Top atmosfera

Gostima serviraju jela u tradicionalnom posuđu: Iz ove konobe s Lošinja nećete izaći gladni

Maria Nerea Fidalgo, specijalistica hrane i pića

 Ustupljena fotografija
Poslužuju isključivo riblji meni, a najpopularnije jelo je brudet s palentom kakav se ne može pronaći u bilo kojoj konobi

Posljednje su ljetne večeri, obukli ste svoju najudobniju i najlepršaviju odjeću i sjedate u riblju konobu tik uz more. Za predjelo naručujete tartar od tune, pikantnije začinjen, za glavno jelo brudet koji chef priprema s grdobinom, škarpinom, lignjama i škampima te aromatiziranom palentom s češnjakom, a za kraj domaću štrudlu s borovnicama i sladoledom od vanilije. Uživajući u okusima i mirisima mora, pijete kvalitetno bijelo vino i gledate spektakularan zalazak sunca. Možda vam se čini kao scenarij iz filma, ali upravo to možete doživjeti u Malom Lošinju.

Ove je godine turistička sezona na otoku prošla poprilično uspješno. Prema podacima Turističke zajednice Malog Lošinja, samo tijekom kolovoza ove godine otok je posjetilo gotovo 75.000 turista, koji su ostvarili preko 600.000 noćenja. Temeljem ukupno 4.566 recenzija u periodu od siječnja do lipnja 2023. godine, gosti su kvalitetu usluga i proizvoda u Malom Lošinju ocijenili s 90/100. Ugostiteljski objekti ove godine bilježe bolju ocjenu, od strane gostiju, u odnosu na prethodnu godinu, s kvalitetom 90,5/100.

Pozitivno su ocijenjene poznate lokacije, ugostiteljske usluge, profesionalni pristup gostu, ljubaznost te brzina usluge, kao i sam izgled ugostiteljskih objekata. A upravo se time može pohvaliti i konoba Cigale koja se smjestila u hladovini borove šume s pogledom na more i lošinjsku uvalu Čikat. Scenarij s početka članka možete doživjeti upravo u njoj. Riječ je o ribljoj konobi gdje se svakodnevno služe svježe namirnice.

Na jelovniku možete pronaći najrazličitija jela - od bijele ribe, rakova i školjki pa sve do tartara od tune, jastoga na buzaru s domaćom tjesteninom ili jadranske ribe s roštilja ili pripremljene u soli. Uz morske otočne delicije, ovdje se toče vrhunska hrvatska vina i nude slasni deserti.

Od lipnja ove godine funkcija menadžerice konobe pripala je Mariji Nerei Fidalgo (36), specijalistici hrane i pića. Njena ljubav prema ugostiteljstvu započela je još dok je bila djevojčica, naime, njeni su roditelji imali riblji restoran i ribarski brod pa je od malih nogu uvijek pomagala i išla u nabavku namirnica. Tvrdi da je kod nje oduvijek bila izražena ljubav prema hrani, a u zrelijim godinama i prema vinu.

No, ipak je iskustvo koje je stekla tijekom svoje karijere, navodi nam, bilo ključno za prelazak na prestižnu poziciju.

Visoki standardi

"Svakako mi je pomoglo iskustvo rada u restoranu Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra. Uvijek smo imali visoke standarde, učili o namirnicama s chefovima, imali kuharske akademije s njima, somelijerske tečajeve, organizirana putovanja po našim domaćim i stranim vinarijama, bili na raznim degustacijama žestokih pića i slično. Najbitnije što sam ondje naučila je pristup gostu, fleksibilnost i znanje kako procijeniti što gost želi ili kada ne zna što želi, ponuditi mu", objasnila je Nerea.

image

Maria Nerea Fidalgo, specijalistica hrane i pića

Ustupljena fotografija

Uvijek se vodi time da su gost i okruženje koje ga dočeka najbitniji faktori za uspjeh konobe.

"Svaki djelatnik je predstavnik zavičaja i ponosno učimo goste o našim plažama, uvalama i znamenitostima. Isto tako, predstavljamo vina s područja hrvatske i način tradicionalnog kuhanja. Chef Dinko Lekić mi je najveća potpora u upravljanju, zajedno smišljamo i raspravljamo kako individualno pristupiti i ponuditi gostu nešto drugačije svaki puta kada se vrati", govori Maria Nerea.

Jelovnik sastavlja chef u dogovoru s ribarima jer je od izrazite važnosti što će ribari toga dana uloviti.

