ISPROBALI SMO

Bread Club ima dva nova proizvoda, danish s jagodama je dobar, ali pita sa špinatom je hit

 Privatna Arhiva/Bread Club Instagram/
Isprobali smo novo pecivo s džemom od jagode i pitu s ricottom, feta sirom i špinatom

Iz najpoznatije zagrebačke craft pekarnice, koja se odnedavno nalazi na čak pet lokacija, ovih su dana predstavili dva nova proizvoda. U njihovim vitrinama odnedavno tako možete pronaći Španakopitu inspiriranu grčkom spanakopitom s feta sirom i špinatom, te danish pecivo s džemom od jagoda. Kako to već biva, nakon što smo na njihovom Instagram profilu pogledali video pripreme novih proizvoda, nije nam preostalo ništa drugo već se zaputiti u tog trenutka najbližu nam poslovnicu Bread Cluba, onu u Vlaškoj ulici, i isprobati nove proizvode.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Kako su nam objasnile prodavačice, samo dan nakon objave o Španakopiti na Instagramu, pita je nestala nevjerojatnom brzinom i uputile nas da se vratimo idućom prilikom. Ipak, u vitrini je stajao danish s jagodom pa smo ga odmah, kad smo već ovdje, odlučili isprobati.

Danish je pecivo od lisnatog tijesta koje se najčešće puni džemovima, voćem, orašastim plodovima i kremama, a među danskim favoritima svakako je i lisnato pecivo punjeno marcipanom i posluženo s bademima. Vjeruje se da su danska peciva ili Danish pastry, unatoč tome što naziv sugerira drugačije, zapravo izmišljena u Francuskoj. Za taj slatki izum zaslužan je Claudius Gelée, koji je, vjeruje se, negdje oko 1622. godine, zabunom zaboravio u tijesto dodati maslac te ga je zatim pokušao spasiti uguravši između slojeva manje komade. Rezultat je, pogađate, bilo lijepo, lagano tijesto od tisuću listića koje je zatim, kako su godine prolazile, nadograđivano različitim dodacima.

Radi se o pecivu napravljenom od lisnate čokoladne podloge u koju se najprije stavlja lagan, osvježavajući džem od jagode, a zatim se, kako su nam rekli u Bread Clubu, dodaje slastičarska krema i mascarpone sir. Najbolji dio kod ovog peciva svakako je blago aromatizirani, taman kiselkast džem u kojem, unatoč dodacima, jagode još uvijek igraju glavnu ulogu i divno podižu zasitno lisnato tijesto. Kreme su lagane i blage i već na prvi pogled jasno je da ekipa iz Bread Cluba na njima nije štedjela pa svakako pri uživanju u ovom slatkom proljetnom zalogaju pripremite maramicu ili dvije, prije nego krema završi na nosu, bradi i možda majici ili hlačama.

image
Bread Club Instagram/

Iako nam je danish bio dobar, Španakopita, koju smo na istoj adresi uspjeli uhvatiti dva dana kasnije, ipak nam se svidjela više. Ovog puta u pitanju je košarica od klasičnog lisnatog tijesta punjena bogatom kremom od ricotte, feta sira i špinata. Svih navedenih sastojaka ima u više nego dovoljnoj količini, pita je lijepo začinjena i kreme ima dosta, ali je kompaktna i ne klizi s tijesta dok pitu jedete. Pri zadnjem zalogaju zaključili smo kako bismo je svakako kupili ponovno.

Spanakopita ili spanakotiropita je grčka pita od špinata kojem se dodaje sir, uglavnom feta. Radi se od vučenog tijesta ili kora za savijače i postoje različite varijante, no najčešće dolazi u pravokutnom obliku.

image
Privatna Arhiva/

Cijena danisha s jagodama i španakopite iznosi 3 eura i, iako se na prvi pogled može učiniti kao da je u pitanju premala porcija za tu cijenu, zbog poštene količine kreme i zasitnog lisnatog tijesta, ova dva proizvoda mogu poslužiti kao usputni doručak na putu do posla nakon kojeg nećete ostati gladni sve do ručka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:49