TKO ĆE SE ŽRTVOVATI?

Časne sestre mole za pomoć jer ne znaju što s punim vinskim podrumom i više od 60 tisuća boca vina

 Instagram/@sintcatharinadal/
“Imali smo lijepo ljeto prošle godine, visoke temperature i izvrsnu žetvu”!

Nizozemski samostan Norbetine St. Catharinadal je 2014. posadio vinograd kako bi prihod od prodanih vina uložili u održavanje svojih zgrada. Ipak, situacija nije bajna i samostanska vinska priča se otela kontroli pa časne sestre apeliraju za pomoć. Naime, samostan u podrumu ima previše vina jer im je urod prebogat, klima odveć pogodna, a nije red da u samostanu imaju toliko alkohola. Napravili su inventuru i shvatili da imaju višak od 64 tisuće boca. Šalu na stranu, budući da im zgrada nije dovoljno dobro izolirana, ali i zbog energetske krize, nemaju uvjete za kvalitetno skladištenje pa pokušavaju prodati veće količine vina.

“Imali smo lijepo ljeto prošle godine, visoke temperature i izvrsnu žetvu koja je urodila s više od 60.000 boca”, rekla je sestra Maria Magdalena, a prenosi Guardian.

S više znanja o molitvi nego o online prodaji, časne su shvatile da se moraju angažirati oko problema pa su uz pomoć lokalnih poljoprivrednih grupa sada krenule u online prodaju ili preuzimanje vina na kućnom pragu.

Njihova vina drže dosta visoke ocjene na aplikaciji Vivino, a trenutno prodaju butelje vlastitih kupaža auxerroisa, bijelog pinota i sivog pinota iz 2022. ili crnog pinota, gamaya i roséa po cijeni od 14,50 eura za butelju.

"Nismo smatrali da je pivo u samostanu prikladno", objasnila je sestra nizozemskim medijima. “Vino bolje pristaje, ono je biblijsko i ukazuje na Isusa”.

Thibaud van der Steen, suosnivač tvrtke Breda Maakt Mij Blij - koja pomaže proizvođačima, poljoprivrednicima i uzgajivačima da prodaju višak robe - rekao je da je, otkad je kampanja pokrenuta zajedno s No Waste Army i Boerschappenom, prošle srijede prodano gotovo 5000 boca.

“Nazvali su prije nekoliko tjedana govoreći: ‘Zvuči ludo, ali nikad nije bilo tako sunčano i suho kao prošle godine, imamo toliko vina da ne znamo što bismo s njim, a imamo problema s energentima u loše izoliranoj zgradi.‘ Pa smo im napravili video i postavili kampanju. Pomalo je pogrešan dojam da nizozemsko vino nije ukusno, ali danas je gotovo uvijek dobro - a ovo je vino s pričom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:59