"Naš je meni isključivo riblji, imamo u ponudi za svakoga ponešto. Osim dnevne, svježe ulovljene ribe, gosti vole probati naš brudet s palentom, klasično, tradicionalno jelo koje nemaju mogućnost probati u svakoj konobi, a dodatno ih oduševljava i što ga serviramo u padeli, odnosno loncu, baš kao doma", govori s osmijehom na licu Nerea.

Svježe namirnice

Za ovu su konobu bitni dobavljači namirnica jer je upravo kvaliteta sastojaka ključna za ukusna jela koja se u konobi serviraju. Najvažnije kod suradnje, ističe Nerea, je kontinuirana svakodnevna isporuka.

"Kada je u pitanju riba, ne možemo od ribara unaprijed naručiti vrstu i količinu ribe, već radimo i poslužujemo ono što ulove taj dan. Naša blagodat je to što je otok malen pa za distribuciju ribe od broda do konobe ne prođe više od dva sata. Na golo oko može se odmah primijetiti ako riba nije svježa. Prvi pokazatelj su oči i škrge, kao i sama koža i ukočenost ribe, no s tim nemamo problema", objašnjava specijalistica hrane i pića.

image

Konoba Cigale

Ustupljena fotografija

Jedna od prepreka za isporuku svježe ribe je ponekad i samo more, odnosno nepovoljni uvjeti pa je znalo biti dana, prepričava nam Nerea, kada jednostavno po život ribara nije sigurno da idu u lov. Gosti, nastavlja, uvijek imaju razumijevanja za takve situacije, iako one nisu česte. Ribu im najčešće donosi Danijel Gospić, koji je kao podvodni ribolovac i zaslužan je za veće ‘‘trofeje‘‘ u konobi.

"Vremenske prilike ovog ljeta su dosta otežale ulov kvalitetne bijele ribe za potrebe konobe, no problema s isporukom smo imali samo u danima lošijih vremenskih uvjeta, kada nije bilo moguće isplovljavanje. Ostale dane smo konobu Cigale opskrbljivali svježe ulovljenom, kvalitetnom ribom i morskim plodovima", objasnio je ribar Danijel.

Osim ribe, u Cigale svakodnevno pristiže i domaće povrće iz OPG-a Velčić s otoka Cresa. Konobi je najvažnije da je povrće ekološki uzgojeno i tretirano prirodnim gnojivom.

image

Konoba Cigale

Ustupljena fotografija

"Povrće uzgajamo na dva načina - u vrtu na otvorenom i u plastenicima. Nekoliko je uvjeta za kvalitetan rast povrća. Najbolja zemlja je crvenica jer lako upija i dugo zadržava vodu, što biljkama omogućuje da opstaju tijekom suhih i vrućih ljetnih dana. Crvenica je rahlo i podatno tlo, pogotovo za korjenasto povrće. Za razvoj povrća važno je i puno vode, kao i dovoljno sunca. Naravno, važno je paziti da povrće ne ostane predugo na suncu, pogotovo jakom ljetnom suncu. Po potrebi, u uzgoju povrća se dodaje i prihrana. Važno nam je da uvijek isporučimo kvalitetnu namirnicu i pokažemo gostima bogatstvo okusa prirodno uzgojenog povrća", kažu iz OPG-a Velčić.

Poznate sorte vina

Što se vina tiče, goste najviše zanimaju, govore nam iz konobe, vina koja su biodinamičkog uzgoja grožđa, vina manjih OPG-ova, a sve se više zanimaju i za sorte poput rukatca, grka te žlahtine s otoka Krka. Posebno se oduševljavaju bijelim dalmatinskim sortama poput Pošipa, Rukatca i Grka.

Zbog nabrojanih faktora konoba Cigale ove je godine prezadovoljna poslovanjem. Najbolji pokazatelji uspješnosti su im dobri komentari koje primaju od svojih gostiju, a njih, pak, ne nedostaje.

"Najdraže nam je čuti da je kod nas atmosfera „baš kao doma“, a veseli nas vidjeti i kad nam se isti gost vraća više puta. Nema ljepšeg osjećaja od dobrih komentara i čestitki za hranu i uslugu, a to možemo jedino zajedno, timski i zato ističem da je svaki djelatnik zaslužan za to. Imamo u planu proširiti ponudu, već smo ovo ljeto razmišljali o ponudama za sljedeću godinu, a zima je duga, tako da imamo vremena razmišljati o ponudi i istraživati stare otočke recepte", s pozitivnim tonom zaključuje Maria Nerea.

image
Logotip

Sponzorirani sadržaj nasta u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Jadranka turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:24