Zvučna imena

Čak šest hrvatskih chefova nominirani za nagrade JRE Jeunes Restaurateurs Awards!

Od Plešivice, preko Istre i naših otoka, pa sve do juga, jake domaće snage u utrci su za priznanja

JRE - Jeunes Restaurateurs, poznato međunarodno udruženje ugostitelja koje objedinjuje mlade chefove i vlasnike iz više od 350 restorana i 160 hotela i to iz 15 različitih zemalja, svake dvije godine održava dodjelu nagrada kojima, kako kažu na svojim službenim stranicama, odaju počasti iznimnim talentima koji oblikuju gastronomski svijet.

image
Goran Šebelić/Cropix

Tom prilikom JRE dodjeljuje priznanje izvrsnim pojedincima u šest kategorija: Talent/chef of the Year, Entrepreneur of the Year, Sustainability Award, Innovation Award, Sommelier of the Year i Taste of Origin, a nedavno su za njih objavljene i nominacije za JRE-Jeunes Restaurateurs Awards 2024. godine.

U svakoj od navedenih kategorija za najnovije izdanje nagrada nominirano je po 11 kandidata iz različitih zemalja, a među svima njima nalaze se i brojni predstavnici domaće gastronomske scene.

Nagrade i nominacije:

Nagradu Talent/chef godine JRE dodjeljuje pojedincima koji streme stvoriti kuhinju koja je u skladu s njihovim osobnim vrijednostima i filozofijom, a istovremeno ponuditi izvanredan doživljaj svakom gostu. Među nominiranim chefovima je i Marko Gajski, koji je na čelu Michelinovom zvjezdicom nagrađenog Restauranta LD koji se nalazi na Korčuli. Chef Gajski je tijekom svoje karijere prošao kroz kuhinje velikog Alaina Ducassea, restorana Gauthier Soho chefa Alexis Gauthier te Bara Boulud značajnog Daniela Bouluda, a danas svojim preciznim i strastvenim radom doprinosi napretku domaće gastronomske scene.

image

Marko Gajski

Milan Šabić/Cropix

Nagradu za sommeliera godine udruženje dodjeljuje, kako ističu na stranicama, najistaknutijem članu u tom sektoru ugostiteljstva, pojedincu koji stvara kulturu izvrsnosti i brine se za sve od savršenog ambijenta do pažljivo uređenog vinskog podruma, a usto podržava mlade profesionalce u naporima da ostvare izvrsnost kada je riječ o uslužnosti. Naredne godine tu bi titulu mogao odnijeti Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini u Šibeniku, mjesta koje već nekoliko godina drži Michelinovu zvjezdicu uz svoje ime.

image

Rudolf Štefan

Pelegrini na moru/Press

Nagrada za održivost dodjeljuje se chefu koji ponosno živi i radi u skladu s okolišem, u svojoj kuhinji koristi svježe, održivo i etički proizvedene namirnice te je usto posvećen održivom razvoju i podizanju svijesti o tome kako naši izbori utječu na svijet oko nas. S obzirom na zelenu Michelinovu zvjezdicu, ne iznenađuje da je kandidat za ovu nagradu chef Bernard Korak iz restorana Korak s Plešivice. Osim što uzgajaju vlastiti vrt, rade svoje sireve i druge proizvode koje Bernard Korak koristi u kuhinji za pripremu jela, tu su, naravno, vina iz obiteljske vinarije koje uparuju s jelima koje nude svojim gostima.

image

Bernard Korak

Tomislav Krišto/Cropix

U JRE-u smatraju da je inovacija ključ napretka pa tako dodjeljuju i prigodnu nagradu kuharu koji, poštujući kulinarsku baštinu, neprestano stvara neočekivana iskustva i jedinstvene užitke koristeći najsuvremenije tehnike, razvija inspirativnu gastronomiju i inovativna jela za novo doba. Među kandidatima našao se i Ivan Badurina iz restorana Badi, koji se nalazi u Lovrečici kod Umaga, a koji obiteljski restoran s dugom tradicijom svojim kreativnim pristupom uvodi u novo doba.

image

Ivan Badurina

Goran Šebelić/Cropix

Svi kandidati u kategoriji Taste of Origin slave tradiciju koristeći prošlost kao beskrajan izvor inspiracije za stvaranje iznimne klasične kuhinje. U JRE-u ističu da je baština dijalog između prošlosti i budućnosti, a kuhari u ovoj kategoriji trude se čuvati tradiciju i uvesti je u budućnost. Hrvatski predstavnik među kandidatima je Vjeko Bašić iz Restauranta Boba na Murteru. Bašić je kreativna sila koja stoji iza dobro promišljenih jela u jednom od najboljih restorana u tom dijelu zemlje, a sa svojim timom radi i na održavanju brojnih otočnih tradicija na životu.

image

Vjeko Bašić

Goran Šebelić/Cropix

Večerati u JRE restoranu znači uživati ​​u besprijekornom, savršeno izvedenom vrhunskom iskustvu objedovanja, ističu u JRE-u. Ali iza kulisa, tim pravih profesionalaca vođen talentiranim kuharom neumorno radi kako bi osigurao samo najviše standarde. Upravo zato dodjeljuju i nagradu za poduzetnika godine, a među domaćim snagama za nju je nominiran Teo Fernetich iz istarskog restorana San Rocco, koji se nalazi u sklopu istoimenog hotela u Brtonigli. San Rocco inače slovi za jedan od najboljih hotela na tom području, a njihov je restoran provjerena adresa za sve ljubitelje morskih delicija i bijelih tartufa.

image

Teo Fernetich

Goran Šebelić/Cropix

Svečanost dodjele nagrada JRE bit će dio Kongresa JRE 50 Years povodom obilježavanja 50. obljetnice postojanja samog udruženja, a koji će se održavati 7. i 8. travnja 2024. u Parizu u Francuskoj.

Više informacija potražite na službenim stranicama JRE-a. Puno sreće svim nominiranima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59