno.

Moro je rekao i da sumnja tko bi mogao biti uljez, no u javnost nije želio iznostiti više detalja kako ne bi omeo policijsku istragu.

Cijena spomenutih butelja je 34,60 eura za Malabrigo 2021 te 89,60 eura za Horcajo 2018, što je ujedno i njihovo najskuplje vino. Oba su od sorte tempranillo, sorte grožđa koja se široko uzgaja za proizvodnju crnih vina punog tijela u Španjolskoj. Ime mu je deminutiv od španjolskog temprana, a odnosi se na činjenicu da sazrijeva nekoliko tjedana ranije od većine španjolskih crnih sorti grožđa.

Inače, obitelj Moro obrađuje iste vinograde u prestižnoj vinskoj regiji Ribera del Duero od 1932. godine. Dvije generacije grožđe su prodavale isključivo u rinfuzi da bi 1988. sadašnji vlasnik José Moro Espinosa uložio cjelokupnu obiteljsku ušteđevinu u opremu vinarije i rođen je Bodegas Emilio Moro. Bodega se pridružila D.O. Ribera del Duero godinu kasnije i brzo se etablirala kao jedna od vodećih regionalnih proizvođača vrhunskih vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:34