Drugačija žestica s poluotoka Pelješca - likeri Antunović

Jadran Antunović godinama proizvodi likere i rakije od voća i divljeg bilja, a odnedavno i dvije vrste likera od kozjeg mlijeka pod imenom Fani

Nekada je Jadran Antunović pravio likere i rakije za prijatelje i goste, nešto se prodavalo turistima na kućnom pragu, da bi 2006. godine odlučio proizvode iz kućne radionice ponuditi svim zaljubljenicima u ova aromatična pića. Obitelj Antunović otvorila je tako obrt i danas proizvodi pet vrsta rakija i trinaest vrsta likera kao što su mirta, melisa, limun, naranča, rogač, smokva, šipak te liker od kozjeg mlijeka i liker od kozjeg mlijeka s limunom.

– Sve bilje koje se nalazi u našim rakijama i likerima je divlje, nije kultivirano, a citrusi i ostalo voće su iz kućnih vrtova domaćih ljudi s Pelješca. S obzirom na to da ljutog šipka nema puno, s obitelji sam iskrčio vinograd i posadio ljuti šipak, pa već od sljedeće godine, kad očekujemo prve plodove, nećemo ovisiti ni o kome – priča zaneseno Jadran.

U proizvodnju nisu uključeni samo sin Ante, supruga Senka i Jadran, u branju bilja i voća pomažu i prijatelji i susjedi. Trenutačno se bere mirta, namjerno malo kasnije, kako kaže, jer sada nije gorka.

Liker od kozjeg mlijeka ‘Fani’ i liker od ljutog šipka su najprodavaniji. Za šipkom, kako kaže Jadran, luduju Japanci i Amerikanci. Liker od kozjeg mlijeka nastao je sasvim slučajno. -Kozje mlijeko koje nabavljam kod svojih prezimenjaka i prijatelja s OPG-a Antunović prokuhao sam i ostavio na štednjaku. Drugi dan sam vidio da se karamelizirao mliječni šećer. Nisam ga htio baciti, već sam ga pokušao pretvoriti u liker. Malo sam se igrao s raznim biljkama i, eto, uspio sam – objašnjava Jadran. Antunovići imaju i svoje vino, a razmišljaju da po starom receptu naprave i liker od vina.

Jadran je svu mehanizaciju koja mu je potrebna za proizvodnju sam izradio, ništa nije iz dućana, kao niti jedna sirovina. Ono što drugi bacaju kao staro, nepotrebno ili pokvareno on je iskoristio, pa su tako, na primjer, strojevi za guljenje, mljevenje, pečenje djelo njegove glave i njegovih ruku.

Ljubav je to koja traje već dugo godinama i ništa joj se još nije našlo na putu. Rakije i likeri njegov su posao, ali osim velike strasti puno je tu i truda, brige, ali i znanja.

Jadran čak ima svoj konjak iz ‘83. godine te lozu iz ‘73., radi i posebnu vrstu šampanjca od mošta, a najdraža rakija mu je travarica, s kojom je davnih dana sve i počelo.

– Ničega ne bi bilo bez ljubavi. Sve što radim, radim sa srcem, od jutra do večeri, pa tako i u snu mislim na svoje likere i rakije – kaže Jadran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:48