MIRISI PROLJEĆA

Bili smo u polju ruža među zagorskim bregima, ovdje se proizvode džemovi i sirupi: "Štrukli s ružom su fantastični"

Osim što zalijevaju, orezuju i beru, na OPG-u Pleško kod Klanjca ruže suše, kuhaju džem i rade iznimno tražene prozvode

Opće je poznato da je ruža, kraljica cvijeća, prepuna ljekovitih svojstava i umiruje, no tek kada se nađete na mjestu kao što je polje prepuno grmova ruže, doista vam postaje jasan njezin učinak. Uvjerili smo se u to sami kada smo krajem svibnja prošle godine posjetili Klanjec, gdje su nas među brojnim ružičastim grmljem dočekali bračni bar Karmen i Goran, koji stoje iza OPG-a Pleško. Oni se, naime, posljednjih godina bave uzgojem ruža od kojih proizvode sirupe, likere, džemove, jestivi hidrolat i kozmetiku.

”Puno je tu faktora da biste dobili dobar proizvod. Ruže se beru na poseban način, samo u jutarnjim satima, mora se paziti na količine i skladištenje kako sirup ne bi oksidirao i izgubio svoju lijepu, nježnu boju”, objasnili su nam.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Da je u pitanju prilično izazovan posao, postalo nam je jasno već pri obilasku polja i proučavanju kako se bere ruža. Ako ste ikad pripremali blitvu ili špinat, otprilike vam može biti jasno koliko je mukotrpan posao, primjerice, napraviti malu staklenku čistog džema od ruže. Jer, on se, kao i sve ostalo, radi od svježih latica koje se zatim kuhaju i od goleme hrpe pretvaraju u žlicu ili dvije, slobodni smo reći, ružičastog blaga.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Najpoznatiji su po sirupu koji se koristi za sokove i koktele, kakav smo popili i ovdje, skrivajući se u pauzama od snimanja od sitne kiše ispod velikih krošnja drveća. Sirup se radi tako da latice s limunskom kiselinom tri dana stoje u vodi te se potom ukuhaju u gust, blago ružičast sirup sa šećerom. Osim za osvježavajuće napitke, može se koristiti i kao dodatak slasticama, a Karmen nam je otkrila da su se na različitim sajmovima znali predstavljati i štruklima s ružom.

”Mi volimo palačinke, žele, cheesecake s džemom i likerom, pa čak u tjesteninu dodajemo latice, a onda smo došli na ideju da jednom tako zagorskom specijalitetu kao što su štrukli dodamo našu ružu jer tu smo i ništa drugo nema smisla. Štrukli se kuhaju, stavi se malo šećera u prahu, dodaje se džem i posipa se laticama. To je nešto fantastično zato što se ruža odlično slaže s vanilijom, sirom i drugim namirnicama koje nemaju prejak okus”, objasnila nam je i dodala da se u kolače i tijesta općenito može dodati i njihov jestivi hidrolat ruže.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Karmen i Goran u cijeli su posao krenuli iz hobija i svake ga godine, malo-pomalo, širili, a danas su jedan od najpoznatijih proizvođača. U sezoni, koja je doista kratka i traje tek oko tri tjedna, gotovo svakodnevno im dolaze posjetitelji iz različitih dijelova zemlje, pa i inozemstva. Ipak, još uvijek nisu spremni za proizvodnju na veliko i žele ostati mali kako bi u poslu i dalje mogli uživati.

”Nama ovo služi za opuštanje i boravak u prirodi, umiruje nas, a ono što napravimo samo je jedna dodatna nagrada. Trebalo nam je neko vrijeme da skužimo sve trikove i koja je vrsta, od šest koje imamo, najbolja za što. Stalno proučavamo i učimo, za nas je to nešto neprocjenjivo”, rekli su nam.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Njihove proizvode koriste i u splitskim restoranima gdje rade slastice i limunade s ružom. Potražnja je uglavnom pojačana u proljetno i ljetno doba, a oko Uskrsa svi naručuju liker i jestivi hidrolat za pince. Liker od ruže na Istoku se pije za sve lijepe i bitne stvari ženama u životu, objasnila nam je Karmen, pa su njihovi proizvodi posebno popularni i za djevojačke večeri.

”Cijelo vrijeme razmišljamo o tome da napravimo i nekakvu zdravu slasticu ili čak cijelu liniju s orašastim plodovima i brezinim šećerom. To za nas znači puno testiranja jer šećer je zapravo taj koji iz ruže izvlači okus i miris, ali mislim da bi moglo biti odlično i zainteresirati ljude”, otkrila je Karmen i na kraju dodala: “No, korak po korak, sretni smo već i gdje smo sad te da se naša priča svake godine čuje još dalje”.

Najvažnije za kraj, njihove proizvode možete naručiti putem službenog web shopa. Naša je preporuka odličan, nježan i mirisan džem od ruže. Sigurni smo da takvo što još niste probali.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:22