Dunja: ljepotica s dušom

Svima omiljena dunja ne samo da prekrasno miriše i da je jedna od svima omiljenih jesenskih namirnica nego krije i zanimljive priče. Tri zanimljivosti donosimo i vama.

Voće uzdizano do statusa svetosti

Mnogi su narodi uzdizali dunju do statusa svetosti. To su na osobito poetičan, pa čak tragičan način učinili stari Grci. Pariz je poklonio Afroditi zlatnu dunju, no taj ju poklon nije usrećio, u konačnici je doveo do propasti Troje. Važnost dunje za mnoge narode bila je iznimna. Čak i opći naziv marmelada dolazi od portugalskog imena za dunju – marmelo.

Raznovrste sorte i načini pripremanja

Na putu iz svoje postojbine Kavkaza na zapad, srodnik kruške i jabuke, dunja je doživjela velik broj preobrazbi, od divlje do raznovrsnih sorti. U toj su se kronici neprestano umnožavali šaroliki recepti. Štoviše, znanstvenici smatraju kako se i u prijevodima Biblije dunja prometnula u jabuku. Tako se tvrdi kako se i u priči o Solomonu ne radi o jabuci, nego izvorno o dunji. O raznovrsnosti recepata govori primjer dunja punjenih mljevenim mesom, jela koje se i danas priprema u Rumunjskoj.

Vino i ulje aromatizirani dunjom

Aroma dunja mnogima je toliko privlačna da su njome aromatizirali najrazličitija jela i napitke. Vino aromatizirano dunjom osobito je zanimljiv primjer. Pritom dunje u vinu mogu odležavati dugo, ili samo nekoliko sati, kao da se priprema sangria. No, češće se u ovim slučajevima koristilo bijelo od crnoga vina. Na Mediteranu su zabilježeni primjeri aromatiziranja maslinova ulja dunjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:02