RITAM SCENE

Ana Grgić Tomić se vratila u Esplanadu, nude tri slijeda, čašu vina i kavu ili čaj za 185 kuna

Repovi kozica na kremi od mladog graska i mente
 Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/
Ne možemo se sjetiti trenutka kad smo loše jeli u Esplanadi, a Le Bistro ima novi ljetni meni koji je i cjenovno pristupačan

Tim Esplanadinog Le Bistroa upravo je predstavio novi meni koji izgleda doista primamljivo. Trenutno se ne možemo sjetiti trenutka kad smo ondje loše jeli, a posjećujemo ih godinama. Pregledom novih jela, pažnju su nam okupirali cvjetovi tikvice punjeni kremom od ricotte i kozica, zatim tartar od usoljenog brancina i repovi kozica na kremi od mladoga graška i mente. Osim navedenih ljetnih noviteta, Esplanadini klasici su uvijek provjereno dobri što bi vam moglo zadati probleme jer se teško oduprijeti narudžbi njihovog tartarskog bifteka koji je najbolji u gradu. Od klasika su tu još njihova poznata cezar salata, bečki odrezak s kremastim krumpirom i kultni zapečeni štrukli. Le Bistro je, koliko nam je poznato, prvi restoran u gradu koji već godinama nudi slasne zapečene štrukle s bezglutenskim brašnom.

image
Tartar od uspoljenog brancina
Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/
image
Cvijet tikvice punjen s kremom od ricotte
Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/

Što se tiče slastica, rado bi smo kušali ovu ljetnu varijantu crème brûléea s bazgom i vanilijom. Sudeći po njihovim prethodnim inačicama, moglo bi se raditi o uspješnici jer u Esplanadinom Le Bistrou već godinama služe jako dobar crème brûlée.

image
Crème brûléea s bazgom i vanilijom
Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/

Esplanadin Le Bistro nudi i Dnevni menu koji se sastoji od tri slijeda jela i uključuje čašu vrhunskog vina kuće Krauthaker, odličnu kavu ili čaj za svega 185 kn. Le Bistro nudi i primamljivu selekciju jela za doručak koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, omlet s povrćem, najbolja jaja Benedict u gradu, poslužena na briocheu s maslacem, svježe cijeđeni sok, francuski tost s medom i marmeladom od naranče te fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom – za savršen početak dana.

image
Repovi kozica na kremi od mladog graska i mente
Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/

Ako imate određene prehrambene navike, alergiju ili intoleranciju na neku od namirnica, na jelovniku su posebno označena jela koja ne bi trebala sadržavati gluten, jela primjerena vegetarijanskoj prehrani i jela prema halal standardima.

image
Fotografije Arhiva Hotela Esplanade/

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 611 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a cijeli meni možete potražiti na njihovim službenim stranicama.

image
Goran Jakus/

Glavna chefica Ana Grgić Tomić nije skrivala oduševljenje zbog povratka na posao nakon rođenja kćerkice Vite, a novi meni opisala je sljedećim riječima:

Sretna sam što ponovno radim sa svojim kolegama te osmišljam i stvaram nove okuse. Ljeto je moje omiljeno doba za dizajn jelovnika jer donosi pregršt svježih i slasnih namirnica. I ovog sam puta dala prednost lokalno uzgojenim i sezonskim sastojcima te začinskom bilju. Tako, primjerice, novi jelovnik donosi aromatične istarske tartufe, jadransku škarpinu, dok skuta i kozji sir stižu iz lokalnog OPG-a, koprive su iz obližnjih šuma, a gotovo svako jelo nastojala sam zaokružiti mirisnim i svježim začinskim biljem iz našeg hotelskog vrta. Uz to, pri kreiranju jelovnika vodila sam računa o tome da namirnice budu zdrave i bogate nutrijentima. Za dobro funkcioniranje organizma, i za zdravlje općenito, nužna je pravilna, uravnotežena i kvalitetna prehrana koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Upotrebljavam vrlo malo masti, radim s ekstra djevičanskim istarskim maslinovim uljem, a gotovo cijeli jelovnik temelji se na svježem i kvalitetnom povrću, ribi i morskim plodovima, mesu i sezonskom voću. Cijenim autentičan okus lokalno uzgojenog, nastojim pružiti potporu malim proizvođačima, misleći pritom i na ekološku održivost. A s obzirom na kratku sezonalnost određenih namirnica, u planu su i blage preinake jelovnika tijekom ljeta. Jela sam prilagodila nadolazećim vrućim danima kada nam je potrebno manje kalorija i više osvježavajućih uzbudljivih kombinacija”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:17