DOLCE FAR NIENTE

Gdje su Adam Driver i Lady Gaga naručili panzarotte, pili martini i večerali u Milanu?

 House Of Gucci Instagram
Pogledali smo film Dinastiju Gucci, a ove gastronomske ikone lako će vas nagovoriti da kupite kartu za Milano (ili pogledate film)

Pogledali smo novi filmski hit Ridleyja Scotta, Dinastiju Gucci koji je u kinima počeo igrati početkom prosinca. Ekranizirana je priča čiji je epilog veliki skandal sredine devedesetih prošlog stoljeća kad je nasljednik modne dinastije Gucci (Adam Driver) - ubijen na stepenicama ispred svoga ureda u Milanu. Otkrilo se kako iza ubojstva stoji njegova, tada, bivša žena Patrizia Reggiani (Lady Gaga) te je tako stekla nadimak "Crna udovica". Film je detaljnije analizirao Nenad Polimac, a mi smo izdvojili tri elementa sa sjajnom gastronomskom pričom iz filma.

image
Courtesy Of Metro Goldwyn Mayer

Panzerotti

Jedna od najsimpatičnijih scena u filmu je kad Adam Driver i Lady Gaga uživaju u panzerottima. Radi se o punjenom tijestu u obliku polumjeseca koji se prži u dubokom ulju. Ovaj talijanski južnjački klasik obično je punjen rajčicom i mozzarellom, ali danas postoji mali milijun kombinacija pa osim slanih varijanti sa pršutom, špinatom i tikvicama, dostupne su i slatke varijante s voćem, čokoladom i kremom od vanilije. Scena uživanja u panzarottima odvija se ispred kultnog bara/kioska Luini. Radi se o mjestu koje je otvoren još 1888., ali ga sredinom 50.-ih godina prošlog stoljeća preuzima Giuseppina Luini koja je osim kruha pravila i panzarotte i tako navikla građane Milana na njih.

Kultni restoran - Il Salumaio di via Montenapoleone

Lady Gaga i Adam Driver snimili su nekoliko scena i u restoranu "Il Salumaio di via Montenapoleone", koji se nalazi na povijesnoj lokaciji, u srcu modne četvrti, unutar zidina Palazzo Bagatti Valsecchi, u ulici Via Santo Spirito, "mjestu besmrtnog šarma", kako mnogi opisuju. Ali nije uvijek bilo ovdje. Brojne poznate osobe bile su gosti ovog kultnog restorana; od Audrey Hepburn do Marije Callas, od Mine do Eugenia Montalea, koji kao da su poludjeli za njihovim tortellinima. Kuhinja je tradicionalna milanska, a neki od njihovih specijaliteta su milanski rižoto, ravioli i tortellini. Posebno su ponosni na 50godišnju tradiciju pripreme tjestenine po originalnoj obiteljskoj recepturi.

image
Il Salumaio Di Montenapoleone Facebook Page
image
Il Salumaio Di Montenapoleone Facebook Page

Martini u milanskom Baru Luce

Ako ne možete do New Yorka u King Cole Bar, gdje je navodno "stvarna" Partizia Reggiani pila martini kad je došla u Ameriku, možete produžiti svoj boravak u Milanu i naručiti piće baš kao na filmu u baru Luce. Bar je fenomenalno preuređen 2015. godine, a zasluga pripada slavnom filmašu Wes Andersonu čiji film još uvijek igra u kinima - Francuska Depeša. Kako je objasnio Anderson, pristup koji je koristio za dizajn upravo je suprotan od onog koji obično koristi za scenografiju svojih filmova.

"Želio sam stvoriti bar u koji biste željeli ići pet puta tjedno. Kad sam bio jako mlad, želio sam biti arhitekt, a ova šansa koja mi je pružena da se pretvaram da sam pravi arhitekt je ostvarenje sna iz djetinjstva!" Wes Anderson

Kafić se nalazi na ulazu u Fondazione Prada. Raspon boja, namještaj od formica, sjedala, pod i drvene zidne ploče podsjećaju na talijansku popularnu kulturu i estetiku iz 1950-ih i 1960-ih, odražavajući umjetnički stil koji je Anderson provukao u svom kratkom filmu Castello Cavalcanti (2013.). Vrlo poseban strop odaje dojam 'minijaturne' verzije staklenog krova i ukrasa simbolične milanske građevine - Galleria Vittorio Emanuele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:28