NOVO MJESTO

Idućeg tjedna u centru Zagreba otvara se But, nudit će ozbiljno dobre komade mesa i top vina na čaše

 Domagoj Jakopović Ribafish/mario Bobanović/
Iza projekta stoje Tomo Ricov, Tihomir Smoljanec i Mario Bobanović, a kako su najavili, gosti ovdje mogu očekivati neočekivano

Na istom mjestu na kojem je prošlog Valentinova Mate Janković prvi puta otvorio Sol, na adresi Margaretska ulica 1, idućeg se utorka, 2. svibnja, otvara But. U pitanju je projekt iza kojeg stoje poduzetnik Tomo Ricov i vlasnik brenda Meat The King Tihomir Smoljanec, dok u kuhinji glavnu riječ vodi chef s dugogodišnjim iskustvom, Mario Bobanović.

Cijela priča u Butu vrti se oko kvalitetnih komada mesa i istih takvih vina. Kako nam je to objasnio Bobanović, ideja je gostima ponuditi mogućnost uživanja u jednostavnim, usputnim zalogajima uz čašu vina, ali i ozbiljnijim kombinacijama koje uključuju i sočne komade junetine i crne slavonske svinje, goveđe obraze i brisket.

image
Mario Bobanović/

"Dobro meso, dobro vino i bez previše kompliciranja, to je filozofija Buta. Sporo kuhani goveđi obrazi, goveđi rep, biftek i ramstek, to su zvijezde našeg menija. Koristimo komade mesa koje kuhari često zaboravljaju, s time se ja i općenito volim igrati i za mene je to čisti comfort food, ali i ove ozbiljnije, odležane komade koje obožava Tihomir", rekao nam je Bobanović i dodao da ljudi u Butu mogu očekivati neočekivano.

image

Tomo Ricov, Mario Bobanović i Tihomir Smoljanec

Domagoj Jakopović Ribafish/

Jedan od favorita koje smo imali prilike isprobati prije samog otvorenja svakako je salata sa sporo kuhanim goveđim repom, inspirirana klasičnom kombinacijom ostataka govedine iz juhe s jajima i lukom. Bobanović je radi s miksom zelene salate, sočnim, velikim komadima mesa, sirom grabancijašem, polusušenim rajčicama i tostiranim bučinim sjemenkama. Odlični su i Philly cheesesteak i tortilja s brisketom, a pohvalili bismo i jednostavnu, laganu i pomalo klasičnu kombinaciju buratte i rajčica, dobru za presjeći uživanje u moćnim komadima mesa.

Vrijedi spomenuti i kako u Butu rade svoju focacciu, ali i čvarkuše, dok će za desert u početku nuditi domaće salenjake, a kasnije i sladoled.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Osim zalogaja za koje je zadužen Bobanović, u Butu će gosti moći naručiti i rezani pršut od crne slavonske svinje i moćnu, taman slanu, sočnu i mesnatu Meat the King dimljenu šunku, koju svakako preporučujemo isprobati. Kako nam je rekao Tihomir Smoljanec, cijene jela kretat će se od 5-6 eura za jednostavnije varijante jela i predjela do 11-12 eura za sendviče i glavna jela. T-bone će koštati 20-ak eura 100 grama, a šunka i pršut od crne svinje star tri godine od 11 do 20-ak eura za 100 grama.

"Cijene vina po boci kretat će se između 20 i 150 eura za probrane etikete, za svakog ponešto. Buhač će, recimo, biti po čaši 3,50 eura, bazni šampanjac 11-12 eura, a boca 79 eura. Bit će i pjenušaca koji će se moći kupiti za 20-ak eura po boci, a bit će i onih koji će koštati 50-ak eura. Za sada idemo samo na popodnevno-večernju varijantu, a s vremenom ćemo uvesti i dnevna druženja. Kroz tjedan radimo od 16 sati i ciljamo na večere i after work đir ručak, subotom ćemo sigurno raditi od jutra, a nedjeljom smo zatvoreni. Isto tako, kroz vikend će goste u lokalu zabavljati DJ. Pripremamo stvarno nešto posebno, drugačije i svi se jako veselimo ovom projektu", rekao nam je Smoljanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:52