Ove savjete trebamo

David Chang ima nekoliko prilično dobrih savjeta kako na putovanjima jesti dobro i ne previše skupo

 David Chang Facebook
Izgubite se, nemojte zaobilaziti supermarkete i ne bojte se upoznati lokalce, samo su neki od savjeta slavnog chefa

Poznati chef i tv ličnost za stranicu Expedia napravio je kratak vodič kako što bolje jesti na putovanjima, a ne potrošiti previše novaca te kako zapravo jesti kao lokalac. Njegovi savjeti učinili su nam se zgodnima, posebice u ovo vrijeme kada mnogi odlaze izvan granica zemlje na različite adventska i druga zbivanja pa njegove savjete prenosimo u nastavku.

"Bacite vodič, izgubite se i pratite svoj želudac", poručio je slavni chef na početku i dodao kako je upravo izgubiti se najbolja stvar koju u nepoznatom gradu možete učiniti - lutati i jesti sve što izgleda primamljivo.

"Izgubit ćete onaj poseban trenutak uživanja u hrani ako samo pratite nekakvu unaprijed sastavljenu listu. Naravno, neki popularni restorani koji se često nalaze na listama su tu s razlogom, poput Balthazara u New Yorku i Contramara u Meksiku i bilo bi glupo zaobići ih", poručio je Chang.

Drugi savjet odnosi se na obilazak tržnica i supermarketa.

"Kuhinju neke zemlje možete procijeniti i po ponudi u supermarketima i na tržnicama. Nedavno sam bio na Tajvanu i ono što me oduševilo je kvaliteta proizvoda i voća u dućanima. Doslovno u jednoj trgovini prodaju traperice, a u drugoj najbolju šunku koju sam jeo i to je tako divno."

Savjetuje i da se u novim, nepoznatim gradovima uvijek traga za drugačijim, posebnim iskustvima pa tako poručuje da jedete što više autentične hrane kakva se ne može pojesti baš nigdje na svijetu, promatrate kako ona nastaje i upijate svaku sekundu. Primjerice, u Istanbulu je uvijek gušt gledati majstore kako na roštilju peku meso dok se oko njih stvara dim. Također, u takvim situacijama uopće nije potrebno potrošiti previše novaca.

"Ne trebate potrošiti previše novaca da bi dobro jeli na putovanjima. Hrana je portal u poznavanje kulture. U Istanbulu sam upao na 50. rođendan u kebabdžinici i pojeo jedan od najboljih jela u svom životu", dodao je.

Chang savjetuje i kako je u stranim državama, pri upoznavanju drugih kultura uvijek dobro imati otvoren um, isprobati stvari koje se na prvu možda ne čine najboljim odabirom. Primjerice, dodaje, dobru hranu možete pojesti i u hotelu pored zračne luke.

Na kraju, u slučaju da putujete sami, Chang savjetuje da putem društvenih mreža i servisa za upoznavanje pokušate pronaći prijatelja i saznati na koja mjesta odlaze lokalci.

"U New Orleansu postoji restoran u kojem, ako napravite rezervaciju, stavit će vas sjediti s turistima, a ako samo dođete nenajavljeni, jest ćete s lokalcima. Neka od najboljih mjesta u Aziji su ne baš jako kul lokacije, poput autobusnih postaja, vrhova zgrada, željezničkih stanica...", rekao je David Chang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:35