NEMATERIJALNA DOBRA

Francuska predložila UNESCO-u da zaštiti tradiciju izrade popularnog baguettea

 Istockphoto
Kruh koji i Hrvati rado kupuju u domaćim pekarnicama možda krajem iduće godine dobije status nematerijalne baštine

Kada bi vas netko zamolio da nabrojite gastronomske ikone francuske kuhinje, počevši od onih koje je moguće pronaći po cijelom svijetu, osim smrdljivih, ali ukusnih sireva i croissanta sigurno biste naveli i baguette, hrskavi duguljasti kruh bez kojeg je mnogima uživanje u hrani nezamislivo. Slika Francuza s kapicom, cvijećem i vrećicom iz koje viri kruh te Eiffelovim tornjem u pozadini pomalo je već stereotipni prikaz nacije, no to ne znači da u njemu nema istine. Da je baguette važan dio francuske kulture življenja dobro su svjesni i sami Francuzi pa su stoga odlučili predložiti upravo baguette kao kandidata za upis na popis nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

image
Istockphoto

Prema izvještavanju portala France24 i stranice Planetoscope, svake godine se u Francuskoj pojede nevjerojatnih 10 milijardi baguettea, što bi značilo da ih 320 nestane svake sekunde. Upravo su zato u prijedlogu za njegov upis naveli da je riječ o proizvodu koji je dio svakodnevnog života velikog broja ljudi, iako ga se često uzima zdravo za gotovo. Pritom su u francuskom Ministarstvu kulture naglasili da broj tradicionalnih pekarnica (fr. boulangerie) diljem zemlje uporno pada i to osobito u ruralnim područjima, čime se polako gubi tradicija ručne pripreme popularnog kruha. Baguette je postao raširen u 20. stoljeću, kada je uostalom u Francuskoj zakonom utvrđena njegova minimalna težina od 80 grama i maksimalna dužina od 40 centimetara.

image
istockphoto

Radi se od jednostavnih sastojaka - vode, brašna, soli i kvasca, no njegova izrada zahtijeva poznavanje tehnike i iskustvo. U pekarnicama ga pripremaju u malim količinama tijekom cijelog dana kako bi uvijek bio svjež, a sam recept ovisi o temperaturi i vlazi zraka toga dana, kao i o vještini samog pekara po pitanju oblikovanja, trajanja perioda dizanja i samog pečenja.

via GIPHY

Kako pripremiti francuski baguette

UNESCO će svoju odluku o upisu baguettea i drugih kandidata na svoj popis nematerijalne baštine objaviti tek krajem 2022. godine. No, neovisno o njegovu statusu, vjerujemo da ćete i dalje uživati u domaćim baguetteima, pogotovo u kombinaciji s finim francuskim sirevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:08