Nakon Davida Skoke, radionicu održivog kuhanja na zagrebačkom Zrinjevcu ove srijede, 20. prosinca, održat će i chef Dino Galvagno. Kako najavljuju organizatori, Slatki Zrinjevac i Metro Hrvatska, Galvagno će od 17 do 19 sati kuhati ukusna jela koja će posjetitelji moći degustirati, a osim toga, zainteresiranima će podijeliti i nekoliko korisnih savjeta. Samo neki od njih bit će kako kuhati pametnije te kako upotrijebiti ostatke hrane i tako sudjelovati u procesu održivosti, što bi posebno korisno moglo biti u danima nakon blagdanskog obilja.
"Volim gledati na održivost kao ravnotežu u nekom eko sustavu. Tako je i s hranom. Moglo bi se reći da je za mene održivost u smislu proizvodnje i konzumacije hrane zatvoreni krug. To znači da se hrana proizvodi i konzumira na čim manjem prostoru s čim manje pakiranja, transporta i prerade. Na taj način su svi utjecaji dobro vidljivi i lako se na njih može reagirati da bi se ponovno uspostavila prirodna ravnoteža. S druge strane, to nije loše ni za stvaranje društvenih veza u takvim sredinama", poručio je Galvagno.
"Meni se čini da se više pažnje pridaje iskorištavanju ostataka hrane nego istinskoj održivosti. Prilikom iskorištavanja ostataka hrane lako je upasti u zamku. Često mi se dešavalo da, želeći spasiti neku namirnicu od bacanja u njezino iskorištavanje uložim nerazmjerno veliku količinu resursa. Danas sam na sreću malo pametniji. Već se više od 10 godina bavim tim problemom u okvirima gastronomije, a nisam sam. Nisam primijetio stvarnog većeg napretka. Jedini ‘napredak‘ se vidi u tome da se termin održivosti često spominje kao neki marketinški trik. Ali nedostaje razumijevanja da bi se shvatio i primijenio cijeli princip. Nadam se da ćemo tim kozmetičkim pristupom polako doći do shvaćanja i primjene. Mislim da održivost treba biti temeljno načelo svakog sustava. Jer ako nije, sustav će neminovno propasti. Jer… eto nije održiv", dodao je.
Budući da je Dino Galvagno iznimno cijenjen chef s dugogodišnjim iskustvom, vjerujemo da će na radionici udijeliti zbilja korisne savjete, no u slučaju da danas ipak ne možete svratiti do Zrinjevca, u nastavku ostavljamo nekoliko korisnih savjeta ovog važnog chefa.
- Kupujte lokalno i sezonski. Na taj način, ne samo da podržavate lokalnu ekonomiju već, se hranite zdravije i smanjujete ugljični otisak hrane koju konzumirate.
- Hranu nabavljajte idealno direktno od proizvođača. Smanjit ćete manipuliranje hranom, izbjeći suvišan transport i pakiranja. A ujedno će te ponovo podržati lokalnu ekonomiju i to tako da će cijeli profit ići direktno proizvođaču a ne posrednicima.
- Osobno ne vjerujem u potpuno biljnu prehranu, ali svakako je dobra ideja smanjiti potrošnju mesa i životinjskih proizvoda. Pokušajte smanjiti količinu proteina životinjskog porijekla tako da po obroku konzumirate 60-70g takve namirnice. Životinjske proteine uvijek možete nadomjestiti sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama ... A uvedite i obroke bez mesa. To će pomoći i kućnom budžetu.
- Naučite koristiti sve dijelove mesa, ribe i bilja tako da kad nabavljate hranu možete uzeti ono što je naj svježije. Neka svježina i dostupnost bude glavni kriterij za nabavku ne samo jednostavnost pripreme. Vještina pripreme hrane je važan dio života svakog pojedinca. Naučite to i svoju djecu!
- Budite skromni i ne pretjerujte ni u čemu.