GDJE NA KAVU I KOLAČ

Gosti su ludi za njegovim rolicama! Evo tko stoji iza veganskih slastica u popularnom kafiću

Cimet rolice u Filteraju su hit od prvog dana, a mladi slastičar amater s nama je podijelio recept i za svoj najpopularniji desert

Njegove su nas slastice najprije "kupile" pri jednom od prvih posjeta Filteraju, sve popularnijem kafiću na zagrebačkom Europskom trgu, a onda je do nas došla vijest da svoje veganske specijalitete priprema i za posebne bruncheve u organizaciji ekipe iz TEN22. Juraj Močilac mladi je amaterski slastičar koji stoji iza popularnog Instagram profila Žlica šećera i, još važnije, autor primamljivih slastica u kojima mogu uživati i oni koji izbjegavaju proizvode životinjskog podrijetla ili šećer. Kad ne kuha, otkrio nam je, voli fotografirati, vrijeme provoditi u prirodi ili uz šalicu kave. Upravo zato, nije previše razmišljao kada mu je baristica i vlasnica Filteraja Lori Brnčić prošle godine ponudila suradnju.

"U svibnju prošle godine izašao sam iz svoje komforne zone i odlučio svoje kolače predstaviti na uličnom festivalu Projekt Ilica, gdje su ljudi zapravo jako dobro i pozitivno reagirali. Tad sam upoznao i Lori, ona je predložila suradnju, a ja sam vrlo rado pristao", otkrio nam je Juraj na početku kratkog razgovora.

image
Juraj Močilac/Žlica šećera/

Priprema slastica za Filteraj zapravo mu je prvi projekt takve vrste, a kako nam je rekao, odlučio je neprestano nuditi nešto novo, tako da gostima, ali niti njemu samome, ponuda ne postane dosadna.

"Trudimo se da u ponudi imamo barem tri vrste kolača svakog dana. Trenutno su to torta od maka, torta s matchom i bijelom čokoladom i cimet rolice koje smo uvrstili u stalnu ponudu i koje su totalni hit u lokalu."

image
@filteraj.zg Instagram/

Nakon ostvarene suradnje s Filterajem, kako kaže, Lori ga je upoznala i s ekipom iz TEEN22 (koja stoji i iza Zagreb Social Cluba), a kako se u njihovom prostoru u Smičiklasocoj ulici svake subote održava brunch, dogovorili su da bi jedan vikend bilo dobro posvetiti isključivo veganskim slasticama.

"Za tu sam prigodu radio nekoliko vrsta kolača kao utjehu za hladne zimske dane. Trenutno ne postoji stalna ponuda kolača tamo, ali siguran sam da će biti još prilika u kojima će se moći isprobati", rekao nam je Juraj i dodao kako smatra da bi takvih mjesta trebalo biti više.

"Istina je da postoji sve više lokala koji nude veganska jela i slastice i Zagreb postaje otvoreniji prema takvoj vrsti prehrane, no to su uglavnom bazična jela ili fast food. Mislim da je stvar u tome što ugostiteljski objekti i osoblje nisu dovoljno educirani o veganskoj prehrani niti je razumiju pa onda niti ne mogu napraviti nešto drugačije pa igraju na sigurno", komentirao je i dodao kako bi jednog dana svakako volio otvoriti nešto svoje.

image
Juraj Močilac/Žlica šećera/

Kako nam je otkrio, Juraj je i sam vegan već pet godina i ustrajan je u tome da tako nastavi dalje, a osim što su njegovi deserti veganski, kaže kako se trudi i da budu bezglutenski, a gotovo nikad ne koristi niti rafinirane šećere, već se okreće zdravijim alternativama.

U kratkom razgovoru Juraj nam je otkrio i kako ga posebno veseli smišljati svoje recepte, kombinirati stvari, okuse, boje i teksture koje bi se mogle slagati. Nekada odmah pogodi, ponekad mu treba malo više vremena i testiranja strpljenja, ali, kako kaže, sve je to sastavni dio kreativnog procesa. Uvijek mu je, dodaje, draže smisliti nešto sam nego tradicionalne i klasične kolače pretvarati i raditi u veganskim varijantama.

Najpopularniji recept koji je do sada napravio njegova je torta od kestena. Objavio ju je prije nekoliko mjeseci i, kaže, ljudima se baš jako svidjela. Na kraju, nije nam preostalo ništa drugo već zamoliti ga za recept. Juraj je bez problema pristao pa ga tako ostavljamo u nastavku. U slučaju da vam se svidi, Juraja svakako zapratite na njegovom Instagram profilu Žlica šećera i saznajte detalje o njegovim predobrim slasticama i nadolazećim projektima.

TORTA OD KESTENA

image
Juraj Močilac/Žlica šećera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:30