SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Australac Toby majstor je u pripremi zobene kaše, ušao je u sam vrh najboljih na svijetu, a evo i kako je radi

 Klara Avsenik/Unsplash
Otkrili smo da postoji natjecanju u kuhanju zobene kaše i da je cijela stvar prilično ozbiljna

Do sada možda niste znali, no u škotskom selu Carrbridge svake se godine već 30 godina održava natjecanje u pripremi kaše, odnosno ‘porridgea‘ i cijela je stvar prilično ozbiljan događaj za entuzijaste s tog područja. Prijavljuju se i na mjesto održavanja natjecanja dolaze iz cijelog svijeta, a kod ocjenjivanja se gleda na svaki detalj kako bi se nagradio upravo onaj kuhar (amater) čija je kaša najboljeg okusa i najljepše teksture. The Guardian je tako nedavno objavio tekst o Tobyju Wilsonu, jedinom Australcu koji se prošle godina našao pri samom vrhu.

"U svijetu u kojem se tada zbivalo svašta, lijepo je zamišljati se u malom selu u Škotskoj kako uz rijeku kuhaš zobenu kašu na starinski način", komentirao je Toby.

image
Deryn Macey Looxy/Unsplash

Toby je, kako je ispričao, više nego spreman za novi nastup. Očekuje jaku konkurenciju, prijateljsku atmosferu, ali i i dozu napetosti upravo zato što svatko kući želi ponijeti zlatni ‘spurtle‘, posebnu kuhaču za kuhanje kaše.

Za miješanje kaše još od 15. stoljeća koristi se poseban alat, ‘spurtle‘, koji je napravljen tako da lako razbija grudice i povezuje sastojke. Osim za kašu, koristi se i za miješanje gulaša i variva, temeljaca i drugih jušnih jela.

Inače je chef u Sydneyju i za ovo natjecanje trenira prilično ozbiljno. Svoju kašu radi bez mlijeka, koristi samo netretiranu zob, vodu i sol.

"Kada sam testirao svoj recept, moje nepce razvilo je neku novu vrstu osjećaja. Oscilirao sam između: ‘Ovo je tako dosadno‘ i malih ‘aha‘ trenutaka kada sam pomislio ‘O moj Bože, ovo je najbolja zdjela kaše koju sam ikada jeo", rekao je za The Guardian.

image
Creacart/Getty Images/istockphoto

Umjesto klasičnih zobenih pahuljica, Wilson koristi cjelovitu zobenu krupicu koju melje na na svom mlinu. Za one koji nemaju mlin, dodaje, zob u ovoj formi može se kupiti kod malih proizvođača. Potrebno je nešto više vremena za kuhanje od pahuljica, ali krupica se može namočiti preko noći te se tako ubrzati proces. Za natjecanje Wilson koristi izvorsku vodu, ali dodaje i kako će bilo koja filtrirana biti dobar odabir dok bi ona iz slavine mogla promijeniti okus.

Omjer zobi i vode trebao bi biti 1:3. Sol je također obavezna, i to čak jedna cijela žličica, bez obzira na to radite li slanu ili slatku kašu. Sve sastojke potrebno je dodati u isto vrijeme, a zatim kuhati na srednjoj vatri. Kaša bi trebala ostati al dente, biti meka, ali se i osjetiti pod zub, a cijeli proces kuhanja trebao bi trajati od 10 do 15 minuta. Za serviranje, Wilson preporučuje komadić maslaca i malo smeđeg šećera.

"Bit će kremasto, slano, slatko, s lijepom aromom maslaca, ali neće biti gnjecavo već će imati teksturu - sve najbolje što jedno jelo može ponuditi", rekao je na kraju.

Dodatke poput voća i zaslađivača, naravno, u kašu možete dodati tek pred samo posluživanje. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

image
Monika Grabkowska/Unsplash
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:00