SLUŠAJ CHEFA

Dino Galvagno na Zrinjevcu održava radionicu, a otkrio je i nekoliko korisnih savjeta kako kuhati pametnije

Naš poznati chef ove srijede, 20. prosinca, održat će radionicu na temu održivog kuhanja

Nakon Davida Skoke, radionicu održivog kuhanja na zagrebačkom Zrinjevcu ove srijede, 20. prosinca, održat će i chef Dino Galvagno. Kako najavljuju organizatori, Slatki Zrinjevac i Metro Hrvatska, Galvagno će od 17 do 19 sati kuhati ukusna jela koja će posjetitelji moći degustirati, a osim toga, zainteresiranima će podijeliti i nekoliko korisnih savjeta. Samo neki od njih bit će kako kuhati pametnije te kako upotrijebiti ostatke hrane i tako sudjelovati u procesu održivosti, što bi posebno korisno moglo biti u danima nakon blagdanskog obilja.

"Volim gledati na održivost kao ravnotežu u nekom eko sustavu. Tako je i s hranom. Moglo bi se reći da je za mene održivost u smislu proizvodnje i konzumacije hrane zatvoreni krug. To znači da se hrana proizvodi i konzumira na čim manjem prostoru s čim manje pakiranja, transporta i prerade. Na taj način su svi utjecaji dobro vidljivi i lako se na njih može reagirati da bi se ponovno uspostavila prirodna ravnoteža. S druge strane, to nije loše ni za stvaranje društvenih veza u takvim sredinama", poručio je Galvagno.

"Meni se čini da se više pažnje pridaje iskorištavanju ostataka hrane nego istinskoj održivosti. Prilikom iskorištavanja ostataka hrane lako je upasti u zamku. Često mi se dešavalo da, želeći spasiti neku namirnicu od bacanja u njezino iskorištavanje uložim nerazmjerno veliku količinu resursa. Danas sam na sreću malo pametniji. Već se više od 10 godina bavim tim problemom u okvirima gastronomije, a nisam sam. Nisam primijetio stvarnog većeg napretka. Jedini ‘napredak‘ se vidi u tome da se termin održivosti često spominje kao neki marketinški trik. Ali nedostaje razumijevanja da bi se shvatio i primijenio cijeli princip. Nadam se da ćemo tim kozmetičkim pristupom polako doći do shvaćanja i primjene. Mislim da održivost treba biti temeljno načelo svakog sustava. Jer ako nije, sustav će neminovno propasti. Jer… eto nije održiv", dodao je.

image
Mario Kucera/

Budući da je Dino Galvagno iznimno cijenjen chef s dugogodišnjim iskustvom, vjerujemo da će na radionici udijeliti zbilja korisne savjete, no u slučaju da danas ipak ne možete svratiti do Zrinjevca, u nastavku ostavljamo nekoliko korisnih savjeta ovog važnog chefa.

  1. Kupujte lokalno i sezonski. Na taj način, ne samo da podržavate lokalnu ekonomiju već, se hranite zdravije i smanjujete ugljični otisak hrane koju konzumirate.
  2. Hranu nabavljajte idealno direktno od proizvođača. Smanjit ćete manipuliranje hranom, izbjeći suvišan transport i pakiranja. A ujedno će te ponovo podržati lokalnu ekonomiju i to tako da će cijeli profit ići direktno proizvođaču a ne posrednicima.
  3. Osobno ne vjerujem u potpuno biljnu prehranu, ali svakako je dobra ideja smanjiti potrošnju mesa i životinjskih proizvoda. Pokušajte smanjiti količinu proteina životinjskog porijekla tako da po obroku konzumirate 60-70g takve namirnice. Životinjske proteine uvijek možete nadomjestiti sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama ... A uvedite i obroke bez mesa. To će pomoći i kućnom budžetu.
  4. Naučite koristiti sve dijelove mesa, ribe i bilja tako da kad nabavljate hranu možete uzeti ono što je naj svježije. Neka svježina i dostupnost bude glavni kriterij za nabavku ne samo jednostavnost pripreme. Vještina pripreme hrane je važan dio života svakog pojedinca. Naučite to i svoju djecu!
  5. Budite skromni i ne pretjerujte ni u čemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:56