PORAST CIJENA

Cijene i dalje divljaju. Kava, kroasan i limunada 107 kuna, a kruh na otoku gotovo 20 kuna

 Ranko Suvar/Cropix
Mediji su se ovih dana raspisali o slučaju u jednom opatijskom lokalu, a sada se priča i o kruhu s Brača

Unatrag posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo drastičnog porasta cijena. Uvjeravamo se u to pri svakom odlasku u supermarket, a puno se govori i o poskupljenjima u ugostiteljskim objektima. Mediji su tako ovih dana prenijeli vijest o šokiranom gostu jednog opatijskog lokala koji je kavu, kroasan sa šunkom i sirom te sok platio čak 107 kuna. Danas, pak, Slobodna Dalmacija piše kako se jedan njihov čitatelj požalio i na otočke cijene. U jednoj je trgovini u Pučišćima na Braču, naime, naišao na kruh od 600 grama po cijeni od čak 18,99 kuna.

Kako piše Jutarnji list, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 10,8 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Inflacija je u svibnju nastavila ubrzavati, a do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je prošli mjesec, kada je iznosila 9,4 posto. Prije travnja 2022., inflacija je najviša bila u srpnju 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto. Inače, u ožujku rast inflacije na godišnjoj razini je iznosio 7,3 posto, u veljači 6,3 posto, u siječnju 5,7 posto, u prosincu 2021. 5,5 posto, studenom 4,8 posto, listopadu 3,8 posto, a rujnu prošle godine 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije zabilježen lanjskog travnja, za 2,1 posto.Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u svibnju bile u prosjeku više za 1,4 posto u odnosu na travanj, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 5,4 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:30